Ця страва готують на сніданок у багатьох сім’ях, не гріх його подати і до святкового столу. Взимку, коли так хочеться чогось ситного, без нього не обійтися, а в Сиропусний тиждень – це «цвях» кулінарної програми! Ми говоримо про млинці з сиром, рецепт яких ми розглянемо в декількох варіаціях, вивчимо секрети приготування тіста і начинки і станемо справжніми профі!
Смачні та ароматні рулетики-конвертики, всіма улюблені, ніколи не набридають, завжди тануть у роті – найочікуваніша частування Масляної!
Трохи історії
Прийнято вважати, що подарували світові млинці росіяни. Так, російська кухня дійсно дбайливо зберігає сотні рецептів цього незабутнього страви. Однак, якщо вірити археологам, задовго до настання нової ери єгиптяни вже пекли млинці. Правда, мали вони для представників древньої цивілізації не так кулінарне, скільки ритуальне значення. До речі, як і для слов’ян, наших прабатьків. Значно пізніше млинці перетворилися в один з головних символів Масляної, яким є і понині.
Отже, готувати млинці можна по-різному: заповнювати їх солодкою начинкою або ж класти всередину солону і навіть гостру начинку. Але класикою кулінарного жанру вважаються млинці з сиром, рецепт яких ми представляємо в декількох варіаціях (ох, і смачна темка!).
Млинці з сиром та родзинками
Інгредієнти для тіста
- Борошно – всього 250 г + –
- Молоко – 2-2,5 склянки + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Масло вершкове – 2 ст. л. + –
- Цукор – 1 ст. л. + –
- Сіль – за смаком + –
Інгредієнти для начинки
- Сир – 250 – 300 г + –
- Ізюм – 50 г + –
- Цукор – 1 ст. л. + –
- Коричний порошок – 1 ч. Л. + –
- Сіль – по перевагах + –
Приготування
- Відокремити желтковую частина яєць від білкової. Жовтки з’єднуємо з 0,5 склянки молока (кімнатної температури) і ретельно перемішуємо, злегка присолити і додавши цукор.
- У цю бовтанку додається борошно – вся та одразу. Головне завдання на цьому етапі – не допустити грудкуваті, інакше всі наші труди тяжкі підуть прахом.
- У суміш, яка у нас вийшла в результаті, додаємо половину розтопленого на повільному вогні масла. Воно повинно бути злегка теплим, але ні в якому разі не гарячим. Знову перемішуємо самим ретельним чином.
- У тісто (досить густе) поступово вливаємо другу, решту молока, і отримуємо потрібну консистенцію.
- Згадуємо про білках. Їх акуратно і швидко збиваємо до стану густої піни і відправляємо туди ж – в нашу млинцеву суміш.
- Тепер – справа за малим: залишилося тільки спекти млинці і начинити їх сиром.
займемося начинкою
- Візьмемо родзинки, переберемо його, вибракувавши все не сподобалися нам родзинки, і гарненько вимиємо. Для розм’якшення його потрібно залити окропом і залишити пропарюватися хвилин на 10-15.
- Сир необхідно перетворити в однорідну масу. Добре, якщо є блендер – тоді хвилина справи, і готово! Якщо ж цей винахід на нашій кухні ще не оселилося, тоді скористаємося м’ясорубкою, пропустивши через неї нашу майбутню начинку. Найпростіший спосіб – просто перетерти сирок вилочкою. Виходить нітрохи не гірше!
- Тепер залишилося просто з’єднати всі наявні інгредієнти, тобто сир, цукор, корицю, родзинки і, злегка підсолити, все добре перемішати.
Останній штрих
Тепер залишається тільки покласти сир в млинці. Загортати начинку можна конвертиком або ковбаскою. У першому випадку на середину млинця кладемо столову ложку сирної суміші і загортаємо до середини протилежні краю. У другому – начинка кладеться на край млинчика.
Поради кухарчуком:
* Щоб тісто вийшло, як треба, краще використовувати домашні яйця – вони і смачніше, і колір кулінарного виробу від цього стане ще більш привабливим;
* Білки найкраще збиваються холодними, тому їх перед цим необхідно якийсь час потримати в холодильнику;
* Сковороду перед випіканням на ній млинців потрібно гарненько прожарити і змастити маслом;
* Сир для начинки теж бажано використовувати домашнього приготування, адже він і жирніше, і смачніше;
* Щоб сирні млинці вийшли особливо смачними, їх потрібно скласти в каструльку з товстим дном, поливаючи кожен шар розтопленим маслом, і потримати в гарненько розігрітій духовці 10-15 хвилин.
Сир з курагою
Виявляється, серед нас чимало тих, хто не любить родзинки або змушений в силу особливостей здоров’я обмежувати його споживання. Що ж, сушений виноград цілком можна замінити курагою! Спосіб її підготовки – такий же. Єдина різниця: її після пропарювання необхідно порізати. І від додавання кориці в цьому випадку краще утриматися.
… інжиром та іншими сухофруктами
Взагалі, з сиром чудово поєднуються практично всі сухофрукти. Так що давайте не боятися експериментувати!
Солона начинка
Хто сказав, що сир в млинцях обов’язково повинен бути солодкий? З нього можна приготувати просто божественну солону начинку! Для цього варто додати в нього подрібнений кріп, посолити і поперчити за смаком. Все дуже просто і надзвичайно смачно!
Наведений рецепт млинців з сиром досить простий. Але ж, як відомо, саме в простоті і криється геніальність. Так що не будемо ускладнювати собі життя і дамо політ фантазії!