Поговоримо сьогодні про те, як готувати лагман – популярна страва народів середньої Азії і південного Сибіру. Це страва, що має безліч варіантів, по суті – локшина з соусом з м’яса і овочів. Причому не дуже зрозуміло, віднести це страва до категорії перших або других страв (для першого недостатньо рідко, для другого занадто…).
Існує безліч рецептів лагмана у варіантах узбецькій, таджицькій, казахському, сибірському, татарською і так далі, і навіть у китайському, з яловичиною, бараниною і навіть свининою, з редькою і без, з пекінською капустою і без неї, з різним набором спецій. Так що, який би рецепт з безлічі ви не вибрали, завжди знайдеться знавець кулінарії, який пояснить вам, що ваш лагман «неправильний» і «несправжній».
Скажемо більше, щоб лагман вважався «справжнім», потрібно самому приготувати домашню «тянутую» локшину, а для цього потрібно бути справжнім віртуозом. Подивіться відео (це, звичайно, не наше, але дуже вражає!), і подумайте, чи здатні ви це повторити.
Домашня «різана» локшина доступна для приготування любителям (про це ви можете прочитати тут), але, за словами багатьох, недостатньо хороша для «справжнього» лагмана. Так і затрати часу на її приготування великі, особливо якщо сушити її про запас. Тому ми пропонуємо вашій увазі «неправильний», навіть «кримінальний», з точки зору прихильників «справжнього», рецепт лагмана, для якого ми використовуємо локшину з магазину (з рівним успіхом це може бути довга тонка вермішель або навіть спагетті). Повірте, незважаючи на це порушення традицій, все одно буде смачно! У цій справі головне – соус!
Звичайно ж, для приготування цієї страви бажано мати казан. Якщо у вас в господарстві його ще немає, спробуйте використовувати каструлю з товстим дном або «качатник» –латку для гасіння. У звичайній каструлі великий ризик, що ваш лагман буде при приготуванні пригорати.
Потрібно:
- М’ясо (у нас зазвичай безкоста яловичина) – 1,5 кг
- Морква – 1 штука дуже велика або 2 середніх
- Цибуля ріпчаста – 2 цибулини середнього розміру
- Помідор – 1 штука середньої величини
- Картопля – 4-6 штук середнього розміру
- Сіль поварена – 1,5 столові ложки, щоб посолити м’ясо і, можливо, ще трохи в соус
- Перець болгарський – 1 штука
- Зіра (кумин) – 1 чайна ложка з гіркою» (близько 5 грамів)
- Рослинне масло – близько 0,5 склянки
- Свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза) – за бажанням на готову страву
Приготування:
М’ясо потрібно вимити і нарізати невеликими шматочками або кубиками (орієнтуємося приблизно на обсяг 1,5 см3).
Складаємо нарізане шматочками м’ясо в миску, посипаємо сіллю (приблизно 1,5 столові ложки), перемішуємо і відставляємо в сторону хвилин на 30-40.
Цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. Ставимо казан (каструлю) на плиту на сильний рівень вогню / нагріву, розігріваємо, наливаємо в казан рослинна олія (так, щоб покрити дно шаром олії приблизно в 1 см). Коли масло розігріється, викладаємо в казан половину нарізаної цибулі. Казан кришкою не накриваємо.
Болгарський перець миємо, чистимо, видаляємо насіння, нарізаємо дрібними кубиками або соломкою і половину нарізаного перцю додаємо з казан. Ще додаємо туди помідор (вимитий, витертий і нарізаний кубиками або часточками).
Все перемішуємо і обсмажуємо в олії приблизно 5-6 хвилин.
Викладаємо в казан нарізане м’ясо, все перемішуємо.
Обсмажуємо м’ясо (на раніше максимальному рівні нагріву), періодично помішуючи, не закриваючи казан кришкою, близько 30 хвилин.
Моркву потрібно почистити і нарізати невеликими кубиками (з ребром 5-8 мм), картоплю теж чистимо і нарізаємо кубиками побільше (близько 1,5 см). Наливаємо в чайник 1,5 літра води і кип’ятимо.
Коли минуло близько 30 хвилин смаження м’яса, вливаємо в казан тільки що вскипевшую гарячу воду.
Додаємо в казан нарізану кубиками моркву.
Додаємо другу половину нарізаного болгарського перцю.
Додаємо другу половину нарізаної ріпчастої цибулі.
Все перемішуємо, пробуємо, достатньо в соусі солі, якщо потрібно, досолює. Доводимо до кипіння й тушкуємо ще близько 10 хвилин.
Додаємо нарізану картоплю, перемішуємо, знову доводимо до кипіння, зменшуємо рівень нагрівання до середнього, щоб кипіло не дуже бурхливо, і тушкуємо ще 15 хвилин.
Додаємо зіру, знову перемішуємо, тушкуємо ще 5 хвилин. Готово! Тепер ви знаєте, як готувати лагман.
Залишилося зварити в підсоленій воді локшину розкласти її по тарілках (глибоким!), викласти зверху соус з м’ясом і овочами і подати на стіл. За бажанням готове блюдо в тарілці можна посипати зверху дрібно порізаної свіжої зеленню.