Повсякденне корисна їжа з передбачуваним смаком. Я пропоную вам базовий рецепт і список добавок, за допомогою яких гречаники перетворюються кожен раз в нове блюдо. Безсумнівним плюсом буде наявність великої кількості соусу.
Дуже зручний рецепт, якщо у вас залишилося трохи приготовленої гречки.
необхідно:
- Гречка варена – 1-1,5 скл.
- Фарш – будь-який – 500 г (мені подобається свинина пісна або свинина + курка, або свинина + яловичина)
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт
- Сіль 1 ч.л.
- Часник – 2 зубки
- Спеції за смаком
- Масло для смаження
- Борошно для обвалювання
Для соусу:
- Сметана – 100-150 г
- Борошно – 1 ч.л. (Я часто додаю замість борошна фінські вівсяні висівки 1 ст.л. Якщо у вас є, спробуйте, вони відмінно загущают соус)
- Цибуля – 1 шт.
- Цукор – 0,5 ч.л. (Не нехтуйте, від нього смак посилюється)
- Сіль за смаком
- Перець, лавровий лист
- вода
- Масло для смаження
Добавки в соус за вашим бажанням, щось одне на вибір:
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Гриби (обсмажити разом з цибулею)
- Перець болгарський (дрібно нарізати)
- Бекон (дрібно нарізати)
приготування:
Нічого нового в приготуванні фаршу немає.
Просто прокрутити м’ясо разом з цибулею.
Додати варену гречку, яйце, сіль, спеції.
Можна гречку прокрутити разом з м’ясом, так фарш вийде ще більш однорідним.
Перемішати і обробити на котлетки.
Обваляти в борошні.
Обсмажити на маслі до рум’яної скоринки. Можна смажити не до повної готовності, адже гречаники будуть ще протушіваем.
Скласти все в товстостінну каструлю або сотейник.
Я тушу в утятніце.
Лук для соусу обсмажити.
Додати цибулю до Гречаник.
Сметану розвести з борошном і невеликою кількістю води. Розбити все грудочки, додати суміш у каструлю.
Налити в каструлю стільки води, щоб вона покривала котлетки на 3/4.
Додати цукор і спеції, присолити.
Залишити гаситься під кришкою на 20-25 хвилин.
Вогонь тихий.
Подавати, щедро поливаючи підливою.
Усередині гречка, тому можна зовсім без гарніру. Ну, це за вашим бажанням.
Смачного!
Найзручніший спосіб приготування гречки – ТУТ