Той, хто звик вранці є, вважає, що перший прийом їжі повинен бути не стільки корисним, скільки ситним, що дає сил протриматися до обіду. Фрукти на сніданок на перший погляд не є калорійну їжу, але при правильному підході здатні поєднати благотворний вплив і достатню порцію калорій. Яким чином їх потрібно готувати, поєднувати між собою або з іншими продуктами, щоб отримати повноцінні страви, ви дізнаєтеся з нашої статті.
Здебільшого ми ставимося до фруктів, як чогось абсолютно несерйозного – так, смачно (якщо не кисло!), Та, корисно (може бути), але побачити в них повноцінний прийом їжі для дорослої здорової людини не виходить. А даремно!
Насправді фруктоза, яка містить в них замість цукру, клітковина, вітаміни, мікроелементи і амінокислоти роблять їх дійсно цінним продуктом в раціоні.
«А як же калорії? На одних яблуках до обіду не протягнеш! »- скажете ви і матимете рацію. На одних яблуках до обіду можна отримати лише здуття живота і болісне відчуття голоду, навіть пробувати не варто.
Фрукти на сніданок гарні в поєднаннях. Саме різні інгредієнти подарують відчуття ситості, не позбавляючи ранкової легкості. Це так здорово, що спробувавши раз, вам неодмінно захочеться ще і ще.
Бананово-мандариновий смузі
Отже, переходимо на фруктове меню поступово. Для початку приготуємо замість звичного напою бананово-мандариновий смузі. Банан дасть необхідний заряд повільних вуглеводів, а цитрус підбадьорить з ранку краще чашки американо.
- Беремо 2 почищених мандарина і банан. Збиваємо все до однорідної консистенції і готово!
- При бажанні банан з вечора можна заморозити, і ми отримаємо більш виражену структуру, так як теплий він подрібнити в пасту.
- У такій пропорції напій можна не впоратися, але якщо мандарини попалися зовсім кислі, додаємо трохи меду, стевії або сиропу (кленового або агави). Якщо ніяких відповідних підсолоджувачів немає, додамо 2-3 сушених фініки і знову збити. Їх нудотний смак надає сирим страв чудовий карамельний відтінок.
Фруктовий салат
Тепер приготуємо фруктовий салат, і не з легких ківі, апельсина і винограду.
- Візьмемо яблуко і середню моркву. Все потремо на крупній тертці, додамо краплю рослинного масла, найкраще з волоського горіха – у нього приголомшливий смак або з виноградних кісточок, так салат вийде набагато корисніше і ситніше.
- За бажанням можна кинути жменю сушеної журавлини, соняшникового або гарбузового насіння, порізати чорнослив і курагу.
Погодьтеся, такий фруктовий ранковий перекус виглядає більш переконливо! Але якщо вам більше до смаку яскраві фруктові мікси, то стане в нагоді все, що є в холодильному фруктовому відділенні.
фруктовий мус
Але якщо хочеться чогось ніжніше, приготуємо фруктовий мус з кукурудзяними пластівцями.
- Змішаємо в блендері ½ банки консервованих абрикосів (краще, звичайно, взяти свіжі), 1 чашку пластівців і 2 чашки йогурту.
- Збиваємо все разом, але частина абрикосів залишаємо для прикраси.
Горіхове молоко
Замість йогурту можна використовувати горіхове молоко. Це воістину незамінний інгредієнт для будь-якого фруктового сніданку. Адже саме горіхи дають легкому блюду необхідні калорії, які не обтяжуючи його.
До того ж горіхове молоко набагато корисніше звичайного, наприклад, в молоці з кунжуту кальцію майже в 10 разів більше, ніж у коров’ячому. А молоко з кешью або кокоса виходить надзвичайно ніжним.
- Приготувати його зовсім нескладно – ½ чашки горіхів замочуємо в 1 чашці води.
- Даємо постояти від півгодини до 2-3, збиваємо блендером до однорідності, а потім проціджуємо.
- Макуха можна висушити і використовувати в якості борошна, а можна залишити горіховою пастою і заправляти нею фруктові салати або додавати до десертів.
Горіхове молоко добре давати на сніданок і дітям, і дорослим.
Фруктова вівсянка
Також з ним можна приготувати живильну фруктову вівсянку.
- ½ склянки вівсяних пластівців заливаємо ½ склянки горіхового молока і ½ склянки води, додаємо 3-4 подрібнених ножем фініки і залишаємо на ніч. Пластівці «розпустяться», а фініки дадуть необхідну солодкість.
- Вранці подсаливаем, ріжемо банан або будь-який інший фрукт і все!
- При бажанні можна не наполягати кашу, а просто поварити її 4-5 хвилин на слабкому вогні.
Карамелізовані груші
Тим, хто любить поєднання фруктів, які пройшли термообробку і сирих має сподобатися ця страва.
- Пару груш нарізаємо великими скибочками, розтоплюємо на сковороді вершкове масло і цукор в рівних пропорціях і, коли піна осяде, розкладаємо груші.
- Вони повинні карамелізуватися з обох сторін не довше 5 хвилин, щоб не стати занадто м’якими.
- Викладаємо їх на тарілку і подаємо разом з листям пекінської капусти, дрібно різаним яблуком і сиром або сирним соусом. А можна просто полити готові груші залишилася карамеллю.
Сирний соус до груші
Сирний соус до груші дуже легко приготувати, змішавши для цього виделкою ½ банана і 100 г сиру.
Посипаємо наш кулінарний шедевр, груші зі солодкий соусом, горіхами.
Приємного апетиту, фруктовий сніданок вже на столі!
Говорячи про фруктах на сніданок не можна не згадати приголомшливо смачні і корисні фруктові торти. Незвичайні десерт добре приготувати з вечора, щоб він як слід просочився, а вранці вас чекає приголомшливе і досить калорійне ласощі!
Фруктовий торт без випічки
Складові
- Горіхи (кешью, мигдаль, лісові) – 2 стакан
- Мед – 2 ст.л
- Фініки – 6 шт.
- Кероб (або тростинний цукор) – 1 ст.л
- Курага – 150-200 г
- Банан – 2 шт.
- Сіль – щіпка
Приготування
- Горіхи без замочування подрібнюємо в блендері до стану борошна, додаємо до них фініки, сіль, кероб, знову збиваємо і, потім, втручаємося мед.
- Одну частину отриманої щільної маси викладаємо на застелений харчовою плівкою деко.
- Курагу, попередньо постійно не менше півгодини у воді, відправляємо разом з бананами в блендер і пюріруем – це буде крем.
- Повністю викладаємо його на корж і прибираємо на холод, бажано вмістити в морозилку. Коли він схопиться, покласти суміш другого коржа буде простіше.
- Через 10-15 хвилин залишилася горіхову масу розподіляємо по крему, прикрашаємо за бажанням подрібненим горіхом, шматочками фруктів і ставимо в холодильник на кілька годин, для просочення.
Вранці нас чекає приголомшливий калорійний десерт!
Але, як відомо, найпростішим і доступним фруктом в нашій смузі є, звичайно ж, яблуко. І з нього можна також приготувати дуже цікаві страви.
Наприклад, пастилу. Її можна їсти просто так – вона дуже смачна і відмінно заповнює сили, а можна додавати в мюслі і каші замість сухофруктів.
Яблучно-бананова пастила
Це тільки звучить страшно, а робиться, насправді дуже швидко!
Складові
- Яблуко – 3 шт.
- Банан – 1 шт.
Приготування
- Чистимо яблука від шкірки і пюріруем їх з бананом в блендері до однорідності.
- Застеляємо кілька листів пекарської папером і рівним шаром наносимо пюре. Висушити пастилу можна і в силіконової формі, головне вирівняти її досить тонким шаром.
- Сушимо на протязі 6-8 годин при температурі не вище 40 градусів. Це важливо, щоб пастила зберегла еластичність, не рвалася і не ламалася.
- Готову пастилу розрізаємо на листочки і прибираємо в пакет. Зберігається така пастила в сухому і темному місці досить довго.
Порада: перед тим, як ставити пастилу сушитися, посипте пюре кунжутом або кокосовою стружкою – вийде і смачно, і красиво.
Яблука з хурмою
З яблук є також варіант простіше і ситніше, що ідеально підходить для сніданку.
Складові
- Яблуко – 2 шт.
- Мандарин – 2 шт. або ½ апельсина
- Хурма – 1 шт.
- Мед – ½ ст.л
- Волоські горіхи – 2 ст.л
- Кориця – за бажанням
Приготування
- Відрізаємо у яблук верхівку, приблизно 1/5 частину. Ножем дістаємо серцевину, щоб вийшла «глибока ємність». Край можна обробити спеціальним ножем для створення красивого контуру.
- З мандарина вичавлюємо сік і, змішавши з медом, наносимо на внутрішню частину яблук, соус, що залишився ще стати в нагоді для заправки.
- Хурму очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками, також чинимо з іншим мандарином, м’якоттю яблука і горіхами. Все перемішуємо, заправляємо соусом і закладаємо всередину яблук.
Горіхами, що залишилися прикрашаємо блюдо. Все готово!
Ідеї для салатів
Для тих же, хто зовсім не хоче возитися, існує маса варіантів салатів з яблуком. Відмінно бадьорить і пробуджує з ранку поєднання фруктів – яблуко, помело або апельсин, жменька волоських горіхів і зацукровані імбир.
Хороший буде і несолодкий салат з яблуком:
- пекінська капуста,
- ½ зеленого яблука,
- ½ авокадо,
- порізані довгою стружкою 20 г свіжого кокоса.
Все солимо, заправляємо маслом виноградної кісточки і насолоджуємося! За бажанням можна додати дрібно тертий сир.
Як бачите, фруктовий сніданок може бути надзвичайно різноманітним і дуже смачним, і поживним. До того ж фрукти, як ніякі інші продукти дають можливість поекспериментувати. Готуйте друзі!