Горішки зі згущеним молоком – 2 рецепта

Горішки зі згущеним молоком - 2 рецептаВідоме з радянських часів печиво у вигляді горішків зі згущеним молоком, як правило, печуть за двома найпоширенішим рецептами. Для першого замішується класичне пісочне тісто, а в список продуктів для другого включають сметану. Начинкою може бути просто варене згущене молоко або вершковий крем на її основі, в серединку іноді ховають шматочок волоського горіха. Особливо кардинальних відмінностей стосовно загальної технології в рецептах немає. У будь-якому випадку не обійтися без унікальної кухонного начиння – спеціальної подвійної сковороди з осередками (званої «Горішниця»). Беручись за приготування, будьте готові до того, що після випічки доведеться приділити час невеликої прибирання – неминучий процес витікання масла на плиту. Але це зовсім не страшно, адже результат вартий витрачених зусиль! Не дарма пісочний горішки вже стільки років зберігають популярність – перевірку часом проходять тільки найкращі десерти!

Класичний рецепт горішків зі згущеним молоком

В основі класичної рецептури – просте пісочне тісто, яке в випеченому вигляді виходить розсипчастим і тендітним, з легким приємним хрускотом і апетитним рум’яним кольором. Ламка оболонка печива прекрасно поєднується з ніжною начинкою, в якості якої задіємо елементарний крем, що складається всього з двох компонентів – вареного згущеного молока і вершкового масла.

Складові:Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта

Для тіста:

  • вершкове масло – 200 г;
  • цукор – 50 г;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • яйця – 2 шт .;
  • борошно – 370 г;
  • розпушувач тесту – 1/4 ч. ложки;
  • сіль – 1/2 ч. ложки.

Для крему:

  • згущене молоко (варене) – 1 банка;
  • вершкове масло – 100 г.

Як приготувати горішки на класичному тесті

  1. Яйця збиваємо вінчиком з ванільним і звичайним цукром.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  2. До робочої миску просіваємо всю муку разом з розпушувачем. Додаємо сіль, перемішуємо. Охолоджене тверде масло трьом на крупній тертці, завантажуємо до борошняної суміші.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  3. Розтираємо вміст миски вручну до утворення крихт.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  4. На розсипчасту борошняну масу виливаємо цукрово-яєчну суміш.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  5. Швидко формуємо тісто. Як тільки компоненти зберуться докупи, припиняємо заміс. Якщо тісто вийшло сильно липким, можна підсипати трохи борошна. Якщо навпаки суміш вийшла дуже суха і неможливо зліпити одну грудку, додаємо трохи холодної води (тільки при необхідності!). Обертаємо тісто харчовою плівкою і на 20-30 хвилин прибираємо в морозилку.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  6. Тим часом підготуємо начинку для майбутніх горішків. Порція масла для крему повинна бути розм’якшеної, тому заздалегідь відміряє потрібну дозування і виймаємо з холодильника. Підталу масляну масу збиваємо міксером до пишноти.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  7. Додаємо варене згущене молоко, продовжуючи працювати міксером. Як тільки маса стане гладкою і однорідною, крем готовий!Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  8. Дістаємо охолоджене тісто і приступаємо до випікання пісочних горішків. Для початку змащуємо рослинним маслом сковороду для печива – промазуємо кожну клітинку, все опуклості, а також рівну поверхню (цього змазування вистачить на весь процес, до самого завершення випічки). Від тесту відщипуємо грудочки і поміщаємо в кожну виїмку. Розмір колобків визначається досвідченим шляхом (приблизно з половину волоського горіха). Якщо центральний осередок більші за інших, шматочок тесту для неї теж повинен бути більше.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  9. Закриваємо сковороду для печива, щоб її нижня і верхня частини з’єдналися. Ставимо на середній вогонь. Час від часу перевертаємо Горішниця з одного боку на іншу, щоб печиво підрум’янилося рівномірно. Стежимо, щоб горішки не підгоріли і не пересушити! Періодично заглядаємо всередину, акуратно відкриваючи кришку – як тільки пісочні заготовки придбають приємний рум’яний колір, знімаємо з вогню. Орешница швидко прожарити, тому наступні партії печива будуть випікатися набагато швидше.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  10. Висипаємо пісочний «шкарлупки» на тарілку або кухонну дошку. Аналогічно формуємо і випікаємо заготовки, поки не витратиться все тісто. Вийде приблизно 72 половинки (кількість може відрізнятися). Якщо у печива утворилося зайве тісто по краях, обрізаємо або акуратно обламувати цю частину. Можна додати обрізки до крему для начинки.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  11. Закінчивши з борошняними заготовками, приступаємо до формування печива. За допомогою чайної ложки начиняє пісочний «шкарлупки» кремом, а потім з’єднуємо по дві половинки. Злегка притискаємо пальцями, але намагаємося сильно не тиснути – печиво крихке і може розкришитися.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  12. Таким чином, маємо цільні пісочний горішки зі згущеним молоком всередині. Можна на 1-2 години прибрати печиво в холодильник для застигання.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта

Печиво горішки на сметані

Тісто для горішків, замішане на сметані і жовтках, виходить ніжнішим і крихким, ніж в класичному варіанті. Багато господинь віддають перевагу саме цим рецептом, тому не можна залишити його без уваги. В якості наповнювача тепер задіємо тільки варене згущене молоко, без використання масла. У начинку для різноманітності покладемо по шматочку волоського горіха.

Складові:Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта

  • сметана – 50 г;
  • яєчні жовтки – 3 шт .;
  • вершкове масло – 200 г;
  • цукор – 50 г;
  • сіль – пучку;
  • борошно – близько 300 г.

Для начинки:

  • згущене молоко (варене) – 1-1,5 банки;
  • волоські горіхи – близько 80 г.

Як приготувати горішки на сметанному тесті

  1. Розм’якшене при кімнатній температурі масло розтираємо з цукром.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  2. Додаємо сметану, сіль і жовтки. перемішуємо масу.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  3. Частинами підсипає борошно, замішуємо тісто. Маса повинна вийти м’якою і приємною на дотик, при цьому не прилипає до долонь. При необхідності збільшуємо дозування борошна, але намагаємося не забивати тісто.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  4. Випікаємо печиво в Горішниця таким же способом, як описано в рецепті вище. Вийде близько 80 половинок. Начиняємо заготовки згущеним молоком, додаємо шматочки волоських горіхів і з’єднуємо половинки між собою.Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта
  5. Горішки зі згущеним молоком готові!Горішки зі згущеним молоком - 2 рецепта

Приємного чаювання!