Ці червоні зерна цінують і естети за витончену красу і витонченість, і шанувальники здорового способу життя, і кулінари. Корисні властивості граната, а також його універсальність і в якості приправи, і десерту, і інгредієнта до різних страв роблять його незамінним в кулінарії. Але далеко не всі можуть гідно оцінити приховані резерви цього плоду і використовують тільки частина його унікальних можливостей.
Корисні властивості граната
Сучасна назва «гранат» за цим унікальним плодом закріпилося порівняно недавно. Раніше ж його називали карфагенян, пунічним або ж гранатовим яблуком. Чому «яблуко», цілком зрозуміло: плоди схожі між собою своєю формою. Слово ж «гранат» з латині буквально перекладається як «зернистий». І, дійсно, помилковий плід граната складається з безлічі дрібних плодів-Костянок, зібраних разом під загальною оболонкою.
Користь граната дійсно захоплює:
- Головна його перевага – він дуже позитивно впливає на судинну систему, покращує якість і склад крові, допомагає роботі серцевого м’яза.
- Злегка терпкий концентрований гранатовий сік – прекрасний засіб в боротьбі з ангіною та іншими хворобами горла і рота. Причому корисний в цьому плані не тільки сік, але і відвар гранатових шкірок.
- Якщо полуниця, банани, дині є для діабетиків «забороненим плодом», то на гранати табу не поширюється. Навпаки, їх сік для них – як ліки, яке знижує рівень цукру і покращує загальне самопочуття.
- Між іншим, тиск гранат теж знижує.
- Корисний цей плід і тим, хто працює з радіоактивними елементами або ж отримав опромінення в результаті Чорнобильської аварії.
- Людині, який з’їв «щось не те» і отримав розлад травлення, зовсім не обов’язково пачками ковтати активоване вугілля – досить буде з’їсти кілька пучок порошку сушених гранатових шкірок. Дітям з цією ж метою дають сік граната.
- За допомогою товчених шкурок цього чудо-плода можна вигнати з організму паразитів, а також очистити шкіру обличчя.
- Гранатові насіння теж надзвичайно корисні: вони допомагають налагодити баланс гормонів.
Застосування граната в кулінарії
Гранат – зернятка, сік, приправа з перетертих сушених шкірок – найбільше поширений на Кавказі і в Азії.
- Вірмени в гранатовому соку гасять баранину, готуючи «пров плав», тобто плов з гранатом.
- Там же, на Кавказі, дуже популярна суміш пряностей «бахарат», яку використовують, готуючи страви з баранячого м’яса. Так ось, один з компонентів цієї пахучої суміші – сушіння кірки граната.
- Подібний чудовий порошок, правда, їх сушених і товчених цілком диких гранатових плодів, використовують і знавці баранячого шашлику для маринування м’яса: завдяки йому досить жорстка баранина стає дивно ніжною і соковитою.
- Гранатові зернята – обов’язкових компонент багатьох листкових салатів.
- Їх же кладуть у соуси для надання їм привабливого відтінку.
- Зерна використовують і в кондитерській справі в якості прикраси.
- Киселі і компоти з граната виходять дуже насичені за смаком і кольором.
- На Кавказі гранатове варення, пастила, повидло – ласощі, які люблять і діти, і дорослі.
калорійність граната
Гранати практично в необмеженій кількості потрібно їсти всім, хто ретельно стежить за фігурою. Справа в тому, що калорійність їх мінімальна. Так, в 100 г зерен налічується всього 52 кКал. Чи не забагато там і білків – всього близько 1 м Вуглеводів ж значно більше – 14 м
Як вибрати гранат
- Звертаємо увагу на країну, з якої гранат «прибув». Чим менший шлях він пройшов, тим більш зрілим і солодким був зірваний.
- Має значення вага гранатових яблук. Потрібно вибирати ті плоди, які важчі.
- Шкурка у стиглого граната повинна бути суха. Існує думка, що свіжа кірка – ознака стиглості і свіжості. Але це не так: навпаки, чим сухіше скоринка гранаті, тим спелее плід.
- Потрібно звертати увагу і на місце, де колись красувався квітка. Якщо воно має зеленуватий відтінок, це означає, що перед нами – незрілий гранат. Краще взяти той, у якого місце кріплення плода і квітки темне і підсохнуло.
Секрети зберігання гранатових яблук
Дорогоцінні плоди граната встигають в кінці осені, у другій половині жовтня і в листопаді. У цей період можна купити їх значно дешевше. А значить, потрібно запасти побільше цінних плодів. Якщо знати кілька нехитрих секретів, то можна легко забезпечити свою сім’ю ними на цілий рік.
- Для довгого зберігання потрібно вибирати недостиглі гранати. Визначити їх можна по свіжій шкірці. Але при цьому вона повинна бути абсолютно гладка, без пошкоджень і ознак гниття.
- Найкраще місце для гранатових «яблук» – нижня полиця холодильника, де їх «не дістане» струмінь морозного повітря.
- Головне завдання при закладці на зберігання – плоди не повинні висохнути. Для цього їх всього-на-всього потрібно обернути папером.
- Чи не дасть гранат засохнути і рідкий розчин глини. У нього потрібно занурити квітколоже, тобто те місце, де колись знаходився квітка. Як тільки глиняна бовтанка засохне, плоди можна відправляти в холодильник.
- Непогано почуваються гранати і в погребі, де температура не перевищує 10 градусів. Ось тільки лежати вони там зможуть не так довго, як в рефрижераторі: від сили пару місяців.
- До речі, гранатові зерна можна заморозити. Для цього їх слід заховати в поліетиленовий пакет або загорнути в плівку.
Кілька слів потрібно сказати і про зберігання гранатових шкірок. Не важливо, цілі вони або перетерті в порошок: в обох випадках вони повинні зберігатися в сухому місці. Волога для цього продукту є неприпустимою, бо в такому середовищі розвиваються гнилі.
Гранатовий порошок найкраще тримати в скляній або керамічної ємності. Шкурки гранатів можна зберігати і в полотняному мішечку, періодично перебираючи.