Природа подарувала нам унікальну можливість – безмежно користуватися всіма її дарами на благо нашого здоров’я і довголіття. Серед безлічі цілющих дарів здавна особливо шанують гранатовий сік, хоча користь і шкода цього напою як і раніше викликають суперечки, що лише породжує до нього інтерес. Простим же споживачам гранат подобається своїм специфічним кольором і смаком, тому-то південний плід часто гостює на кухнях наших співгромадян.
Хімічний склад гранатового соку
Примітний гранат тим, що містить в собі безліч мікро- і макроелементів, вітамінів і незамінних амінокислот.
Особливо важливі незамінні органічні речовини для вегетаріанців. Оскільки вони абсолютно не вживають м’яса, яке якраз і містить цей незамінний комплекс, то заповнити організм відсутніми корисними речовинами можна через вживання в їжу цілого граната або фрешу на його основі.
У жодному іншому продукті рослинного і тваринного походження, крім м’яса і граната, подібних амінокислот немає.
Більш детально дізнатися про натуральному складі плода можна за допомогою готової таблиці харчової цінності продукту, в якій названі всі присутні в гранатовому соку корисні речовини разом з кількістю калорій, наявних в кожних 100 грамах граната.
Корисні речовини Калорії в розрахунку на 100 гр. продукту Вуглеводи 14,2 г. Білки 0,3 м Жири 0,1 м Органічні кислоти 2,4 г. Зола 0,3 м Вода 83,5 м Моно-дисахариди 14,2 м Харчові волокна 0,2 м вітаміни Вітамін А 3 мкг. Вітамін В1 0,04 мг. Вітамін В2 0,01 мг. Вітамін С 4 мг. Вітамін Е 0,3 мг. Вітамін PP 0,3 мг. Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) 0,4 мг. Бета-каротин 0,02 мг. мікроелементи Залізо 1 мг. макроелементи Фосфор 8 мг. Кальцій 12 мг. Калій 102 мг. Натрій 4 мг. Магній 5 мг.
- В цілому калорійність гранатового фрешу варіюється в межах 42-65 ккал, в розрахунку на 100 мл соку.
- Кількість же калорій м’якоті фрукта становить 62-79 ккал на 100 г продукту.
Так що при будь-щадить дієті буде розумно споживати гранат в якості додаткового засобу для схуднення.
Користь гранатового напою
Цілюща дія граната має широкий спектр, проте найчастіше плід використовують в медицині з метою:
- усунути дисбактеріоз кишечника;
- поліпшити апетит і нормалізувати роботу органів травлення;
- зміцнити захисні сили організму;
- побороти виснаження, атеросклероз;
- пригнічувати злоякісні пухлини;
- зробити профілактику пухлинних новоутворень;
- нормалізувати рівень холестерину в крові і налагодити роботу кровоносної системи;
- стабілізувати кров’яний і артеріальний тиск (при гіпертонії);
- усунути гормональний збій, а також полегшити протікання променевої і сечокам’яної хвороби.
Крім перерахованих вище переваг вживання граната, існує ще безліч його природних здібностей до зцілення.
Наприклад, гранатовий сік відмінно підходить для полоскання горла при ангіні і ротової порожнини при стоматиті. При клімаксі, хворобливих або нерегулярних менструаціях гранат також рекомендований до застосування.
Дія гранатового соку
Володіє фрукт і вельми необхідними для здоров’я функціями:
- сечогінної;
- протизапальної;
- антиоксидантної;
- «Косметичної», тобто такою, що запобігає старінню шкіри, розладжує зморшки, покращує загальний стан нігтьової пластини і волосся голови;
- бактерицидної;
- стимулюючої;
- антистресової. Гранат дійсно допомагає поліпшити настрій, подолати депресію, апатію і навіть сором’язливість.
Порція свіжого гранатового соку просто необхідна, якщо ви відчуваєте себе втомленим, роздратованим і позбавленим життєвих сил і енергії людиною. Випивайте фреш вранці – і заряду бадьорості вам вистачить на цілий день.
Шкода і протипоказання гранатового соку
Гранат – це плід, до складу якого входять дубильні речовини, що роблять сік червоних гранатових зерен терпким на смак. З огляду на, що природний смаковий відтінок зерен ще й насичено кисло-солодкий, то вживання соку в нерозбавленому чистому вигляді може завдати шкоди здоров’ю, особливо, якщо в організмі вже є проблеми з функціонуванням деяких органів і систем.
Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, від гранатового напою в певних випадках краще відмовитися.
Протипоказання до вживання
- Схильність до закрепів. Гранат дуже ефективний у боротьбі з діареєю, проте людям, що страждають запорами, напій лише «допоможе» посилити проблему. Тому його споживання варто обмежити, або ж пийте фреш в розведеному вигляді, наприклад, додавайте в концентрований напій ті соки, які гарні саме при запорах (вишневий, морквяний, буряковий і т.д.).
- Алергічні реакції і індивідуальну непереносимість деяких природних компонентів фрукта.
- Геморой.
- Знижений артеріальний тиск.
- Виразка дванадцятипалої кишки і шлунку.
- Панкреатит.
- Підвищена кислотність шлунка.
Гранатовий сік для дітей
З огляду на всю корисність граната, багато батьків прагнуть якомога раніше почати вводити сік цього фрукта в раціон дитини. Однак малюкам до 6 місяців напій категорично протипоказаний. Тільки після півроку можна почати давати малюкові по 1 ч. Л. фрешу, поступово збільшуючи дозу.
Якщо у малюка спостерігається будь-яка ознака алергії відразу ж після вживання соку, тоді варто на якийсь час відмовитися від напою, або давати його в розведеному вигляді (розбавити можна простою кип’яченою водою).
Гранат відносять до сильних алергенів, тому щоб уникнути проблем зі здоров’ям, перед введенням соку в дитячий раціон – проконсультуйтеся з лікарем.
Як перевірити натуральність гранатового соку
Дуже часто виробники намагаються обдурити покупців, роблячи замість натурального напою суміш різних хімічних добавок і консервантів. Говорити про користь такої продукції не має сенсу. Для того щоб не бути обдуреними при виборі якісного гранатового соку, ми розповімо вам, як відрізнити підробку від хорошого напою.
Безумовно, гарантувати 100% -ву натуральність соку вам ніхто не зможе. Впевненим можна бути тільки в тій продукції, яку ви зробите будинку своїми руками. Але, тим не менше, максимально убезпечити себе можна, дотримуючись простих правил.
- Купуйте тільки той сік, який продається в пляшках.
- Уважно вивчайте етикетку. Це один з головних джерел інформації, за допомогою якого можна перевірити натуральність гранатового соку. На етикетці обов’язково повинні бути вказані:
- термін придатності;
- країна-експортер. При цьому важливо, щоб в якості експортера виступала держава, яке вирощує гранат і виробляє з нього сік;
- позначка «вищий сорт» і «гранатовий сік 100%, прямий віджимання». Наявність цих фраз чітко говорить споживачам про те, що продукція повністю відповідає державним стандартам і є безпечною для їхнього життя і здоров’я.
- ні в якому разі не вибирайте напій, якщо на ньому написано «нектар» або, якщо він зроблений з додаванням гранатового соку. Це не показник натуральності, а скоріше – навпаки;
- Ознайомтеся зі складом. Якщо в нього буде входити буряковий сік (в якості барвника), консерванти, глюкоза і т. П., То такий продукт брати не варто.
Умови зберігання соку
Визначившись з тим, який гранатовий сік краще купувати, необхідно задуматися про те, скільки і як правильно його зберігати? Поки куплена вами пляшка не відкрита, її можна зберігати стільки, скільки вказано на етикетці.
У якій би тарі ви не купили сік, завжди ховайте його від прямих сонячних променів, вважаючи за краще світлого теплого місця прохолодне темне приміщення.
Як тільки ви відкриєте кришку соку, напій буде придатний не більше 2-3 днів. При цьому не забувайте ставити його в холодильник.
Приготований домашній сік намагайтеся випивати відразу, не залишаючи напій на наступний день.
Рецепт гранатового соку в домашніх умовах
Оскільки соки домашнього виробництва завжди корисніші – багато господинь вважають за краще робити їх самостійно. Приготувати з граната домашній напій не так просто, як купити готовий в магазині, доведеться трохи попрацювати.
Щоб вичавити сік із зерен, можна скористатися Часничниці або соковижималкою.
Вручну віджати сік з гранатових зерен можна за допомогою звичайної ополоники або толкушки для картоплі. Для цього поміщаємо зерна в сито, тиснемо їх зворотною стороною ополоники (або товкачем), після чого проціджують виділився сік через марлю.
Як пити гранатовий сік
Найголовніше, що потрібно знати кожному любителю граната – це як і скільки соку можна пити в день?
Залежно від того, з якою метою ви вживаєте напій, буде залежати і денна доза споживання. В середньому, найбільш оптимальним варіантом вважається прийом 1 склянку (об’ємом 100-200 мл) соку перед їжею не більше одного разу на день.
Однак кількість може бути і іншим, але для цього повинні бути спеціальні медичні показання. Наприклад, при цукровому діабеті гранатовий сік п’ють 4 рази на день по 60 крапель і не більше.
Але якою б обсяг ви не вживали – завжди розбавляйте гранат водою, морквяним, буряковим, апельсиновим або будь-яким іншим соком і пийте його через трубочку. Концентрований напій шкідливий для шлунка і емалі зубів.
Вибираючи гранатовий сік, не втрачайте з уваги, що його користь і шкода не менш значущі, ніж приємний смак і привабливий колір. Спокушаючи на чергову пляшку граната, врахуйте всі наші поради про те, як вибрати «правильний» сік, в якому будуть тольк одні натуральні вітаміни, а не штучні хімічні добавки. Пийте напій на здоров’я, і нехай воно міцнішає з кожним терпкою порцією свіжого соку.
Смачного!