Напевно, в усьому світі не знайдеться жодної людини, хто хоча б раз не пробував це смачна страва, приготовлена за класичним рецептом. І сьогодні ми з вами зробимо то найспекотніший з курки в духовці, яким не втомлюються захоплюватися домочадці і гості, а вже в якому захваті приходять від нього іноземці! Як то кажуть, все геніальне – просто, тому якихось супер-умінь і екзотичних інгредієнтів нам не знадобиться: тільки свіжі продукти і духову шафу.
Секрети смачного спекотного в духовій шафі
Якщо ви думаєте, що ми будемо творити наш кулінарний шедевр з філе, то ви помиляєтеся.
Справжнє класичне спекотне готують з курячих крилець і гомілок. Так-так, зовсім не дієтичну частину курочки ми беремо, зате як чудово просочується курячим жиром картопелька!
Не забудьте подбати про підходящої формі для запікання. Ми використовуємо казан, але ви можете взяти будь-яку іншу глибоку ємність, яка влізе в вашу духовку.
Справжнє куряче печеня в духовці, простий рецепт
Складові
- Курячі крильця і гомілки – 1,5 кг + –
- Картопля – 1,5 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Часник – 4-5 зубків + –
- Масло вершкове – 80 г + –
- Бульйонний кубик – 0,5 шт. + –
- Грибна приправа – 1 щіпка + –
- Лавровий лист – 1 шт. + –
- Чорний перець горошком – 1 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Як готувати печеня з курячих крилець
- Крила і гомілки птиці ми миємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники і обтирає ними, щоб частини тушки просохли, видаляємо залишки пір’я, якщо вони є.
- Тепер займемося обробленням на порції. Гомілки чіпати не будемо, а ось крильця розділимо гострим ножем на дві частини в тому місці, де кріпляться кістки. Складаємо частини птиці в миску і поки залишаємо.
- Лучок, моркву і картоплю промиємо водою, видалимо з них шкірку, а потім поріжемо крупно.
- Часничок, очищений від лушпиння, нарізаємо середніми шматочками.
- Тепер беремо суху сковорідку, ставимо її на середній вогонь і кладемо в неї 2/3 від загальної кількості вершкового масла. Коли масло розтопиться, ми обсмажуємо в ньому курячі шматочки. Обсмажуємо добре, не забуваємо перемішувати – в кінцевому підсумку ми повинні отримати гарні, рум’яні і апетитні частини курки.
- Коли курка стане «ідеальної», перекладаємо її в казан, а на що залишився в сковороді олії з курячим жиром обсмажуємо картопля, постійно перемішуючи. До повної готовності смажити його не будемо, але будемо намагатися зробити так, щоб він підрум’яниться з обох сторін.
- Тепер в казан кладемо цибулю, моркву, часник, лавровий лист і горошковий перець, і тільки після цього висипаємо обсмажену картоплю.
- Зверху на картоплю кришимо бульйонний кубик і висипаємо грибну приправу.
- Відправляємо в казан вершкове масло, заливаємо склянкою гарячої кип’яченої води, трохи солимо.
- Розігріваємо духову шафу до 180 ° С, накриваємо казан кришкою і ставимо його на середній рівень духовки. Готуємо рівно одну годину.
- Через годину акуратно, за допомогою прихваток, дістаємо казан. Перемішуємо його вміст, а потім знову повертаємо його в духовку ще на півгодини. За цей час на спекотному утворюється чарівна хрустка скоринка, а по кухні розіллється божественний аромат.
Подавати печеня з курки в духовці потрібно відразу, з пилу та з жару, поки воно гаряче.
Прекрасно, якщо у вас є домашні соління – вони ідеально підходять до цієї страви. Втім, якщо солінь немає, можна просто приготувати салат зі свіжих овочів!