Похмурим осіннім днем так хочеться чогось яскравого і сонячного. Осінь – сезон такого овоча як гарбуз. В черговий раз, відвідавши ринок, я не втрималася і купила великий гарбуз на 6 кг (із запропонованих мені вона була найменшою). Зварила рисову кашу з гарбузом в мультиварці, приготувала маффіни з гарбузом. І далі встала проблема подальшого використання решти гарбуза. Зазвичай я натираю її на тертці або нарізаю шматочками і прибираю в морозильну камеру. Але морозилка у мене вже, можна сказати, тріщить по швах, тому вмістила вона в себе далеко не всі залишки. І тут мені згадалося, що в минулому році я десь бачила рецепт дуже апетитного на вигляд пирога, гарбузового американського пирога. Вивчивши багато рецептів, вирішила зробити трохи по своєму. Гарбузовий пиріг, рецепт якого я наводжу тут, далекий від оригіналу, тому не беруся називати його американським. Отже, вашій увазі пропонується гарбузовий пиріг з корицею (дуже вже у мене вдома її люблять).
Для приготування гарбузового пирога за рецептом нам знадобиться:
на велику форму діаметром 30 см
для гарбузової начинки
- ~1 кг гарбуза,
- 100 грам цукру або за смаком,
- 150 грам сметани (в цей раз я брала жирну, 25%),
- 3 яйця (були великі, категорії С0),
- 15 грам борошна,
- 1,5 чайні ложки кориці або за смаком,
для рубленого тіста
- 300 грам борошна,
- 150 грам маргарину (з морозилки),
- 1 чайна ложка кориці або за смаком (я поклала столову ложку кориці, але на мій смак цього було явно багато),
- 50 грам цукру,
- дрібка солі,
- 1 яйце,
- 1-2 столові ложки крижаної води.
Рецепт приготування гарбузового пирога з корицею.
Пироги на основі рубленого тесту я готувала багато разів. Ще раз докладно описувати весь процес його приготування не буду.
Коротко про головне.
- З борошна, кориці, солі, цукру і крижаного маргарину отримати олійно-борошняну крихту. Найпростіше це зробити за допомогою кухонного комбайна, але можна і вручну, використовуючи два ножа, порубати борошно з маслом.
- Додати яйця і крижану воду, швидко замісити тісто.
- На присипаному борошном столі розкачати тісто в пласт. Викласти рубане тісто в форму для пирога, сформувати борту.
- Прибрати форму з тестом хвилин на 30 в холодильник.
Для збільшення натисніть на картинку
Для збільшення натисніть на картинку
Тепер займемося гарбузом. Її потрібно довести до готовності будь-яким доступним способом. Я порізала гарбуз (попередньо почистивши і прибравши насіння) на невеликі шматочки і відправила в мікрохвильовку. Пекла гарбуз на максимальній потужності хвилин 20-25. Гарбуз має стати м’якою. При запіканні гарбуза може виділитися сік, він нам не потрібен, сольем його, відкинувши гарбуз на сито.
Пюріруем готову гарячу гарбуз. Найзручніше це робити за допомогою блендера. Додамо до гарбузі цукор, просіяне борошно і корицю. Віночком добре перемішати до однорідності, цукор повинен розчинитися. Додамо яйця і сметану. Ще раз віночком перемішати. Начинка буде рідкою.
Розігріваємо духовку до 190 градусів. Дістаємо основу для пирога з холодильника, наколює її виделкою і відправляємо в духовку на 10-12 хвилин.
На практично готову основу виливаємо отриману начинку. Запікаємо гарбузовий пиріг при 170 градусах ще хвилин 35.
Готовий гарбузовий пиріг дістаємо з духовки і даємо охолонути. Потім приберемо пиріг в холодильник. Про смакові якості гарячого гарбузового пирога не можу нічого сказати.
Гарбузовий пиріг тільки з духовки
Наріжемо гарбузовий пиріг на порційні шматки і подамо до столу.
Розріз гарбузового пирога
Хочеш шматочок гарбузового пирога?
Смачного.