За статистикою м’ясо саме цієї пташки найбільш популярно в Росії, адже при своїй невисокій вартості воно дуже смачне і швидке в приготуванні. У світовій кулінарії існує тисячі фото і відео рецептів приготування білого м’яса та курячих потрухів, але ми сьогодні вирішили присвятити статтю темі, як загасити курку на сковороді.
Всі рецепти досить прості, швидкі й доступні навіть для недосвідчених кухарів, але при всій своїй легкості страви виходять неймовірно смачними і дуже оригінальними.
Як смачно згасити курку на сковороді
Курка запечена в духовці, на грилі або на мангалі, смажена на сковороді, варена в бульйоні і на пару. Курячі відбивні, котлети, зрази і пельмені, шашлички і підливи … Можна до безкінечності перераховувати традиційні варіанти приготування цього птаха, але найбільш популярним з точки зору здорової їжі є гасіння, як курячого м’яса, так і курячих потрухів.
Прийнято вважати, що курятина сама по собі сухувата і отримати з неї соковите і ніжне блюдо неможливо. Ми ж поспішаємо розвінчати усталений стереотип. Якщо правильно гасити курочку, то ніжніше і смачніше цього м’яса знайти у вас не повчиться. Але як же приготувати тушковану курку так, щоб всі ахнули?
По-перше, відкриємо вам таємницю, щоб отримати соковиту курятину, потрібно гасити її на сковороді з якою-небудь підливою. Кулінарні літописи містять незліченну безліч різних видів соусів, і ми вибрали з них найбільш прості і найкращі рецепти.
Класичний варіант, і він же найшвидший і смачний, це згасити курку в сметані або в вершках. Курочка в поєднанні з вершковим смаком просто чудова. Обов’язково спробуйте такий варіант.
Не менш цікавим і апетитним є поєднання курячого м’яса з овочами. Наприклад, можна зробити тушковану курячу печінку з цибулею і картоплею з додаванням води і спецій, а також гасити в сковороді курку в томаті, де можна брати як свіжі помідори, так і вже готовий томатний соус, або томатну пасту.
Скільки тушкувати курку на сковороді
Не менш важливим в гасінні курки є дотримання тимчасового режиму. Печінка і м’ясо курки досить ніжні, і вимагають делікатного ставлення, адже при перевищенні часу готування вони просто почнуть розвалюватися, а при недостатній термічній обробці будуть «гумовими».
- Таким чином, гасити курячу печінку, курячі грудки і крильця слід всього 15 хвилин.
- Нарізане дрібними шматочками філе фермерської курки гаситься від 10 до 15 хвилин.
- Куряче м’ясо свійської пташки потребують трохи більше часу – 15-25 хвилин в залежності від того, скільки років птаху.
- На гасіння курячих шлунків буде потрібно більше всього часу – від 40 хвилин до 1.5 годин.
- Курячі сердечка більш «згідливі» в цьому питанні і будуть готові вже через півгодини.
- Гасити курячі ніжки на сковороді потрібно не більше 35 і не менше 25 хвилин.
Як згасити куряче філе в томаті по-італійськи
З цим рецептом ви зможете самостійно своїми руками приготувати шикарне частування в італійському стилі. Ніжна курочка під соусом «Томато» не залишить нікого байдужим.
Складові
- Філе курки – 0,6 кг
- Паста томат – 40 г;
- Лук-ріпка – 2 головки
- Морквина – 2 коренеплоду
- Часникові часточки 4 шт.
- Лаврушка – 2 листочка
- Петрушка – 0,5 пучка
- Кропова зелень – 0,5 пучка
- Сіль за смаком
- Перець чорний – 7 горошин
- Борошно високосортна біла – 2 ст.л.
- Вода прохолодна – 250 мл.
Як гасити філе курки на сковороді
- М’ясо курки нарізаємо на невеликі шматочки. Чорний перець ретельно перетираємо в ступці і змішуємо з сіллю, 10 мл олії і 1 часточкою часнику. Отриманою масою натираємо курочку.
- На добре прогріту сковороду вливаємо олію, і як тільки воно розігріється, обсмажуємо в ньому куряче філе до золотистої скоринки і перекладаємо на блюдо.
- Готуємо пассировку. Лук шаткуємо тонкими півкільцями і обсмажуємо на сковороді. В цей час натираємо на крупній тертці моркву і відправляємо до золотистої цибулі. Часник притискаємо лезом ножа плазом, щоб розчавити, а потім дрібно рубаємо, після чого відправляємо до пасеровані овочам. Смажимо все на середньому вогні, помішуючи лопаткою, а потім всипаємо борошно, знову все перемішуємо і продовжуємо обсмажувати.
- Підготуємо соус. Томатну пасту змішуємо з водою і прянощами, а потім готовий томатний склад тонким струменем вливаємо до овочів, при цьому виделкою активно все перемішуємо, щоб мука не стала грудкуватої. Присолюємо за смаком. Закидаємо лавр і тушкуємо пару хвилин до загустіння.
Тепер в отриманий томатно-овочевий маринад перекладаємо обсмажену курятину, і на малому вогні під кришкою тушкуємо блюдо ще 15 хвилин.
Як смачно згасити курячу грудку
Цей рецепт – спрощений варіант «курочки по-французьки», яку ви з легкістю зможете приготувати в домашніх умовах навіть без використання духовки – на сковороді. Ця страва відмінно впишеться і в святкове меню, і завдяки своїй простоті зможе скрасити званий сімейний вечерю.
Складові
- Курячі грудки – 1 кг (2 шт.)
- Лук ріпка – 1 головка
- Свіжі печериці – 0,3 кг
- Помідор – 1-2 шт.
- Кропова зелень – 1 пучок
- Сир напівм’який – 60 г
- Вершки 10% -15% – 0,4 л
- Сіль за смаком
- Перець порошковий чорний – ½ ч.л.
- Борошно – 1 ст.
- Соняшникова рафінована олія – 80 мл.
Як гасити курячу грудку на сковороді
- Курячі грудки поділяємо на половинки, а потім акуратно розбираємо кожну частку на два порційних пласта. В результаті у нас повинно вийти 8 шматочків.
- Кожен шмат натираємо сіллю і перцем, вкутуємо в плівку і відбиваємо молоточком для м’яса. Плівка дозволить зберегти кухню в чистоті.
- Відбиті грудки паніруємо в борошні й обсмажуємо в маслі до рум’яної скоринки, після чого прибираємо їх на блюдо.
- У звільнилася сковороду підливаємо ще масла і обсмажуємо в ньому подрібнений до дрібного кубика цибулю, а як тільки він стане рум’яним, додаємо до нього нарізані дрібно гриби і їх також обсмажуємо.
- Потім заливаємо в сковороду вершки, перемішуємо з цибулею і грибами і подсаливаем.
Викладаємо обсмажені відбивні в вершковий соус, поверх укладаємо нарізані кружальцями помідори, подрібнений кріп і шар тертого сиру. Накриваємо кришкою і на трохи менше середньої температурі тушкуємо блюдо 15 хвилин.
Як гасити курячу печінку з картоплею
Складові
- Печінка куряча – 0,3 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина + –
- Морква – 1 шт. + –
- Картопля – 6-8 бульб + –
- Масло вершкове – 30 г + –
- Вода окріп – 1-2 склянки + –
- Сіль – 1/2 ч.л. або за смаком + –
- Суміш перців – 1/3 ч.л. + –
Як приготувати печінку курячу на сковороді
Куряча печінка, мабуть, найніжніша з усіх видів цього субпродукту, що вам доводилося куштувати, вона буквально тане в роті, якщо її правильно приготувати. Ми пропонуємо загасити печінку з картоплею, смачно і швидко.
- Для цієї страви нам знадобиться сковорода-сотейник. Масло вершкове розтоплюємо в прогрітій ємності і обсмажуємо в ньому подрібнений ріпчаста цибуля, а потім всипаємо нашатковану тонкими полукружкамі морквину.
- Через пару хвилин відправляємо до овочевої пассировку нарізані навпіл курячі печінки і при постійному помішуванні обсмажуємо їх 3 хвилини.
- Далі очищені бульби картоплі ріжемо на середні кубики 2х2 см і відправляємо в сковороду. Все солимо, перчимо і заливаємо окропом так, щоб вода була врівень з картоплею.
На малому вогні під кришкою тушкуємо блюдо до готовності картоплі 15-20 хвилин.
Як згасити курячі сердечка на сковороді
Смачно приготувати курячі сердечка з цибулею можна всього за півгодини. Ця страва стане відмінним доповненням до макаронів, рисовому або картопляного гарніру.
Складові
- Курячі сердечка -1-1,2 кг
- Морква – 1 великий коренеплід
- Лук ріпка – 2 головки
- Каррі – ½ -1 ч.л.
- Соняшникова олія рафінована – 50-80 мл
- Перець порошком чорний – ½ ч.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
Як готувати тушковані курячі сердечка
- Сковороду гарненько нагріваємо, вливаємо в неї масло і обсмажуємо курячі серця на середньому вогні хвилин 15.
- Слідом всипаємо в ємність цибульні півкільця, а ще через п’ять хвилин – натерту морквину.
- При постійному помішуванні обсмажуємо овочі з сердечками 5-7 хвилин, після чого всипаємо каррі, сіль, перець, і півсклянки води.
- Під закритою кришкою тушкувати сердечка слід 20 хвилин на середньому вогні.
Це самий бюджетний варіант курячого меню, яке ми сьогодні запропонували. Але при бажанні ви зможете поліпшити рецепт, додавши разом з водою 3 ст.л. сметани або 1-2 ст.л. томатної пасти. Або ви можете додати більше овочів, наприклад такий мікс: дрібно нарізану помідор, болгарський перець і стручкову квасолю.