Досить давно я вже розміщувала рецепт дріжджового тіста для замісу в хлібопічці, тепер же ділюся рецептом тіста для замісу руками.
Дріжджове тісто на опарі відмінно підходить для приготування булочок, рулетів, солодких пиріжків (хоча пиріжки з цибулею і яйцем я люблю готувати на цьому ж тесті) та іншої дріжджовий випічки, а також з цього тесту можна приготувати великодню випічку, в тому числі і паски.
Для приготування дріжджового тіста на опарі нам знадобиться:
для приготування опари
- 500 мл вершків (в цей раз в холодильнику стояли вершки, жирністю 20%, термін придатності яких наближався до кінця, тому в справу, а точніше в тісто, пішли саме вони) або молока, кефіру, ряжанки тощо.,
- 1 столова ложка цукру,
- 50 грам живих або 3,5 чайної ложки сухих дріжджів,
- 300 грам борошна,
для основного замісу тіста
- 5 яєць,
- 200 грам цукру (для не солодко тесту зменшити),
- 100 грам вершкового масла,
- 100 грам маргарину,
- 20 грам рослинного масла для змащування рук під час замісу,
- 0,5 чайної ложки солі,
- 20 грам ванільною пудри (для не солодко тесту не треба),
- 950 грам борошна.
Рецепт приготування дріжджового тіста на опарі.
Таке тісто готується в два етапи. Спочатку необхідно приготувати опару, а потім вже на опарі замісити тісто.
Подогреем вершки приблизно до температури тіла, важливо щоб вони були теплими, але не гарячими. Розчинний в вершках дріжджі, столову ложку цукру. Додамо 300 грам просіяного борошна і замісити опару. Її консистенція повинна бути приблизно як у тесту на оладки.
Накриваємо опару серветкою і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години. Я вже багато разів говорила, що краще місце для вистоювання дріжджового тіста і опари це злегка розігріта духовка, приблизно до 40 градусів.
Поки опара підходить, займемося здобою для тесту. Розмішаємо в окремій чашці яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю. В іншій ємності розтопити вершкове масло і маргарин.
Коли опара добре піднялася, додамо в неї яйця з цукром і масло з маргарином (прослідкуйте, щоб вони встигли охолонути, інакше є ризик обпекти дріжджі). Добре перемішати. Я часто перемішую і замішую дріжджове тісто міксером, використовуючи насадки-гаки.
піднялася опара
Додамо просіяне борошно і замісити тісто. Краще на самому початку додати 700 грам борошна і почати добре вимішувати тісто, поступово додаючи решту муки. Можливо, Вам знадобиться менше, ніж 950 грам борошна, а можливо більше. Все залежить від особливостей борошна. Готове добре вимішати дріжджове тісто практично не липне до рук і посуді. Для полегшення замісу і для того щоб не забити тісто зайвої борошном руки періодично змащуємо рослинним маслом.
Готове тісто накриваємо серветкою і прибираємо в тепле місце для підйому, приблизно на 1-2 години. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2,5-3 рази.
Дріжджове тісто на опарі готове, тепер з нього можна готувати смачну дріжджову випічку.
Смачного.