Як посмажити путасу на сковороді

kak-pozharit-putassu-na-skovorode
Вважається, що риба і морепродукти обов’язково повинні бути присутніми в правильному раціоні кожної людини. Звичайно, це вірно, однак подібна їжа куди охочіше буде включатися в меню, якщо знати як правильно вона готується, а тому сьогодні «Твій поварчук» розповість як посмажити путасу на сковороді. Цю невелику рибеху без праці можна знайти на полицях будь-якого великого супермаркету, а її приготування відрізняється неймовірною простотою.

Особливості путасу і як вибрати якісну рибу

  • Найкраще вибирати не заморожений продукт, а охолоджений. Так ви без зусиль зможете визначити свіжість рибехі по її запаху.
  • Якщо перед вами випотрошена путасу, погляньте всередину черевця рибки. У ньому не повинно бути нічого стороннього.
  • Купуючи цілу путасу, зверніть увагу на очі риби. Вони повинні бути опуклими і не мутними.
  • При смаженні путасу видає досить специфічний запах. Це її особливість, а не ознака зіпсованості тушки. Звичайно, якщо запах нестерпний, то перед вами прострочена або стухшей риба.
  • Путасу потрібно добре прожарювати, оскільки ця риба схильна до зараження паразитами особливо сильно. Висока ж температура робить м’ясо безпечним.

kak-pozharit-putassu-na-skovorode1

  • Ця риба не розлучається штучно, а значить в ній не можна виявити сліди антибіотиків та інших хімічних речовин, якими часто годують рибок на фермах недобросовісні господарі.
  • Путасу відноситься до морських видів риб, а значить в ній міститься велика кількість омега-3 жирних кислот, які неймовірно корисні для серцево-судинної системи, а також надають зміцнюючий ефект на нерви і мозок.
  • Скільки смажиться путасу на сковорідці? Оскільки ця рибка має досить скромні розміри, щоб як слід прожаритися її досить готувати 7-8 хвилин з обох сторін.
  • При смаженні путасу кришкою сковороду накривати не потрібно, в іншому випадку м’ясо рибки вийде занадто м’яким і при перевертанні просто розвалиться.

Як правильно смажити путасу в борошні на сковорідці

Зазвичай з цим цієї рибки на сковороді у початківців кулінарів виникають проблеми – якщо просто обваляти тушку в борошні, путасу вийде пересушеній. Саме тому ми будемо використовувати не тільки борошно, а й сметанний кляр.

Робиться він неймовірно просто, а тому сам процес приготування не вимагає навіть будь-якої відео-інструкції.

kak-pozharit-putassu-na-skovorode3

Складові

  • Риба путасу – 500-600 г;
  • Сметана жирна – 100 мл;
  • Борошно пшеничне – 100 г;
  • Сіль і перець – за смаком;
  • Соняшникова олія – ​​для обсмажування;
  • Вода – для клярі.

Покрокова рецептура приготування путасу на сковороді

  1. Замороженої рибку даємо відійти при кімнатній температурі до повного відтавання. Потім відрізаємо голову, хвіст, плавники і потрошимо тушку. Після промиваємо і викладаємо на паперові рушники. Якщо риба вже патрання, то просто обполіскувати її.
  2. В окремій мисочці змішуємо очищену воду і сметану. Отримана маса повинна мати консистенцію трохи більше рідку, ніж у млинцевого тесту. Сюди ж всипаємо невелику кількість солі і перемішуємо до розчинення.
  3. У тарілку насипаємо борошно. Обвалюють у ній кожну тушку, намагаючись зробити так, щоб мука потрапляла і всередину тушки.
  4. Перекладаємо паніровану рибу в миску з кляром, добиваємося того, щоб він повністю її обволок, струшуємо надлишки і знову переносимо в тарілку з борошном.
  5. Тим часом в чисту сковороду вливаємо олію і даємо йому як слід нагрітися при вогні силою вище середнього.
  6. Викладаємо по 2-3 тушки за раз на сковорідку і обсмажуємо з кожного боку до появи золотистої скоринки. Краще не перевертати рибу занадто часто, а дати зажаритися спочатку одній стороні, а потім інший.

Подавати таку красиву рибку радимо на подушці зі смаженої цибулі або ж свіжих овочів. Також ви можете використовувати невеликі тушки як снеків до пива – просто макайте їх в улюблений соус, тримаючи за хвостову частину.

Як смачно підсмажити рибку путасу на сковороді в клярі

Складові

  • Майонезний соус – 250 мл + –
  • Путасу тушки – 0,5 кг + –
  • Яйця курячі – 3 шт. + –
  • Борошно пшеничне – 4 ст.л. + –
  • Рослинна олія – ​​для обсмажування + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
  • Сіль і перець – за смаком + –

Як легко і швидко зробити путасу на сковорідці своїми руками

  • Розморожуємо рибку, моєму її і позбавляємося від голови до хвоста, а також нутрощів. Відкладаємо поки в сторону.
  • Тепер займемося кляром. У глибоку миску розбиваємо наші яєчка і збиваємо їх віночком, виделкою або міксером.
  • Сюди ж всипаємо сіль і перець, добре перемішуємо. Всипаємо також борошно і все вимішуємо, поки не отримаємо однорідну масу.
  • З ріпчастої цибулі знімаємо шкірку, розрізаємо головку на чотири частини. Тепер переносимо їх в чашу блендера, або використовуємо тертку. Подрібнюємо цибулю, трохи віджимаємо отриману кашку і перекладаємо її в кляр.
  • На тарілку всипаємо борошно, її нам буде потрібно не дуже багато. Путасу нарізаємо на невеликі шматочки і обвалюють у борошняної масі.
  • Тепер перекладаємо їх в кляр і даємо покрити рідини кожен шматочок рівномірно.
  • У сковорідку наливаємо рослинне масло, його має бути, приблизно, товщиною з палець і нагріваємо його на середньому вогні.
  • Закладаємо шматочки путасу і смажимо з кожної сторони протягом 8 хвилин. Кляр повинен стати золотистим.

Перед тим як посмажити путасу на сковороді, трохи струсіть кожен шматочок, щоб надлишки клярі впали назад в миску. Подавати таку страву слід з гарніром зі свіжих овочів або рисом. Цікаву смакову нотку додасть лимон, якщо ви збризніть готові шматочки його соком.