Холодний освіжаючий суп відомий кожному жителю нашої країни, навіть якщо є ті, хто ніколи його не пробував, то чи не чути про нього точно ніхто не міг. Хто придумав окрошку і чиє це національне блюдо – досі відкрите питання, дуже складно з точністю простежити, ким і де було створено блюдо, однак певні відомості до нашого часу все ж збереглися.
Історія улюбленого багатьма супчика насправді багата, існує не тільки кілька версій його походження, але і безліч видів приготування, так що цікаві кулінарні факти вже чекають самих допитливих.
Окрошка: історія страви
Що таке окрошка? Це старовинне блюдо, більш відоме, як «холодний суп». Традиційно воно вважається стравою національної російської кухні, проте, країна походження окрошки – зовсім не Росія. Існує багато версій з приводу історії створення холодного супу, але тільки одна з них вважається найбільш правдоподібною.
Походження окрошки: версія №1
Багато істориків сходяться на тому, що готувати освіжаючий суп вперше почали на Русі після введення християнства. Збереглися літописи, в яких князь Володимир, в 989 році наказав роздати селянам «їжу, мед і квас». З цього моменту, квас (що є найбільш поширеною основою для окрошки) дуже швидко став популярним, і його почали готувати практично повсюдно.
Разом з квасом любив народ на Русі вживати цибулю і чорний хліб. Саме тому цей мінімальний набір інгредієнтів вважають першоосновою популярного нині страви. Виходячи з таких даних, цілком ймовірно, що вищевказана дата (989 р. Н.е..) Стала своєрідною точкою відліку в історії виникнення окрошки.
Історія створення окрошки: версія №2
Існує також думка, що вперше окрошка на Русі з’явилася в селянському середовищі. Оскільки селяни цілими днями працювали в полі під палючим сонцем – їм просто необхідно було вгамовувати спрагу і відчуття голоду.
Дозволити собі готувати ситні дорогі страви прості люди не могли, тому вони придумали дешевий аналог супу з мінімальним набором інгредієнтів, до складу якого входили всього лише квас, редька, цибуля. Холодний суп відмінно тамував спрагу і заглушав почуття голоду, виконуючи, таким чином, подвійну функцію.
Згодом, проста селянська юшка з’явилася і на столах аристократів, правда, в видозміненому варіанті. Для заможних людей в блюдо стали додавати м’ясо, сметану, яйця. Істинно м’ясна окрошка для багатих включала в себе кілька видів м’яса: птицю (індичка), дичину (тетерук), свинину (порося).
Рибна окрошка: історія походження страви
Нової главою в історії окрошки вважається створення рибного супу. Його засновниками, за переказами, є бурлаки на Волзі. Ніякої складної передісторії у виникненні рибного холодного супу немає, просто в розпал судноплавства бурлак необхідний був ситний обід, який би заодно міг замінити втамовує спрагу напій.
До цього бурлак як обіду видавали тільки квас і воблу. Оскільки це не ситно, та й, до того ж, у більшості бурлак були проблеми з зубами, то рибу доводилося розмочувати в квасі. Згодом, для більшої ситності, в блюдо стали додавати інші продукти: огірки, печену картоплю, редис. Так і з’явилася ще одна знаменита різновид холодного супу – рибна окрошка.
З появою в історії кулінарії нових продуктів, окрошка поступово перетворювалася, змінювала свій склад і ставала стравою імпровізації. Нині, коли з моменту появи окрошки пройшло більше 1000 років, суп має сотні різних варіацій приготування, як у російській, так і європейської кухні.
Сучасні господині також не упускають можливість привнести щось нове до складу холодної закуски, і кожен варіант має місце бути, адже у цієї страви не існує остаточного варіанту приготування.
Читайте ще схожі записи:
Хто створив салат олів’є
З чого готували окрошку на Русі
Походження слова «окрошка» має кілька версій. Згідно з першою, назва страви походить від іменника «кришиво». Так в старовину називали все, що дрібно кришиться і заливалося напоєм (квасом, молочною сироваткою, огірковим розсолом). Згідно з другою версією, окрошка утворилася від дієслова «кришити», т. Е. Дрібно різати.
Яка б версія не була правильною, суть приготування страви залишається однаковою – всі продукти необхідно дрібно нарізати, а потім залити квасом. Раніше, якщо готували м’ясну окрошку, використовували не цілі тушки дичини і птахів, а тільки їх залишки, які залишалися після приготування інших страв. Нині ж багато що змінилося.
Коли з’явилася окрошка на Русі – її інгредіентний склад був досить мізерним. Згодом спектр продуктів збільшився і в суп, крім квасу, цибулі та редьки, стали входити найрізноманітніші продукти. Словом, все, що було під рукою – могло потрапити в суп.
Незважаючи на те, що окрошка – це суцільна імпровізація, все ж стандартний набір продуктів для її приготування умовно існує, і виглядає він наступним чином:
- Овочі. Використовувати бажано поєднання овочів – прісних з пряними. Традиційно, до складу окрошки входять: огірки (свіжі або солоні), відварну картоплю, моркву, ріпа, бруква.
- М’ясо. Краще поєднувати в страві кілька сортів, наприклад, м’ясо птиці і всіляких тварин.
- Яйця.
- Сметана.
- Квас для заправки. Іноді, господині роблять окрошку ні з квасом, замість нього вони використовують: сироватку, йогурт, сметану, пиво, кефір, бульйон, мінеральну воду, майонез, кисле молоко. Однак, всі ці заправки, роблять суп далеким від первісного вигляду і наближають його до страв інших національностей. Наприклад, окрошка на йогурті – це болгарський таратор, на кефірі – узбецький чалоп і т. П.
- Зелень. Найбільше повинно бути в супі зеленої цибулі, потім вже можна додати зелень петрушки, кропу, естрагону, селери.
- Тим, хто буде готувати рибну окрошку, використовувати можна такі сорти риби як: тріска, осетрові, судак, лин. Їх смак нейтральний, а сама тушка – не дуже кістлява.
За старих часів до складу холодного супу, крім перерахованих вище інгредієнтів, входили солоні сливи і солоні гриби. Тим селянам, хто придумав окрошку, такий набір інгредієнтів був недоступний, проте представники вищих верств населення могли собі дозволити такі вишукані страви. Ось так непомітно, історія походження окрошки з простої селянської перетворилася в істинно аристократичну.
Велику роль у формуванні складу нинішнього страви зіграв той факт, що багаті люди запрошували в свої маєтки кухарів з-за кордону, які працювали поряд з російськими кулінарами. Кухарі з далеких країн в приготуванні використовували свої заморські родзинки і нововведення, які з часом, змішавшись з російської технологією, і стали в Росії і Україні основними варіантами страви.
Технологія приготування окрошки
Який би рецепт окрошки ви не використали, послідовність приготування в кожному з них однакова. Робиться освіжаючий літній супчик за простою технологією, проте безладно додавати інгредієнти в блюдо можна. Є певний порядок додавання продуктів і його необхідно завжди дотримуватися.
Як готують окрошку в Росії і Україні:
- Нарізаємо дрібно (кришимо) овочі.
- Змішуємо овочеву нарізку з нарізкою м’ясної або рибної (в залежності від типу окрошки).
- Додаємо до м’яса і овочів пряну Окрошковий заправку. Готують її в невеликій кількості квасу або огіркового розсолу з розтертого зеленої цибулі, яєчних жовтків, гірчиці, чорного перцю, хрону.
- Півгодини даємо холодного супу настоятися.
- Висипаємо в окрошку нарізану дрібно зелень.
- Заливаємо її квасом.
- Наостанок додаємо сметану.
Сучасних рецептів приготування окрошки з квасом сила-силенна, знайти їх в інтернеті не складе ніяких труднощів, а от відшукати старовинний рецепт російської окрошки куди складніше.
Якщо вам коли-небудь захочеться відчути себе справжнім аристократом і відчути смак справжньої старовинної окрошки, тоді скористайтеся наведеної нижче рецептом, датованим кінцем XVIII століття, і записаним в кулінарній книзі відомого поміщика В. Левшина.
Рецепт старовинної окрошки з квасом
- Залишки смаженого м’яса різних сортів (як уже згадувалося вище, це повинна бути свинина, птиця, дичина) кришимо разом зі свіжими або солоними огірками, сирою цибулею, обрізаними з кісточок солоними сливами.
- Змішуємо продукти, потім їх потрібно розтерти ложкою і змочити сливовим (або огірковим) розсолом з додаванням оцту.
- Даємо страві трохи часу постояти, перед подачею розбавляємо його квасом.
Тепер про свою улюблену закуску ви знаєте все. Хто придумав окрошку, чиє це національне блюдо, яка історія його виникнення, а також з чого готували окрошку на Русі – відтепер, ви зможете відповісти самі. Знаючи про окрошка все і навіть більше, ваш інтерес до неї, напевно, стане набагато більше. Адже це не просто старовинне блюдо, це ціла історія не одного покоління, яка збереглася і дійшла до нас ось в такому смачному вигляді.