Дріжджове тісто на опарі

Досить давно я вже розміщувала рецепт дріжджового тіста для замісу в хлібопічці, тепер же ділюся рецептом тіста для замісу руками.

Дріжджове тісто на опарі відмінно підходить для приготування булочок, рулетів, солодких пиріжків (хоча пиріжки з цибулею і яйцем я люблю готувати на цьому ж тесті) та іншої дріжджовий випічки, а також з цього тесту можна приготувати великодню випічку, в тому числі і паски.

Дріжджове тісто на опарі

Для приготування дріжджового тіста на опарі нам знадобиться:

для приготування опари

  • 500 мл вершків (в цей раз в холодильнику стояли вершки, жирністю 20%, термін придатності яких наближався до кінця, тому в справу, а точніше в тісто, пішли саме вони) або молока, кефіру, ряжанки тощо.,
  • 1 столова ложка цукру,
  • 50 грам живих або 3,5 чайної ложки сухих дріжджів,
  • 300 грам борошна,

 для основного замісу тіста

  • 5 яєць,
  • 200 грам цукру (для не солодко тесту зменшити),
  • 100 грам вершкового масла,
  • 100 грам маргарину,
  • 20 грам рослинного масла для змащування рук під час замісу,
  • 0,5 чайної ложки солі,
  • 20 грам ванільною пудри (для не солодко тесту не треба),
  • 950 грам борошна.

Рецепт приготування дріжджового тіста на опарі.

Таке тісто готується в два етапи. Спочатку необхідно приготувати опару, а потім вже на опарі замісити тісто.

Подогреем вершки приблизно до температури тіла, важливо щоб вони були теплими, але не гарячими. Розчинний в вершках дріжджі, столову ложку цукру. Додамо 300 грам просіяного борошна і замісити опару. Її консистенція повинна бути приблизно як у тесту на оладки.

IMG_1020
Накриваємо опару серветкою і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години. Я вже багато разів говорила, що краще місце для вистоювання дріжджового тіста і опари це злегка розігріта духовка, приблизно до 40 градусів.

IMG_1026

Поки опара підходить, займемося здобою для тесту. Розмішаємо в окремій чашці яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю. В іншій ємності розтопити вершкове масло і маргарин.

1038

Коли опара добре піднялася, додамо в неї яйця з цукром і масло з маргарином (прослідкуйте, щоб вони встигли охолонути, інакше є ризик обпекти дріжджі). Добре перемішати. Я часто перемішую і замішую дріжджове тісто міксером, використовуючи насадки-гаки.

піднялася опара

піднялася опара

IMG_1056

Додамо просіяне борошно і замісити тісто. Краще на самому початку додати 700 грам борошна і почати добре вимішувати тісто, поступово додаючи решту муки. Можливо, Вам знадобиться менше, ніж 950 грам борошна, а можливо більше. Все залежить від особливостей борошна. Готове добре вимішати дріжджове тісто практично не липне до рук і посуді. Для полегшення замісу і для того щоб не забити тісто зайвої борошном руки періодично змащуємо рослинним маслом.

IMG_1059 IMG_1063 IMG_1072

Готове тісто накриваємо серветкою і прибираємо в тепле місце для підйому, приблизно на 1-2 години. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2,5-3 рази.

Дріжджове тісто на опарі

Дріжджове тісто на опарі готове, тепер з нього можна готувати смачну дріжджову випічку.

Дріжджове тісто на опарі

Смачного.