Cосчітать cколько в світі різних страв напевно не вдасться, а уми кулінарних фантазерів безустанно генерують ідеї і далі. Кому вперше прийшло в голову приготувати фаршировані печериці, невідомо, але автор цього шедевра не міг і припустити, як популярно стане його блюдо. Згодом багато ентузіастів розширили рецепт, використовуючи різні начинки і прийоми обробки, і нам належить сьогодні повторити деякі з них.
Існує давня легенда, що гриби виростали там, куди припадав удар блискавки. Як часто буває гроза в Парижі, невідомо, проте саме звідти почали свій шлях печериці, чиє ім’я в перекладі з французької означає просто «гриб».
Часом дивуєшся, скільки страв можна створити з цих рослин, і сьогодні ми з усіма подробицями розповімо, як приготувати дивовижну і дуже смачну закуску, для якої нам будуть потрібні капелюшки печериць і оригінальна начинка.
Для фарширування капелюшків печериць слід вибирати середні або великі гриби, щоб їх було легше начиняти. Крім того в більшу грибну «чашечку» влізе більше начинки, що самим позитивним чином позначиться на смаку закуски.
Звертайте увагу на колір і запах гриба, в ідеалі він повинен бути білим без будь-яких сірих плям, подряпин і гнилого запаху.
стартові підготовки
Перед фарширування гриби необхідно сполоснути, але швидко, щоб вони не всотали воду. Далі готуємо «кошички», для цього вирізаємо ніжки під самий корінь, а разом з ними видаляємо і сіро-коричневу прошарок. Наші «чаші» повинні бути невинно білими. Однак викидати обрізки не варто, вони підуть на начинку.
Зазвичай для приготування печериць з «секретом» використовуються свіжі гриби, і це найбільш оптимальний вибір, оскільки запечені саме в такому вигляді, вони здатні передати ні з чим незрівняний грибний смак і аромат.
Однак деякі особистості не особливо перебувають в захваті від тієї характерної хрустінкой, властивою сиро-печеним капелюшках. Тому сьогодні ми пропонуємо кілька варіантів попередньої обробки печериць, щоб кожен знайшов серед них те, що припаде до смаку.
- Обсмажте головки в розпеченому маслі на сковороді з обох сторін, буквально п’ять хвилин;
- Надішліть шляпочкі, присмачивши кожну невеликим шматочком вершкового масла, на 7 хвилин в духову шафу при температурі 190оС;
- Ви також можете попередньо відварити гриби в підсоленій воді 3-5 хвилин;
- Маринівка за методом Олівера додасть нашим «чашках» характерне ароматне звучання. Для маринаду нам буде потрібно 1 часниковий зубок, скибочку чилі перчика, лимонний сік – 1 столова ложка, 50 мл соняшникової олії, подрібнений петрушка і сіль. Всі інгредієнти подрібнюємо і змішуємо в блендері, потім отриманою масою натираємо кожен грибок і залишаємо на 30 хвилин.
Розібравшись з нашими смаковими уподобаннями, і в разі потреби обробивши капелюшки, приступаємо до готування начинок.
Печериці фаршировані фаршем
Одними з найбільш популярних є печериці, запечені в духовці фаршировані фаршем, рецепт яких ми детально розглянемо.
На 250 г грибів нам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Яловичий фарш – 200 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Сир – 100 г;
- Сіль – 1/2 ч.л .;
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л .;
- Масло вершкове або топлене – 2 -3 ст.л .;
Приготування
- Пам’ятайте, ми згадували про те, що вирізані ніжки і грибні «нутрощі» нам ще знадобляться, ось як раз прийшов їхній час. Нам необхідно їх дрібно нарізати, а також дрібними кубиками шаткуємо цибулю-ріпку.
- На розпечену сковороду викладає масло або вершкове, або топлене і на ньому спочатку підсмажуємо цибульку, а коли він стане золотистим, додаємо до нього нарізані гриби. На термообробку відводиться 2-5 хвилин.
- У підсолений і поперчений фарш викладаємо нашу зажарку і гарненько перемішуємо.
- Кожну капелюшок наповнюємо фаршем, викладаємо їх на деко і ставимо в духовку на 40 хвилин при 180оС.
- Сир в цей час натираємо на середній тертці і десь хвилин за 15 до закінчення готування посипаємо їм нашу закуску.
- Якщо ви любите сир сильно запечений з коричневою скоринкою, тоді посипте гриби відразу перед тим, як поставити в духовку.
- Тим гурманам, які люблять трохи спраглі сирок, посипання закуски краще проводити в середині готування, хвилин за 10-15 до кінця.
- Для тих, хто віддає перевагу м’який розплавлений сир, посипати капелюшки слід за пару хвилин до закінчення готування.
Крім стандартних продуктів з фаршем можна змішувати подрібнені варені яйця, відварну картоплю, також нарізану дрібними кубиками, будь-які приправи. Крім того відмінним рішенням стане заливка печериць соусом з 3-х ст.л. сметани, 1ст майонезу, 4-х ст.л. томатної пасти і ½ ч.л. гірчиці.
Печериці фаршировані куркою
складові
На 300 г грибів знадобляться
- Лук-ріпка – 1 головка + –
- Куряче м’ясо – 300 г + –
- Фета – 60 г + –
- Сметана – 2-3 ст. л. + –
- Сир – 150 г + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
Серед великої кількості начинок особливе місце займає куряче філе. Гриби печериці фаршировані куркою і запечені в духовці – це невичерпне фонтан смаку і ідей.
Така начинка легша і ніжна. Крім того поєднання білого м’яса з іншими продуктами, як то овочами, сирами, яйцями, грибами, зеленню і різними соусами, практично безмежно, а додавши горіхів або кунжуту до основної фарширування, ваші грибочка стануть самою довершеністю кулінарії. Ми ж пропонуємо вам рецепт з куркою і сиром фета.
- Першим етапом ми візьмемося за м’ясо курки і наріжемо його невеликими шматочками.
- Ніжки грибів і цибулю нарізати дрібними кубиками.
- Додавши трохи масла в розпечену сковороду, обсмажуємо на ній курку, цибулю і гриби, подсаливаем і перчимо до смаку.
- Після обсмажування змішуємо все з сиром фета, додаємо сметану і цією масою фаршируємо грибні головки.
- Начинені гриби викладаємо на деко, зверху посипаємо сиром і відправляємо на півгодини в духовку при температурі 180оС.
Подача готового блюда – це своєрідна перевірка на оригінальність і творчий потенціал. Перед гостями наші фаршировані печериці можуть постати у всій красі на великій плоскій тарілці, прикрашеній листям салату. Також на кожен грибочок можна помістити чорну або зелену маслину. Яскравість подачі можуть надати ягоди журавлини, недбало розсипані між шляпочкамі.
* Цікаве від кухарчуком
Найдорожчими грибами в світі є білі трюфелі, які ростуть на півночі Італії. Саме за півтора кілограма цих грибочків була сплачена рекордна вартість в 330 000 доларів США гонконгських власником мереж казино Стенлі Хо.