Гранат

гранат
Ці червоні зерна цінують і естети за витончену красу і витонченість, і шанувальники здорового способу життя, і кулінари. Корисні властивості граната, а також його універсальність і в якості приправи, і десерту, і інгредієнта до різних страв роблять його незамінним в кулінарії. Але далеко не всі можуть гідно оцінити приховані резерви цього плоду і використовують тільки частина його унікальних можливостей.

Корисні властивості граната

Сучасна назва «гранат» за цим унікальним плодом закріпилося порівняно недавно. Раніше ж його називали карфагенян, пунічним або ж гранатовим яблуком. Чому «яблуко», цілком зрозуміло: плоди схожі між собою своєю формою. Слово ж «гранат» з латині буквально перекладається як «зернистий». І, дійсно, помилковий плід граната складається з безлічі дрібних плодів-Костянок, зібраних разом під загальною оболонкою.

Корисні властивості граната

Користь граната дійсно захоплює:

  1. Головна його перевага – він дуже позитивно впливає на судинну систему, покращує якість і склад крові, допомагає роботі серцевого м’яза.
  2. Злегка терпкий концентрований гранатовий сік – прекрасний засіб в боротьбі з ангіною та іншими хворобами горла і рота. Причому корисний в цьому плані не тільки сік, але і відвар гранатових шкірок.
  3. Якщо полуниця, банани, дині є для діабетиків «забороненим плодом», то на гранати табу не поширюється. Навпаки, їх сік для них – як ліки, яке знижує рівень цукру і покращує загальне самопочуття.
  4. Між іншим, тиск гранат теж знижує.
  5. Корисний цей плід і тим, хто працює з радіоактивними елементами або ж отримав опромінення в результаті Чорнобильської аварії.
  6. Людині, який з’їв «щось не те» і отримав розлад травлення, зовсім не обов’язково пачками ковтати активоване вугілля – досить буде з’їсти кілька пучок порошку сушених гранатових шкірок. Дітям з цією ж метою дають сік граната.
  7. За допомогою товчених шкурок цього чудо-плода можна вигнати з організму паразитів, а також очистити шкіру обличчя.
  8. Гранатові насіння теж надзвичайно корисні: вони допомагають налагодити баланс гормонів.

Застосування граната в кулінарії

Гранат – зернятка, сік, приправа з перетертих сушених шкірок – найбільше поширений на Кавказі і в Азії.

Застосування граната в кулінарії

  1. Вірмени в гранатовому соку гасять баранину, готуючи «пров плав», тобто плов з гранатом.
  2. Там же, на Кавказі, дуже популярна суміш пряностей «бахарат», яку використовують, готуючи страви з баранячого м’яса. Так ось, один з компонентів цієї пахучої суміші – сушіння кірки граната.
  3.  Подібний чудовий порошок, правда, їх сушених і товчених цілком диких гранатових плодів, використовують і знавці баранячого шашлику для маринування м’яса: завдяки йому досить жорстка баранина стає дивно ніжною і соковитою.
  4. Гранатові зернята – обов’язкових компонент багатьох листкових салатів.
  5. Їх же кладуть у соуси для надання їм привабливого відтінку.
  6. Зерна використовують і в кондитерській справі в якості прикраси.
  7. Киселі і компоти з граната виходять дуже насичені за смаком і кольором.
  8. На Кавказі гранатове варення, пастила, повидло – ласощі, які люблять і діти, і дорослі.

калорійність граната

Гранати практично в необмеженій кількості потрібно їсти всім, хто ретельно стежить за фігурою. Справа в тому, що калорійність їх мінімальна. Так, в 100 г зерен налічується всього 52 кКал. Чи не забагато там і білків – всього близько 1 м Вуглеводів ж значно більше – 14 м

 Як вибрати гранат

  1. Звертаємо увагу на країну, з якої гранат «прибув». Чим менший шлях він пройшов, тим більш зрілим і солодким був зірваний.
  2. Має значення вага гранатових яблук. Потрібно вибирати ті плоди, які важчі.
  3. Шкурка у стиглого граната повинна бути суха. Існує думка, що свіжа кірка – ознака стиглості і свіжості. Але це не так: навпаки, чим сухіше скоринка гранаті, тим спелее плід.
  4. Потрібно звертати увагу і на місце, де колись красувався квітка. Якщо воно має зеленуватий відтінок, це означає, що перед нами – незрілий гранат. Краще взяти той, у якого місце кріплення плода і квітки темне і підсохнуло.

Секрети зберігання гранатових яблук

Дорогоцінні плоди граната встигають в кінці осені, у другій половині жовтня і в листопаді. У цей період можна купити їх значно дешевше. А значить, потрібно запасти побільше цінних плодів. Якщо знати кілька нехитрих секретів, то можна легко забезпечити свою сім’ю ними на цілий рік.

Як правильно зберігати гранат будинку

  1. Для довгого зберігання потрібно вибирати недостиглі гранати. Визначити їх можна по свіжій шкірці. Але при цьому вона повинна бути абсолютно гладка, без пошкоджень і ознак гниття.
  2. Найкраще місце для гранатових «яблук» – нижня полиця холодильника, де їх «не дістане» струмінь морозного повітря.
  3. Головне завдання при закладці на зберігання – плоди не повинні висохнути. Для цього їх всього-на-всього потрібно обернути папером.
  4. Чи не дасть гранат засохнути і рідкий розчин глини. У нього потрібно занурити квітколоже, тобто те місце, де колись знаходився квітка. Як тільки глиняна бовтанка засохне, плоди можна відправляти в холодильник.
  5. Непогано почуваються гранати і в погребі, де температура не перевищує 10 градусів. Ось тільки лежати вони там зможуть не так довго, як в рефрижераторі: від сили пару місяців.
  6. До речі, гранатові зерна можна заморозити. Для цього їх слід заховати в поліетиленовий пакет або загорнути в плівку.

Кілька слів потрібно сказати і про зберігання гранатових шкірок. Не важливо, цілі вони або перетерті в порошок: в обох випадках вони повинні зберігатися в сухому місці. Волога для цього продукту є неприпустимою, бо в такому середовищі розвиваються гнилі.

Гранатовий порошок найкраще тримати в скляній або керамічної ємності. Шкурки гранатів можна зберігати і в полотняному мішечку, періодично перебираючи.