Існує кілька традиційних салатних закусок, які присутні на застіллях практично кожної сім’ї. Однією з них є салат мімоза, радянський рецепт якої одночасно простий і геніальний. Тільки використовуючи ту саму оригінальну рецептуру 1968 року можна приготувати по-справжньому ніжне і неймовірно смачна страва, яке підкорить всіх гурманів.
Секрети приготування справжньої мімози за радянським ГОСТом
Існує ряд рекомендацій, дотримання яких дозволить не просто правильно зробити цей чудовий салат, але і допоможе створити справжній кулінарний шедевр.
- У класичній рецептурі мімози немає ні моркви, ні картоплі – ці інгредієнти були внесені в рецепт вже домашніми кулінарами. За ГОСТом в складі салату присутні лише яйця, рибні консерви, цибуля, вершкове масло, майонез і сир.
- Яйця для мімози варяться не більше 10 хвилин після закипання води. Якщо ж ви перетримаєте яєчка, то їх жовтки придбають некрасивий сірий відтінок, а, отже, подача салату буде безнадійно зіпсована.
- Сир для мімози краще використовувати твердий або напівтвердий. Сорти підійдуть бюджетні, точніше, саме такі сири і потрібно використовувати. Дорогий сир зі специфічним ароматом НЕ буде гармонійно відчуватися з іншими інгредієнтами.
- Вершкове масло слід потримати деякий час в морозильній камері – так його вийде легко натерти на тертці. Масляну стружку потім знову ховають в морозилку.
- Мімоза – далеко не дієтичний салат, а тому, якщо ви готуєте за класичною рецептурою, то слід забути про використання низькокалорійних різновидів майонезу. Найкраще підходить цього салату «Провансаль», але ви можете виготовити соус і самостійно, смак фінального страви від цього тільки поліпшиться.
- Головний компонент салату – рибна консерва. Традиційно для мімози радянські кухарі використали лосось, але ви можете взяти і сайру, і тунець. Головна умова – риба повинна бути у власному соку.
- Зараз в супермаркетах можна легко знайти салатний цибулю, який має приємний смак і не гірчить. В оригінальній рецептурі використовувався ріпчаста овоч, а тому від його сильним позбувалися замочуванням в окропі на 10-15 хвилин.
- З великого УБМБФОЙЛБ практично неможливо взяти порцію салату, не порушивши при цьому верств. Щоб кожен їдець отримав повноцінну версію мімози, рекомендується робити салатну закуску відразу порційно, використовуючи спеціальне кільце.
Справжній салат мімоза в 9 шарів за рецептом 1968 року
Складові
- Сир твердий або напівтвердий – 200 г + –
- Яєчка вищої категорії – 5 шт. + –
- Лук жовтий – 1 головка + –
- Майонезний соус «Провансаль» – 200 мл + –
- Консервований у власному соку лосось – 1 банка + –
- Зеленушка – пучок + –
- Масло вершкове – 100 г + –
Як правильно робиться класична радянська мімоза в домашніх умовах
підготовка продуктів
- Ще до початку готування відправляємо вершкове олію в морозильну камеру. Там воно як слід підмерзне і його можна буде без праці натерти на тертці.
- Яєчка промиваємо під проточною водою з милом або миючим засобом. Розміщуємо їх в невелику глибоку каструльку, всипаємо рясно сіль, наливаємо холодну воду і відправляємо на плиту.
- Чекаємо, коли вода закипить, зменшуємо вогонь до нижче середнього і варимо яєчка протягом 10 хвилин. Потім зливаємо воду і заливаємо в каструлю крижану воду – так наші яйця швидше охолонуть, а всередині утворюється конденсат, який спрощує процес зняття шкаралупи.
- Тим часом натираємо сирок на крупній тертці.
- З головки цибулі знімаємо шкірку. Нарізаємо цибулька дуже дрібно (допускається шинкування чверть кільцями, але її краще застосовувати до салатному сорту). Переміщаємо його в глибоку миску, заливаємо окропом і вичікуємо 15 хвилин, після чого зливаємо воду.
- Яйця поділяємо на білочки і жовтки. Натираємо кожен з них на крупній тертці, але не змішуємо.
- З банки зливаємо рідину і розминаємо лосося виделкою, щоб вийшла ніжна маса.
- Вершкове масло натираємо на тертці і прибираємо назад в морозилку.
збираємо салат
- Встановлюємо на тарілку салатну кільце. На саме дно укладаємо терті білочки.
- Тепер всипаємо сир, розподіляємо його по всій поверхні рівномірно.
- Умащали половину всього обсягу лосося. І заливаємо його половиною майонезу.
- Тепер всипаємо вершкове масло. І залишки лосося.
- Наступний шар – подрібнений і позбавлений гіркоти цибулька.
- Завершуємо композицію майонезом, поверх якого рясно насипаємо яєчні желточкі.
Тепер прибираємо тарілку з салатом в холодильник на кілька годин, щоб він як слід просочився усіма ароматами і настоявся.
Якщо ви вважаєте за все шари, в тому числі і майонезні, то у вас вийде рівно 9 штук. Саме таку кількість прошарків радянські кулінари вважали оптимальним.
Звичайний рецепт традиційної мімози з СРСР
Як відомо, немає нічого більш варіативного, ніж салати. За радянських часів класична мімоза хоч і подавалася у всіх ресторанах і подібних закладах, але в побуті не особливо прижилася.
Значно охочіше господині того часу готували «класичну» мімозу з картоплею та морквою. Що дивно, саме такою вона і дійшла до наших днів, а тому зараз уже важко сказати яка ж різновид салату може вважатися по-справжньому «правильної».
Складові
- Курячі яйця вищої категорії – 3 шт .;
- Картопля – 2-3 шт .;
- Морквина – 1-2 шт .;
- Майонезний соус – 150 мл;
- Масло вершкове – 50 г;
- Риба консервована – 1 банка;
- Лук червоний – 1 головка.
Як смачно приготувати мімозу по-домашньому своїми руками
- Відварюємо картоплю і моркву зручним вам способом – можна в шкірці, а можна і без.
- Вершкове масло відправляємо в морозилку.
- Зливаємо з банки з рибою зайву рідину і розминаємо м’ясо виделкою.
- Яєчка варимо десять хвилин в киплячій воді, охолоджуємо в крижаній воді і чистимо. Ділимо, як і завжди, на желточкі і білки.
- Лучок у нас червоний, а тому його можна не ошпарювати – смак у нього і так відповідний для салату. Шаткуємо його максимально дрібно.
- Виймаємо картопельку і морква з окропу, даємо трохи охолонути. Чистимо, якщо не зробили цього раніше, і натираємо на дрібній тертці.
- Яєчка також натираємо на терочке, але вже на крупній.
- На тарілку встановлюємо салатну кільце і викладаємо першим шаром білки.
- Тепер умащали рибну масу і натираємо вершкове масло, додаємо цибульку.
- Настала черга картопельки – її ми викладаємо на масло і злегка придавлюємо зверху. Змащуємо трохи майонезом.
- Тепер морква, знову промазуємо майонезом.
- Зверху посипаємо все тертим желточкамі і прибираємо тарілку з салатом в холодильник на годинку.
Якщо салатні кільця у вас маленькі, то такий салат мімоза, радянський рецепт якого тут наведено, слід викладати в менших обсягах. Наприклад, на одну порцію слід взяти чверть або половину вказаної кількості продуктів.