У вас відпустка, вихідні або просто можна залишитися вдома і приготувати собі з ранку що-небудь таке, смачне і незвичайне? Влаштуйте собі гастрономічне подорож і приготуйте італійський сніданок, насолодитеся ароматами стародавнього Риму, прямо на своїй кухні. Втім, зовсім не обов’язково бути вранці абсолютно вільним, чашечка еспрессо і тістечко з кремом приємно підбадьорять перед роботою.
А ви що думали? Справжній італійський сніданок зовсім не передбачає чіабатту з фрітата – ніякої «дорослої», «серйозної» їжі – тільки легкий солодкий десерт з ароматною кавою.
Ласунам таке ласе ранок припаде до смаку. Можна влаштувати собі маленьке свято, заглянути перед роботою в найближчу кав’ярню і підкріпитися улюбленим тістечком з чашкою латте. А можна запастися мигдальними або кокосовими печивом, трубочками з кремом або фруктовими кошиками і з чаєм відсвяткувати настання нового дня італійським сніданком у себе вдома.
Якщо ж ви хочете приготувати собі що-небудь смачненьке самостійно, то ось парочка рецептів.
Італійське горіхове печиво
Величезний плюс цього десерту в тому, що він не містить борошна, що робить його особливо цінним для тих, що худнуть ласунів, та можливість побалувати себе в сніданок, а не в вечерю порадує.
складові
- Горіхи (найкраще фундук або мигдаль) – 2 склянки.
- Цукор – 350 г
- Сіль – ½ ч.л.
- Білки курячі – 4 шт.
- Ванілін – на кінчику ножа.
приготування
- Подрібнюємо в чаші блендера горіхи з цукром до стану пшеничного борошна.
- Збиваємо міксером білки з сіллю. Поступово всипаємо в них горіхову суміш, ванілін і знову збиваємо.
- Викладаємо печиво на деко, застеленій папером для випічки, чайною ложкою і випікаємо в розігрітій духовці при 160 градусах близько півгодини. Воно має стати золотистого кольору.
- Викладаємо на решітку і даємо повністю охолонути. Смачного!
Ще один варіант печива
Любителі солодощів також не зможуть пройти мимо став вже класикою італійського печива Савоярді. У нього ніжний бісквітний смак, а консистенція може бути як сухий, так і зовсім м’якою. Для сніданку справжнього ласуни воно незамінне, та й приготувати його нескладно.
приготування:
Для Савоярді нам потрібно збити в піну жовтки 3-х яєць з додаванням 80 г цукру, а потім потихеньку ввести до них 80 г борошна. Потім окремо збиваємо білки і поступово додавати їх в солодку масу.
Наповнюємо кондитерський шприц діаметром 1,5 см тестом і видавлюємо на присипаний борошном деко ковбаски або колечка близько 10 см в довжину.
Змішуємо дрібку цукру з 30 г цукрової пудри і посипаємо печиво. Даємо постояти кілька хвилин, щоб пудра вбралася в тісто, і ставимо в розігріту до 150 градусів духовку. Запікаємо до золотистого кольору.
Остужаем на решітці.
Подаємо до кави зі збитими вершками або до гарячого шоколаду.
Десерт «Семіфредо»
Ну, а для тих хто любить що-небудь ніжніше, ніж сухе печиво, ідеальним стравою для сніданку, як в Італії стане десерт «Семіфредо». Його можна робити в поєднанні з будь-якими фруктами, ягодами і горіхами.
приготування:
Збиваємо 4 жовтки з 6 ст.л цукру до стійкої піни. Додаємо до них 500 г маскарпоне і 120 г будь-яких на ваш смак подрібнених горіхів.
Білки збиваємо окремо з декількома крупинками крупної солі – це зробить піну пишною, а смак більш насиченим. Акуратно з’єднуємо білки з горіхово-жовткова масою і втручається туди ж 350 г солодких ягід або фруктів (малина, порізані персики, абрикоси або сливи).
Переливаємо все в форму для кексу, вистелену плівкою або в окремі формочки для маффінів і прибираємо на 5 – 6 годин в морозилку.
Подаємо десерт або нарізаним на скибочки, або окремої порцією, в залежності від заморозки, прикрасивши ягодами і подрібненими горіхами.
Все це звучить дуже смачно і надзвичайно заманливо, але як бути тим, хто не вважає солодке їжею? Невже пожертвувати можливістю долучитися до італійської кухні і відмовитися від задоволення побалувати себе середземноморським сніданком? Звичайно, немає, традиції традиціями, але немає нічого поганого в тому, щоб адаптувати їх до своїх смаків і дозволити собі сніданок як в Італії.
фрітата
Якщо ранок ви звикли починати з ситної і поживно яєчні, просто спробуйте зробити замість неї фрітату.
Овочеві інгредієнти можуть бути будь-якими – від спаржі і стручкової квасолі до зеленого горошку, оливок і сушених помідор. Головне, що робить її по-справжньому італійської – це оливкова олія, часник, обсмажений на ньому і, звичайно ж, базилік. Всього три інгредієнти в змозі навіть вареники перетворити в равіолі, а не те, що яєчню у фрітату.
приготування:
Отже, наливаємо на сковороду 1 – 2 ч.л. оливкового масла, злегка обсмажуємо на ньому часник, стежте уважніше, він дуже швидко починає горіти, і додаємо порізану брокколі, цвітну капусту або листочки шпинату.
Поки овочі прітушіваются, збиваємо яйця з сіллю, спеціями і сиром. Найкраще взяти кілька сортів – наприклад, пармезан і блакитний сир. Саме він додасть особливо пікантний смак і аромат.
Заливаємо овочі яйцями і смажимо без кришки 5 хвилин. Посипаємо фрітату сиром – все.
Ваш італійський сніданок готовий!
Дієтична фрітата в духовці
Якщо ви не прихильник смаженої на олії їжі, по цьому ж рецепту можна приготувати фрітату і в духовці.
Просто змащуємо оливковою олією форму для випічки, викладаємо на неї сирі або трохи приварені на пару овочі і заливаємо їх яєчно-сирною сумішшю. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і печемо 15 – 20 хвилин. Ось і дієтичний середземноморський сніданок.
Італійська брускетта
Для тих, хто звик з ранку до бутербродів, італійцям теж є що запропонувати. Смачна Брускетта готується швидко, а з’їдається ще швидше.
За основу беремо обсмажені скибочки чіабатти.
Їх можна по вашим вибором зарум’янити на оливковій олії з часником, а можна просто підсушити на грилі. Доповненнями для брускетти може бути все, що завгодно – від дрібно порубаних помідорів з сиром і бальзамічним оцтом, до суміші моцарели з базиліком або грибами.
Отже, ось кілька прикладів брускетти для італійського сніданку будинку.
Брускетта з грибною начинкою
Підрум’янюємо хліб, скроплюємо його оливковою олією і тут же натираємо часником.
Для грибної начинки нам знадобляться 150 – 200 г грибів, 100 г сиру, 2 – 3 гілочки базиліка, лимонний сік. Гриби обсмажуємо на маслі і, знявши з вогню, додаємо до них лимонний сік, тертий сир, рубану зелень, перемішуємо і намазуємо товстим шаром на хліб.
Дайте бутербродів постояти хвилини 3 – 4, щоб вони встигли просочитися.
рибна начинка
Для рибної начинки змішуємо консервованого тунця з банки з 2 ст.л натурального йогурту, 1 ч.л гірчиці і 1 ст.л дрібно рубаного солодкого перцю і зелені. Все солимо, перчимо, перемішуємо і мажемо на хліб.
горіхова начинка
Для горіхової начинки 100 г будь-яких горіхів, бажано волоських або фундука подрібнюємо, але не занадто, додаємо до них 300 г сиру різних сортів, нарізаних дрібними кубиками, солимо, перчимо.
Головний секрет в цьому рецепті – нанести масу на гарячий (!) Тільки що вийнятий з духовки або знятий з вогню хліб, щоб сир встиг розплавитися. Насолоджуйтесь чудовою ароматною брускетто!
Італійський овочевий пиріг
Ну, а якщо хочеться приготувати собі італійський сніданок з вечора, то кращого рецепта, ніж пиріг з овочами годі й шукати. В оригінальному варіанті всередині тільки овочі, але до них можна додавати і відварну курку і сьомгу, і обсмажений фарш.
складові
- Борошно – 300 г
- Вершкове масло – 150 г
- Яйце куряче – 1шт.
- Молоко охолоджене – 2 ст.л
- Солодкий перець – 2шт.
- Цибуля ріпчаста – 2шт.
- Часник – 1-2 зубчики
- Брокколі – 300 г
- Стручкова квасоля, цвітна капуста, зелений горошок – 200 г
- Сир твердий – 100гр
- Базилік – ½ пучка
- Сіль – щіпка
приготування
- Масло рубаємо ножем, додаємо борошно і перетираємо все в крихту, додаємо яйце, молоко, замішуємо тісто. Скачує його в кулю, закутують в плівку і прибираємо на годину в холодильник.
- Цибулю і часник чистимо, пасеруємо на оливковій олії до золотистого кольору, додаємо до них дрібно порізаний болгарський перець, горошок і стручкову квасолю і тримаємо на вогні хвилин 5 – 7. Якщо використовуємо заморожені овочі, стежимо, щоб не було зайвої вологи, так як вона зробить начинку занадто рідкою і розмочити пиріг.
- Брокколі і цвітну капусту розбираємо на суцвіття, відварюємо в підсоленій воді до напівготовності, остудити, нарізаємо і додаємо до інших овочів. Тушкуємо ще 3 хвилини, потім сиплемо рубаний базилік і знімаємо з вогню. Втручаємося в гарячу начинку порізаний, а не тертий сир.
- Тепер приступаємо до ліплення пирога. Розкачуємо охолоджене тісто і укладаємо в форму для випічки так, щоб залишилися високі бортики.
- Начинку викладаємо у форму і посипаємо сиром. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 35 – 40.
Особливо смачний цей пиріг буде в охолодженому вигляді, саме тому кращого варіанта для сніданку не придумаєш!
Отже, у вас є варіанти «солодкого» і «солоного» італійського сніданку. Залишилося тільки спробувати!