В осінні деньки напередодні настання перших холодів практично в кожному будинку запасливих господинь відбувається традиційна закваска білокачанної. Є тисячі різних варіантів такої сезонної заготівлі, і гостра маринована капуста з буряком – це один з найоригінальніших варіантів приготування зимового салату. Завдяки бурякового пігменту капуста повністю або по канту забарвлюється в красивий рубіновий колір, а що міститься в буряку цукор сприяє кращому процесу заквашування.
Квашена капуста – це блюдо епохальне, зі своєї кулінарної історією. Саме тому люди до сих пір шаткують і солять бочонками і тазами цей овоч класичними або інноваційними способами. Сьогодні наш пост присвячений любителям гостренького і незаперечного, і ми наведемо кілька відмінних способів, як своїми руками зробити капусту на зиму з хроном, буряком і навіть за оригінальним кавказького рецептом.
Маринована капуста і буряк – користь зі смаком
Про те, що квашена капуста і її сік володіє величезною користю, знає кожен. І присутність буряка в такому рецепті лише підсилює цей цілющий ефект додатковим набором мікроелементів і вітамінів, які нам так потрібні в період зимово-весняної хандри.
Протягом всієї зими регулярне вживання цих смачних салатів дозволить не тільки задовольняти свій гастрономічний запал, але і відновлювати в організмі нестачу аскорбінової кислоти, вітамінів групи B, заліза, магнію і калію.
Гостра і хрустка капуста з буряком і хріном
Складові
- Капуста свіжа білокачанна – 4 кг + –
- Корінь хрону – 100 г + –
- Буряк – 0,8 кг + –
- Часник – 1 головка + –
- Вода – 2 літри + –
- Сіль – 100 г + –
- Цукор-пісок білий – 1/2 склянки + –
- Чорний перець горошком – 10 шт. + –
- Лавровий лист – 4 шт. + –
- Гвоздика – 2-3 шт. + –
Покрокове приготування домашньої маринованої буряків з капустою
Гостренька, міцненька, апетитно хрустка капустка гарантовано виходить з даного рецептом. У процесі готування не використовується оцет, що дає можливість особам з шлунково-кишкового тракту покуштувати ароматний зимовий салатик під гарячу відварну картоплю або як гарнір до м’ясних страв.
Для цього салату краще всього вибирати міцний і великий вилок. Так капуста вийде більш соковитою і хрусткою.
- Кочан моєму, чистимо від млявих верхніх листочків і вирізаємо качан знизу.
- Тепер нарізаємо білокачанну квадратними шматочками довільного розміру. Як зробити це швидко розповість і покаже наш шеф повар.
- Сорт буряків в такий кулінарії теж має колосальне значення. Для нашого рецепта необхідно вибрати плоди з чорно-бордовою гладкою шкіркою. У ідеальної буряка в розрізі НЕ будуть проглядатися кільця і волокна, а сама м’якоть буде мати інтенсивно-рубінового кольору і соковиту текстуру. Добре підібрані коренеплоди споліскуємо від земляних забруднень і зчищають шкірку, після чого нарізаємо овоч брусочками або тонкими пластинками.
- Вибір хрена не повинен бути спрямований в бік старих задерев’янілість кореневищ і найтонших молодих відростків. Оптимальним варіантом буде соковитий і ароматний 1-2 річний корінець товщиною з палець. Для нашого рецепта буде потрібно приблизно 20-40 см такого корінця. Його нам потрібно добре промити і акуратно тонко зрізати верхній шар. Натерти на Нерка його можна тільки в протигазі, а ось порубати в блендері або м’ясорубці буде набагато простіше.
- Головку часнику чистимо від лушпиння і пропускаємо через часниковий прес.
При покупці часнику краще віддавати перевагу домашнім свіжим плодам з плодоніжкою. Парникові часникові часточки мають не особливо хорошу репутацію в плані засолок, оскільки вже через добу такий часник синіє, а у домашнього овоча такої проблеми немає.
Тепер підготуємо розсіл
- Змішуємо в каструлі воду з сіллю, цукром, спеціями і доводимо до кипіння. Потім охолоджуємо маринад до кімнатної температури.
- У глибокій і великої місткості змішуємо капусту, буряк, часник і хрін, після чого заливаємо овочеву суміш маринадом. Поверх капусти укладаємо диск (можна тарілку або кришку) і поверх виставляємо гніт. У прохолодному приміщенні на сквашивание капусти піде порядком 48 годин, після закінчення яких салат слід щільно забити в банки і прибрати на зберігання в підвал.
Досягти ідеальної смакової кондиції такий салат зможе лише через місяць, але час очікування того варте.
Капуста гостра шматочками з буряком
Для любителів капусти гострої засолювання ми пропонуємо використовувати даний рецепт. Салат виходить неймовірно ароматним і строкатим за рахунок великої кількості різнокольорових болгарських перців, морквини, бурака і часнику і стане відмінним смаковим і естетичним прикрасою столу.
Складові
- Білокачанна капуста – 2 вилка;
- Буряк – 2 бульби;
- Морквина – 1 коренеплід;
- Перець солодкий різнокольоровий – 3 шт .;
- Часникова головка – 1шт .;
- Перець гострий зелений або червоний – 1-2 стручки;
- Вода очищена – 1 л;
- Соняшникова олія – 100 мл;
- Оцет столовий 9% – 1/3 ст .;
- Сіль кухонна – 2 ст.л .;
- Лаврушка – 3-4 листи;
- Перцевий горошок – 1-2 ч.л .;
- Цукровий пісок – 0,1 кг;
Приготування домашньої закуски з буряка і капусти по кроках
Всі овочі миємо й чистимо
- З буряка і моркви зрізаємо шкірку, у перців видаляємо плодоніжки і насінники, часник позбавляємо від лушпиння, а у капусти видаляємо верхні листочки.
- Кожен вилок ріжемо на 8 частин уздовж по качані, морквину і буряк подрібнюємо кружками на шатківниці, перці болгарські ріжемо соломкою, а часник і гострий перчик кришимо дуже дрібно.
- Всі компоненти перемішуємо, додаємо лаврушку і перцеві горошини.
Підготуємо гарячий маринад
На 1 літр води всипаємо цукор-пісок, кам’яну сіль, масло і оцет, кип’ятимо розчин 5 хвилин і заливаємо окропом овочеві компоненти.
Під невеликим гнітом витримуємо салат добу в теплі, а потім фасуємо по банкам і зберігаємо в холодильнику.
Капуста по-азербайджанські з буряком, простий рецепт з винним оцтом
Хочете навчитися готувати своїми руками в домашніх умовах корисний і супер смачну капустяний салат з традиційної кавказької кухні? Тоді цей рецепт саме для вас. Таке частування стане прекрасним доповненням до шашлику і інших м’ясних і овочевих страв.
Складові
- Морква – 1 велика шт .;
- Вилок капусти – 1-1,2 кг;
- Буряк – 0,25 кг;
- Лаврушка – 5 листочків;
- Перець ямайський – 10 горошин;
- Сіль – 2-2,5 ч.л .;
- Оцет винний – 350 мл;
Приготування азербайджанської капусти з буряком
- Приготувати цей салат простіше простого. Капусту подрібнюємо соломкою на шатківниці, морква і буряк трьом на тертці для корейської салату або ріжемо вручну брусочками.
- Перемішуємо все вощи з сіллю, лавром і подрібненими перцевими горошинами. Після цього нещільно розкладаємо салат по скляних стерильним ємностей і заливаємо винним оцтом. Герметично закочує банки кришками і тримаємо салат в прохолодному приміщенні.
Перед подачею до столу такий салат можна доповнити свіжою зеленню кінзи і салатним фіолетовим ріпчастою цибулею. Гостра маринована капуста з буряком відмінно поповнить ваші обрані рецепти зимових заготовок і швидких капустяних закусок.