Помідори в кулінарній справі найчастіше застосовуються при виготовленні салатів, холодних закусок, томатних соусів або заготовок на зиму. І далеко не всім відомо таке просте і смачне блюдо, як фаршировані помідори, запечені в духовці. Начинені обсмаженою фаршем і покриті розплавленої сирної «лавою», вироби виходять ситними, ароматними і апетитними! М’ясний наповнювач грунтовно насичується соком, а самі помідори після запікання хоч і розм’якшуються, але надійно тримають форму і не дозволяють начинці випасти назовні. Гідна альтернатива фаршированим перцям!
Простота приготування і відмінний результат по праву дозволяють включати дане блюдо в повсякденне меню. Особливо в літній сезон, коли доступні соковиті і м’ясисті, нагодовані сонцем овочі з грядки. Взимку ж виручають покупні привізні плоди – смак і якість фаршированих помідорів в будь-якому випадку залишаються на належному рівні!
Складові:
- помідори – 900 г;
- м’ясний фарш (будь-який) – 400 г;
- цибулина – 1 шт .;
- сир – 80 г;
- петрушка – маленький пучок;
- сіль, перець – за смаком;
- рослинне масло (для смаження) – 2-3 ст. ложки.
Фаршировані помідори в духовці з м’ясним фаршем рецепт
- Помідори промиваємо. Бажано вибрати для рецепта плоди круглої (плескатої) форми, тоді при запіканні вироби будуть рівно триматися на місці, а не завалюватися на бік. У кожного помідора зрізаємо верхівку з плодоніжкою. Потім за допомогою чайної ложки вискребают всю м’якоть – залишаємо тільки дно і стінки. У підсумку отримуємо схожі на чаші заготовки з порожньою серединкою. Зрізані верхівки нам більше не знадобляться – їх можна викинути відразу, а томатну м’якоть поки зберігаємо – частково її будемо задіювати в рецепті.
- Далі на розігрітій олії, помішуючи, обсмажуємо порубаний дрібно цибулю. Чи не чекаємо потемніння – досить, щоб цибульна нарізка стала прозорою і просочилася маслом. Досить 3-5 хвилин.
- До обсмаженої цибулі завантажуємо фарш. Розмішуємо, розбиваючи м’ясну масу лопаткою на дрібні грудки для рівномірної прожарювання. Тримаємо на вогні близько 10 хвилин (до моменту, коли випарується волога, і фарш стане однорідного світлого кольору).
- Петрушку дрібно ріжемо, завантажуємо до м’ясної маси. Одночасно додаємо 3-5 ст. ложок м’якоті томатів. Солимо / перчимо, смажимо ще 5-7 хвилин.
- Підготовленим фаршем щільно начиняє томатні «чаші» (попередньо можна злегка посипати помідори сіллю), поміщаємо фаршировані овочі в форму.
- На кожну заготовку викладаємо по гірці натертого дрібною стружкою сиру.
- Відправляємо в розігріту до 150 градусів духовку, запікаємо 15-20 хвилин. Сильно підвищувати температуру і занадто довго запікати вироби не потрібно, інакше шкірка може лопнути. Як тільки сир розплавиться, дістаємо фаршировані помідори з духовки.
- Подаємо страву до столу гарячим.
Фаршировані помідори в духовці готові! Смачного!