Історія походження страви «окрошка»

Хто придумав окрошку
Холодний освіжаючий суп відомий кожному жителю нашої країни, навіть якщо є ті, хто ніколи його не пробував, то чи не чути про нього точно ніхто не міг. Хто придумав окрошку і чиє це національне блюдо – досі відкрите питання, дуже складно з точністю простежити, ким і де було створено блюдо, однак певні відомості до нашого часу все ж збереглися.

Історія улюбленого багатьма супчика насправді багата, існує не тільки кілька версій його походження, але і безліч видів приготування, так що цікаві кулінарні факти вже чекають самих допитливих.

Окрошка: історія страви

Що таке окрошка? Це старовинне блюдо, більш відоме, як «холодний суп». Традиційно воно вважається стравою національної російської кухні, проте, країна походження окрошки – зовсім не Росія. Існує багато версій з приводу історії створення холодного супу, але тільки одна з них вважається найбільш правдоподібною.

Походження окрошки: версія №1

Багато істориків сходяться на тому, що готувати освіжаючий суп вперше почали на Русі після введення християнства. Збереглися літописи, в яких князь Володимир, в 989 році наказав роздати селянам «їжу, мед і квас». З цього моменту, квас (що є найбільш поширеною основою для окрошки) дуже швидко став популярним, і його почали готувати практично повсюдно.

Разом з квасом любив народ на Русі вживати цибулю і чорний хліб. Саме тому цей мінімальний набір інгредієнтів вважають першоосновою популярного нині страви. Виходячи з таких даних, цілком ймовірно, що вищевказана дата (989 р. Н.е..) Стала своєрідною точкою відліку в історії виникнення окрошки.

Історія створення окрошки: версія №2

Існує також думка, що вперше окрошка на Русі з’явилася в селянському середовищі. Оскільки селяни цілими днями працювали в полі під палючим сонцем – їм просто необхідно було вгамовувати спрагу і відчуття голоду.

Дозволити собі готувати ситні дорогі страви прості люди не могли, тому вони придумали дешевий аналог супу з мінімальним набором інгредієнтів, до складу якого входили всього лише квас, редька, цибуля. Холодний суп відмінно тамував спрагу і заглушав почуття голоду, виконуючи, таким чином, подвійну функцію.

Історія походження страви

Згодом, проста селянська юшка з’явилася і на столах аристократів, правда, в видозміненому варіанті. Для заможних людей в блюдо стали додавати м’ясо, сметану, яйця. Істинно м’ясна окрошка для багатих включала в себе кілька видів м’яса: птицю (індичка), дичину (тетерук), свинину (порося).

Рибна окрошка: історія походження страви

Нової главою в історії окрошки вважається створення рибного супу. Його засновниками, за переказами, є бурлаки на Волзі. Ніякої складної передісторії у виникненні рибного холодного супу немає, просто в розпал судноплавства бурлак необхідний був ситний обід, який би заодно міг замінити втамовує спрагу напій.

До цього бурлак як обіду видавали тільки квас і воблу. Оскільки це не ситно, та й, до того ж, у більшості бурлак були проблеми з зубами, то рибу доводилося розмочувати в квасі. Згодом, для більшої ситності, в блюдо стали додавати інші продукти: огірки, печену картоплю, редис. Так і з’явилася ще одна знаменита різновид холодного супу – рибна окрошка.

З появою в історії кулінарії нових продуктів, окрошка поступово перетворювалася, змінювала свій склад і ставала стравою імпровізації. Нині, коли з моменту появи окрошки пройшло більше 1000 років, суп має сотні різних варіацій приготування, як у російській, так і європейської кухні.

Сучасні господині також не упускають можливість привнести щось нове до складу холодної закуски, і кожен варіант має місце бути, адже у цієї страви не існує остаточного варіанту приготування.

Читайте ще схожі записи:


Хто створив салат олів’є

З чого готували окрошку на Русі

Походження слова «окрошка» має кілька версій. Згідно з першою, назва страви походить від іменника «кришиво». Так в старовину називали все, що дрібно кришиться і заливалося напоєм (квасом, молочною сироваткою, огірковим розсолом). Згідно з другою версією, окрошка утворилася від дієслова «кришити», т. Е. Дрібно різати.

Яка б версія не була правильною, суть приготування страви залишається однаковою – всі продукти необхідно дрібно нарізати, а потім залити квасом. Раніше, якщо готували м’ясну окрошку, використовували не цілі тушки дичини і птахів, а тільки їх залишки, які залишалися після приготування інших страв. Нині ж багато що змінилося.

З чого готували окрошку на Русі

Коли з’явилася окрошка на Русі – її інгредіентний склад був досить мізерним. Згодом спектр продуктів збільшився і в суп, крім квасу, цибулі та редьки, стали входити найрізноманітніші продукти. Словом, все, що було під рукою – могло потрапити в суп.

Незважаючи на те, що окрошка – це суцільна імпровізація, все ж стандартний набір продуктів для її приготування умовно існує, і виглядає він наступним чином:

  1. Овочі. Використовувати бажано поєднання овочів – прісних з пряними. Традиційно, до складу окрошки входять: огірки (свіжі або солоні), відварну картоплю, моркву, ріпа, бруква.
  2. М’ясо. Краще поєднувати в страві кілька сортів, наприклад, м’ясо птиці і всіляких тварин.
  3. Яйця.
  4. Сметана.
  5. Квас для заправки. Іноді, господині роблять окрошку ні з квасом, замість нього вони використовують: сироватку, йогурт, сметану, пиво, кефір, бульйон, мінеральну воду, майонез, кисле молоко. Однак, всі ці заправки, роблять суп далеким від первісного вигляду і наближають його до страв інших національностей. Наприклад, окрошка на йогурті – це болгарський таратор, на кефірі – узбецький чалоп і т. П.
  6. Зелень. Найбільше повинно бути в супі зеленої цибулі, потім вже можна додати зелень петрушки, кропу, естрагону, селери.
  7. Тим, хто буде готувати рибну окрошку, використовувати можна такі сорти риби як: тріска, осетрові, судак, лин. Їх смак нейтральний, а сама тушка – не дуже кістлява.

За старих часів до складу холодного супу, крім перерахованих вище інгредієнтів, входили солоні сливи і солоні гриби. Тим селянам, хто придумав окрошку, такий набір інгредієнтів був недоступний, проте представники вищих верств населення могли собі дозволити такі вишукані страви. Ось так непомітно, історія походження окрошки з простої селянської перетворилася в істинно аристократичну.

Велику роль у формуванні складу нинішнього страви зіграв той факт, що багаті люди запрошували в свої маєтки кухарів з-за кордону, які працювали поряд з російськими кулінарами. Кухарі з далеких країн в приготуванні використовували свої заморські родзинки і нововведення, які з часом, змішавшись з російської технологією, і стали в Росії і Україні основними варіантами страви.

Технологія приготування окрошки

Який би рецепт окрошки ви не використали, послідовність приготування в кожному з них однакова. Робиться освіжаючий літній супчик за простою технологією, проте безладно додавати інгредієнти в блюдо можна. Є певний порядок додавання продуктів і його необхідно завжди дотримуватися.

Як готують окрошку в Росії і Україні:

  1. Нарізаємо дрібно (кришимо) овочі.
  2. Змішуємо овочеву нарізку з нарізкою м’ясної або рибної (в залежності від типу окрошки).
  3. Додаємо до м’яса і овочів пряну Окрошковий заправку. Готують її в невеликій кількості квасу або огіркового розсолу з розтертого зеленої цибулі, яєчних жовтків, гірчиці, чорного перцю, хрону.
  4. Півгодини даємо холодного супу настоятися.
  5. Висипаємо в окрошку нарізану дрібно зелень.
  6. Заливаємо її квасом.
  7. Наостанок додаємо сметану.

Хто придумав окрошку, чиє це національне блюдо

Сучасних рецептів приготування окрошки з квасом сила-силенна, знайти їх в інтернеті не складе ніяких труднощів, а от відшукати старовинний рецепт російської окрошки куди складніше.

Якщо вам коли-небудь захочеться відчути себе справжнім аристократом і відчути смак справжньої старовинної окрошки, тоді скористайтеся наведеної нижче рецептом, датованим кінцем XVIII століття, і записаним в кулінарній книзі відомого поміщика В. Левшина.

Рецепт старовинної окрошки з квасом

  1. Залишки смаженого м’яса різних сортів (як уже згадувалося вище, це повинна бути свинина, птиця, дичина) кришимо разом зі свіжими або солоними огірками, сирою цибулею, обрізаними з кісточок солоними сливами.
  2. Змішуємо продукти, потім їх потрібно розтерти ложкою і змочити сливовим (або огірковим) розсолом з додаванням оцту.
  3. Даємо страві трохи часу постояти, перед подачею розбавляємо його квасом.

Тепер про свою улюблену закуску ви знаєте все. Хто придумав окрошку, чиє це національне блюдо, яка історія його виникнення, а також з чого готували окрошку на Русі – відтепер, ви зможете відповісти самі. Знаючи про окрошка все і навіть більше, ваш інтерес до неї, напевно, стане набагато більше. Адже це не просто старовинне блюдо, це ціла історія не одного покоління, яка збереглася і дійшла до нас ось в такому смачному вигляді.

​​