Готуємо ніжний яблучний зефір в домашніх умовах з дуже м’якою текстурою, ванільним ароматом і природним смаком, без зайвих домішок і всіляких хімічних добавок. Склад рецепта невеликий – головними компонентами є яблука, цукор і агар-агар, необхідний для фіксації та утримання форми виробів. При дотриманні правил десерт виходить суфлеобразную, дуже легким, але в той же час «стійким», яке зберігає вид «трояндочок», «пірамідок» та інших фігурок, сформованих за допомогою кондитерських насадок.
Крім обов’язкового агар-агар для потрібної консистенції і правильного приготування зефіру потрібно навик інтенсивного збивання. Попрацювати міксером доведеться чимало – яблучне пюре з цукром і білком збивається до повітряної пишності і сильної густоти, потім додається сироп і триває активна робота. Для щасливчиків, які мають планетарний міксер, процес буде помітно спрощений, так як не доведеться постійно тримати пристрій в руках. Але з і звичайним приладом при бажанні можна впоратися – результат на фотографіях нижче!
Складові:
- яблучне пюре – 250 г (5-6 зелених яблук);
- яєчний білок – 1 шт .;
- цукор – 200 г;
- цукрова пудра (для посипки) – 2-3 ст. ложки;
- ванільний цукор – пакетик (8-10 г).
Для сиропу:
- вода – 100 мл;
- агар-агар – 8 г;
- цукор – 300 г.
Яблучний зефір в домашніх умовах рецепт з фото крок за кроком
[Ad # first]
[Ad # second]
- Починаємо з формування яблучного пюре. Видаляємо серцевину з насінням, зрізаємо тонкий шар шкірки, розрізаємо плоди на половинки. Для приготування зефіру вибираємо кислі сорти яблук – відмінно підійде «Антонівка», «Гренні Сміт» і т.п.
- Складаємо половинки в форму для випікання і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно хвилин на 20 – до повної м’якості. Замість духовий печі можна розм’якшити яблука в мікрохвильовці – для цього потрібно налаштувати максимальну потужність і прогріти половинки протягом 2-5 хвилин.
- Гарячі запечені яблука складаємо в робочу миску і перетворюємо в гладке пюре за допомогою погружной насадки блендера. Отриману масу перетираємо через сито, щоб суміш вийшла повністю однорідною і в неї часом не потрапили частинки шкірки або великі фрагменти яблук.
- Для рецепта відміряє 250 г готового пюре. Якщо залишається зайва порція, її можна підсолодити і просто з’їсти – яблучна маса вже в такому вигляді виходить дуже смачною і корисною. До поки ще гарячого пюре додаємо 200 г звичайного цукру і пакетик ванільного. Перемішуємо, чекаємо охолодження до кімнатної температури, а потім на 1-2 години прибираємо суміш в холодильник. Яйце (білок) теж тримаємо на полиці холодильника, чи не дістаємо завчасно.
- Коли пюре охолоне, можна приступати до безпосереднього виготовлення зефіру. Робимо сироп – агар-агар замочуємо в 100 мл холодної води. Перемішуємо і поки прибираємо в сторону. Не забуваємо подивитися інструкцію на упаковці агар-агар – якщо потрібне тривале розбухання у воді, враховуємо цей час.
- До яблучному пюре вливаємо сирий яєчний білок, відокремлений від жовтка. Збиваємо суміш на максимальній швидкості міксера близько 10-15 хвилин! Маса повинна помітно збільшитися (приблизно в 3 рази), придбати білуватий відтінок і стати досить тугий. Консистенція приблизно як у збитих з цукром білків для безе, навіть гущі. Дуже важливо правильно збити масу, інакше зефір буде погано тримати форму, розтечеться при формуванні «пірамідок».
- Паралельно зі збивання пюре можна почати готувати сироп. Агар-агар разом з водою поміщаємо на вогонь і прогріваємо до гарячого стану. Потім додаємо 300 г цукру, розмішуємо. Доводимо до кипіння – на поверхні рідини з’явиться рясна біла піна.
- Уварюємо сироп на середньому вогні до 110 градусів. Найпростіший і вірний спосіб – скористатися термометром. Без нього зловити момент буде складніше – доведеться орієнтуватися на «тонку нитку», тобто дивитися, коли сироп буде стікати з ложки в’язкою тонкою цівкою. В середньому варіння займає 5 хвилин, але час може відрізнятися в залежності від величини вогню і товщини дна / стінок каструлі. Готовому сиропу даємо злегка охолонути протягом 7-10 хвилин.
- До пишної суміші яблучного пюре і білка тонкою цівкою при безперервному збиванні вливаємо гарячий розчин з агар-агаром. Працюємо міксером ще хвилин 5. Маса вийде білосніжною, глянсовою і пружною. Вона повинна ідеально тримати форму, ні в якому разі не розпливатися і не розтікатися. При необхідності збиваємо довше.
- Тепер поспішаємо, Не баріться, так як агар-агар швидко починає застигати – потрібно сформувати зефір, поки маса ще тепла. До цього моменту напоготові повинні бути листи або кухонні дошки, застелені пергаментним папером або харчовою плівкою. Отже, наповнюємо густий білосніжною масою кондитерський мішок і висаджуємо «пірамідки» діаметром близько 4 см. Вийде приблизно 50-60 заготовок.
- Ми залишаємо зефір при кімнатній температурі на 1-2 дні, щоб він підсох і став готовим до вживання (час «підсушування» залежить від вологості в приміщенні). Для зручності присипаємо готові «пірамідки» просіяного пудрою і акуратно відокремлюємо від паперу / плівки.
- Слепляем по дві половинки і отримуємо акуратний яблучний зефір. Складаємо десерт в підходящу ємність, накриваємо кришкою і зберігаємо при кімнатній температурі.
Яблучний зефір в домашніх умовах готовий! приємною дегустації!