Простіше, ніж це блюдо і придумати складно, не дарма ж його назва з німецької мови так і перекладається – «закусочка» або «передчуття». Щоб за 15 хвилин створити смакоту в асортименті, ми і розповімо рецепт, як готувати форшмак з оселедця картопляний, з яблуком, морквою і по-одеськи. Набір інгредієнтів в цьому випадку не змінюється кардинально, щось додаємо, щось прибираємо, але кожен раз отримуємо ніжний і смачний крем.
Незважаючи на те, що ідея приготування цієї страви легкої трапези належить легендарним пруссам, у яких форшмак вважався гарячою закускою, «прабатьками» класичної рецептури прийнято вважати євреїв.
Європейці спочатку готували щось подібне з обсмаженої оселедця і подавали в гарячому вигляді. Вихідці ж з Ізраїлевих земель трансформували цю технологію в холодну крем-пасту з перетертої малосольной рибки, яку прийнято або їсти як самостійну страву, або намазувати на скибочку хліба. Природно єврейський варіант набагато легше і на підготовку йдуть лічені хвилини. Ось його-то ми і розглянемо сьогодні.
Крім оселедця деякі варіанти форшмака увазі в своєму складі і м’ясо, однак це досить рідкісне явище, оскільки саме в цій рибку полягає весь смак закусочкі. Експериментальними кулінарними методами були розроблені різні рецепти, але базовий набір часто один і той же, це філе малосоленой оселедця, яйця, цибуля і хліб.
На перших порах, ще в ті давні часи, коли люди тільки відкривали для себе це страва, було прийнято для приготування форшмака використовувати низькосортну пожовклу оселедець. Саме звідти і пішла традиція відмочувати риб’яче м’ясо в молоці, або в заварці по кілька годин.
Тоді ж закуска з філе оселедця готувалася з додаванням різних продуктів типу сметани, грибів, ріпи, капусти, макаронів, буряка та інших складових. Однак в наші дні утвердився одеський рецепт, на базі якого і стали будується інші сучасні способи приготування форшмака.
Форшмак «Одесит з яблуком»
Складові
- Філе оселедця – 400 г + –
- Яблуко зелених сортів – 2 шт. + –
- Ядра волоський горіхів – 100 г + –
- Молоко – 250 мл + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Рослинна олія – 100 мл + –
- Білий хліб – 100 г + –
- Цукор пісок – 2 ч. Л. + –
- Оцет яблучний (виноградний) – 1ч. л. + –
Приготування
- Спочатку нам потрібно замочити м’ясо оселедця в половині склянки молока на півгодинки, однак якщо оселедець була сильносолених, то цей час варто збільшити в 2 рази.
- Хліб також заливаємо залишками молока і залишаємо просочитися на кілька хвилин.
- Тепер приступимо до чищення і нарізки овочів і фруктів. З цибулі прибираємо все лушпиння, а з яблук знімаємо шкірку і вирізаємо серцевину з насінням. Розрізаємо і те, і інше на кілька частин.
- Настав час блендера, а якщо його немає, то м’ясорубки. Нам необхідно все подрібнити до однорідної маси, тому в чашу апарату ми закидаємо рибу, віджатий хліб, цибуля та яблука, горіхи і перекручуємо.
- Отриману масу присмачуємо соняшниковою олією і оцтом, перемішуємо і готово!
Подавати такий крем можна в тарталетках, у вигляді бутерброда, на чіпсах і як самостійну закуску, прикрасивши зеленню або красиво оформленими овочами.
Можна грати з рецептом, додаючи будь-які продукти, або вилучаючи їх з основного складу. Наприклад, цей рецепт частенько збагачують парою яєць відварених, а для ніжності додають олію вершкове (100 г) або сирок (100 г), які також перекручуються і змішуються в блендері або м’ясорубці з усіма іншими продуктами. Разом з тим багато способів готування цього блюда не включають до складу горіхи, а ріпчасту цибулю принципово замінюють на зелений + кріп, щоб уникнути властивої «ріпку» гіркуватості.
Крім того, форшмак з оселедця можна зробити, як з будь-яким фруктовим оцтом, так і з лимонним соком. Горчічка суха або розведена (1 ч.л.) також має місце бути в даній рецептурі, причому саме цей компонент додає смаку оригінальності і пікантності, тому її присутність вельми і вельми бажано.
Для яблучно-оселедцевого способу краще використовувати кислі сорти плодів, для чого самим ідеальним варіантом стане «антонівка», «райські яблучка» або трохи солодкуваті «семеренко», «айдаред».
Форшмак з картоплею та морквою
Особливу увагу заслуговує форшмак з картоплею та морквою. Він досить поживний, ніжний і користується найбільшою популярністю через свою простоту і невигадливості.
Для цієї закуски використовуються найпростіші інгредієнти:
- Філе малосольною оселедця (400 г), бажано вибрати рибку пожирніше, тоді консистенція вийде більш соковита і повітряна,
- 2-3 бульби вареної картоплі,
- 1 морква, пройшла термообробку,
- 150 г масла вершкового,
- Три варених курячих яйця,
- Ріпчаста цибуля.
Картоплю, моркву, яйця і цибулю чистимо, ріжемо на 4 частини і, додавши масло і рибу, перемелює в блендері або м’ясорубці до стану паштету.
На все про все йде не більше 15 хвилин. Якщо хочете прискорити процес, то картопля і морква можна швидко, хвилин за 7, зварити в мікрохвильовці, виставивши стандартну потужність. Для цього коренеплоди потрібно помити, покласти в целофан і туго зав’язати мішечок, виконавши в ньому маленький отвір, щоб пакет не луснув.
Подавати оселедцевий паштет можна на шматочку хліба, прикрасивши червоною ікрою, оливками або зеленню.
Якщо гості на порозі, а в холодильнику повісилася миша і пригостити візитерів нічим, то на виручку прийде швидка і легка закуска. Маючи лише скромний набір продуктів, і вдавшись до рецептом, як готувати форшмак з оселедця по-одеськи або картопляний з морквою, ви зумієте підкорити серця друзів і відвернути їх, поки наколдуете основне блюдо, адже не дарма ж його звуть «передчуття».