Хачапурі з сиром – одне з найпопулярніших страв грузинської кухні, ми жодного разу ще не зустрічали людини (причому будь-якої національності), який не любив би хачапурі. Коротше, захват і смакота! А рецепт, загалом-то, нескладний.
Точніше кажучи, цей рецепт. Адже різних видів хачапурі і, відповідно, рецептів досить багато. Хачапурі бувають закриті і відкриті, круглі і човниками, із сиром або м’ясом, з додаванням в начинку яєць або картоплі. Ми пропонуємо вам спекти круглі закриті хачапурі з сирною начинкою (кількість продуктів вказано в розрахунку на два хачапурі діаметром близько 25 сантиметрів). До речі, якщо ви не знаєте, в російській мові слово «хачапурі» є іменником СЕРЕДНЬОГО роду, тобто правильно говорити «смачне хачапурі», «чудове хачапурі».
Про те, як зробити дріжджове тісто для цього дивовижного печеного вироби, ми вже писали в окремому рецепті, ви можете подивитися тут. Там же зазначено необхідну кількість продуктів для тіста і докладно описаний процес його приготування. Так що все, що стосується тесту, ми на цій сторінці пропускаємо і відразу переходимо до інших проблем, з яких головна (якщо ви живете не в Грузії) – це сир для начинки. У Грузії це часто так і називають: «хачапурный сир». Сир цей відноситься до категорії розсільних сирів, він малосоленый і м’який. Часто в начинку для хачапурі в Грузії кладуть «Імеретинський» сир.
Але якщо ви, як і ми, живете в іншому місці, то нічого купити не можете, і потрібно шукати адекватну заміну. Можна спробувати замінити «Адигейський» сиром, але обов’язково додати трохи солі і розм’якшеного вершкового масла, щоб рівень солоності і жирності наблизився до бажаного. Ми після декількох експериментів прийшли до висновку, що краще всього підходить для начинки сирне «асорті» з трьох різних видів сиру в приблизно рівній кількості: «Адигейський» сир, будь негострий твердий «жовтий» сир (ми любимо «Гауду» або «Едам») і грецька «Фета» («Фетаки») – м’який солоний білого кольору сир, який продається у нас в невеликих коробочках. При змішуванні цих сирів виходить, як нам здається, «правильна» начинка для хачапурі, наскільки це можливо в наших умовах. Експериментуйте! Можливо, вам сподобаються інші поєднання!
Потрібно:
- Сир – 600 грамів (ми беремо по 200 грамів «Адигейського», твердого сиру «Фета»)
- Яйце куряче – 1 штука
- Рослинна олія – 1 столова ложка
- Вода – 1 столова ложка
- Масло вершкове – при бажанні змастити готове хачапурі зверху, зовсім небагато, грамів 10-15
Приготування:
Сир натерти на крупній тертці (м’які сири, «Адигейський» і «Фету», можна просто розім’яти).
Змішати всі сири в однорідну масу, додати білок одного яйця, знову перемішати і розділити на дві приблизно рівні частини (адже ми будемо робити два хачапурі!). Жовток, який залишився від цього яйця, змішати з 1 столовою ложкою рослинного масла і 1 столовою ложкою води, цією сумішшю ми змастимо хачапурі, перед тим як ставити його в духовку.
Беремо половину готового до цього часу тіста і руками розминаємо в круглу корж приблизно в палець завтовшки (близько 15 мм). Кладемо на центр коржі половину сирної начинки і, піднімаючи краю догори, защипуємо (прикладаємо пальцями зусилля!), закриваємо начинку «в мішечок» з тіста (перегляньте наш відео-рецепт, це точно краще один раз побачити!).
Знову акуратно, щоб не розірвати тісто, руками розминаємо «мішечок з сиром» в корж товщиною близько 2 див. Сир при цьому у нас має рівномірно розподілитися в межах хачапурі. Кладемо хачапурі у змащену маргарином форму для випічки (у нас діаметром 26 см) або у велику сковороду, яку можна ставити в духовку. В принципі можна і викласти на деко, правда, хачапурі на деку може вийти не ідеально круглим, але на смак це не позначиться. Деко намагайтеся не змащувати по кутках, куди не потрапить тісто. Змащуємо хачапурі зверху сумішшю жовтка з водою і олією.
Ставимо форму (сковороду, деко) в розігріту до 220 градусів духовку (включіть її хвилин за 10-15 до того, як ставити туди деко, на рівень нагріву вище середнього, але не максимальний). Ставимо вище, вище середнього рівня. Випікаємо приблизно 20-25 хвилин, готовність визначаємо за кольором: повинен бути рум’яний жовтувато-коричневий. Поки перше хачапурі печеться, можна підготувати друге. Готове хачапурі з сиром викладаємо на дошку; форму (або сковороду) знову злегка змащуємо і відправляємо туди і далі в духовку друге хачапурі.
Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: змастіть готове гаряче хачапурі зверху маленьким шматочком вершкового масла, накрийте фольгою або пергаментом і дайте постояти 5 хвилин перед подачею на стіл – буде ще смачніше! Ну, і пам’ятайте: начинка може бути не тільки сирної.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: