Азіатська кухня давно користується великим попитом серед справжніх гурманів і лише стає все популярнішим з кожним днем.
Курка з овочами по-китайськи – це відмінний варіант для ситного і незвичайного обіду або вечері в сімейному колі, адже таке блюдо нескладно приготувати, та й вартість продуктів для нього невисока. Давайте з’ясуємо, як можна смачно посмажити курочку, щоб вона вийшла не гірше, ніж в етнічному китайському ресторанчику.
Курка з овочами на сковороді по-китайськи
Складові
- Куряче філе – 300-350 г + –
- Соєвий соус – 10 ст.л. + –
- Червоний гіркий перець – щіпка + –
- Мед – 5 ч.л. + –
- Горошок молодий – 0,5 склянки + –
- Кукурудза молода – 0,5 склянки + –
- Морква – 0,5 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як приготувати куряче філе по-китайськи з овочами
- Спершу промиємо куряче м’ясо, почистимо його від жилок і плівок (якщо потрібно), порубати на середні за розміром шматочки.
- Потім необхідно замаринувати курочку: змішуємо в неглибокій мисці або піалі соєвий соус, бджолиний мед і червоний перець. Опускаємо в маринад філе і як слід натираємо пряної рідиною м’ясо.
- Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо на 10 хвилин. Після цього ретельно встряхиваем посуд з м’ясом, щоб шматочки курки перемішалися, і знову вичікуємо 10 хвилинок.
- Поки курка маринується, займемося овочами. Половинку морквини очищаємо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Готуємо молоді зерна кукурудзи і зелений соковитий горошок (можна використовувати заморожені овочі).
- У глибоку сковороду (а ще краще – в вок) наливаємо рослинне масло і виставляємо середній вогонь. Опускаємо на дно морквину і швидко обсмажуємо 2-3 хвилини, помішуючи лопаткою. Після цього додаємо горошок і кукурудзу і смажимо ще пару хвилин.
- Потім відправляємо на прожарювання куряче філе: кладемо його прямо до овочів і обсмажуємо на невеликому вогні з усіх боків. Потім, коли м’ясо буде практично готове, накриваємо сковороду на 5 хвилин кришкою і злегка тушкуємо блюдо під нею.
- Готову курочку з молодими овочами знімаємо з вогню, пробуємо на смак – за потребою м’ясо можна досолити або додати йому більше гостроти за допомогою перцевої суміші.
Подавати до столу філе з овочами потрібно гарячим. При бажанні зверху прикрасити блюдо можна свіжою зеленню.
Рис з куркою і овочами по-китайськи, рецепт в воке
Складові
- Куряче м’ясо без кісток – 300-400 г;
- Рис (довгий або дикий, коричневий) – 0,5 склянки;
- Соєвий соус – 1/3 склянки;
- Порошок гірчичний кулінарний – 1 ч.л. без гірки;
- Суміш пряних перців – 2-3 щіпки;
- Морква – 1 молодий плід середнього розміру;
- Цибуля – 1 шт.
Як посмажити в сковороді wok рис з овочами і куркою
- Спершу ми замарінуем м’ясо курки. Змішаємо соєвий соус з гірчичним порошком, всипати трохи перцевої сухої суміші, перемішати і натерти цим складом шматочки філе.
- Поки курка насичується прянощами, пожарим рис. Промиваємо його під холодною водою, поки з нього не перестане стікати каламутна рідина. Потім вливаємо в сковороду достатню кількість рослинного масла, розігріваємо і відправляємо рис смажитися.
- Коли у крупинок з’явиться золотистий відтінок, додаємо в сковороду м’ясо курочки. Прожарюємо блюдо з усіх боків, помішуючи лопаткою. Інгредієнти повинні увібрати в себе практично все масло.
- Лучок і морква готуємо до обсмажуванні: очищаємо, промиваємо і шаткуємо. Морква найкраще порізати красивим кубиком або соломкою, але якщо часу у вас небагато, то просто натріть її на крупній тертці. Лук ріжемо не дуже дрібно – в цій страві він повинен відчуватися окремим інгредієнтом.
- Зсипають всі компоненти в вок, прожарюємо на середньому вогні без олії до напівготовності. Потім відправляємо в сковороду 1/3 склянки води, накриваємо кришкою і тушкуємо 5-10 хвилинок, в залежності від розміру шматочків м’яса.
- Відкриваємо кришку, випаровуємо зайву вологу, якщо вона залишилася (страва повинна вийти досить сухим, без води і соусу), вимикаємо вогонь і прибираємо вок з плити. Розкладаємо курочку з рисом по тарілках і подаємо до столу.
Особливо красивим цей рецепт виходить, якщо використовувати для нього маленьку молоду моркву – її смажать прямо в цілому вигляді, що не нарізаючи. А якщо їжі бракує пікантності, то доречно буде присмачити блюдо часничком.
Гострі курячі кульки, смажені по-китайськи з овочами
Складові
- Стегно куряче – 0,3 кг;
- Перець чилі червоний мелений – 0,5 ч.л .;
- Часник – 3-4 зубки;
- Соус соєвий – 5 ст.л .;
- Горошок молодий (можна заморожений) – 0,5 склянки;
- Морква молода – 1 середній плід;
- Сіль за смаком.
Як зробити пряні ніжки на сковорідці
- Ніжки упорядковуємо, якщо це не готовий до обсмажуванні напівфабрикат: очищаємо від пір’їнок, промиваємо під холодною водою. Заморожені курячі гомілки доведеться попередньо розморожувати.
- Потім будемо маринувати нашу курочку: змішуємо соєвий соус з розчавленим часником і перцем чилі. Натираємо сумішшю курку з усіх боків, укладаємо в миску і чекаємо 10-15 хвилин.
- Тим часом нарізаємо морквину. Очистимо її, промиємо під краном і нашаткуємо красиво соломкою – не надто тонкою і довгою, щоб вона не втратила свій вигляд в процесі приготування. Найкраще зробити з моркви середні прямокутні брусочки.
- Наливаємо в сковороду рослинного масла, розпалює його на середньому вогні і відправляємо гострі ніжки на прожарювання. Природно, масла повинно бути достатньо, щоб не доливати його знову, ну а смажити блюдо азіатської кухні найкраще в воке.
- Коли кульки зарумянятся з усіх боків, кладемо в сковороду горошок і моркву. Спершу обсмажуємо все інгредієнти, обережно помішуючи лопаткою, а потім накриваємо кришкою і чекаємо 10-12 хвилин.
Після цього знімаємо курку з вогню, розкладаємо по тарілках і їмо, поки м’ясо гаряче.
Також можна доповнити обід часниковим соусом, він буде дуже доречний до пряної китайської курці.
Не гірше виходять і крильця, якщо зробити їх за рецептом, описаного вище.
Як бачите, курка з овочами по-китайськи – страва не складне. До того ж, ви завжди можете варіювати його смак на свій розсуд. Наприклад, зробити м’ясо гостріше або, навпаки, солодше.