Домашні заморожені напівфабрикати

Всі ми розуміємо, що заморожені напівфабрикати – це продукти, частково приготовлені або первинно оброблені, потребують подальшого кулінарного впливу. Головна мета їх використання – економія часу господині при приготуванні будь-яких страв або «відкладена готування» (зараз витрачу часу досить багато, а через тиждень дістану це з морозилки, і через півгодини обід буде готовий).

У заморожених напівфабрикатів є прихильники і противники, у них є свої вагомі аргументи, але ми не будемо тут обговорювати всі «за» і «проти», це не входить в наші завдання. Просто приймемо як факт, що ці заморозки «існують в природі» і всі ми їх час від часу використовуємо.

Зазначимо, що заморожені напівфабрикати можна розділити на дві групи: ті, що ми купили в магазині, і ті, які ми підготували і заморозили самі. Про цих останніх і поговоримо.

У цій статті ми хотіли б поділитися своїм досвідом і розповісти вам про те, які з напівфабрикати періодично зберігаються у нас в морозильній камері холодильника (вона у нас не найбільша, але і не маленька, а головне, тримає покладену мінусову температуру).

заморожені напівфабрикати моркваОтже, перше, що у нас там є завжди, – це заморожена терта морква. Практично в будь-який суп, у багато підливи, гуляш потрібно трохи подрібненої моркви, буквально одна морквина, яку ми періодично забували придбати (та й не будеш же купувати одну, купиш кілограм – і що робити з рештою вянущей морквиною?). Рішення дуже просте. Купуємо 1-1,5 кг моркви, миємо, чистимо, натираємо на крупній тертці або подрібнюємо будь-яким іншим способом.

Беремо чистий поліетиленовий пакет для харчових продуктів (або кілька пакетів, дивлячись, скільки було морквини). Моркву складаємо в пакет (заповнюємо пакет приблизно на чверть), злегка наминати і формуємо подобу «ковбаси», закручуємо порожню частину пакета навколо цієї морквяної «ковбаси» і кладемо її в морозилку. Заморожений напівфабрикат готовий.

заморожені напівфабрикати морква тертаКоли нам потрібно трохи подрібненої моркви, дістаємо це з морозилки і, не розморожуючи, відрізаємо від морквяної «ковбаси» шматок потрібної величини і кидаємо, наприклад, в бульйон.

заморожені напівфабрикати моркву для супуЩе раз нагадуємо: коли складаєте терту моркву в пакет, не уминайте і не трамбуйте її дуже сильно, якщо ви це зробите, потім буде важко відрізати, якщо це все ж сталося, ніж нагрійте в гарячій воді.

заморожені напівфабрикати белгарский перецьДуже багато страви буває потрібен солодкий болгарський перець, і теж зовсім небагато – один або навіть половинка. Зазвичай восени ми заморожуємо штук 10-12, і цього вистачає надовго. Про те, як заморозити болгарський перець, ми вже розповідали в рецепті домашньої піци, ви можете подивитися це там.

Не всі знають, що можна заморозити м’ясний бульйон (до речі, і курячий бульйон також). Ми періодично робимо. Уявіть: ви готуєтеся прийняти гостей, варіть м’ясо та/або курку для салату, кладете м’ясо в салат, а чудовий смачний бульйон залишається, і у ваші плани не входить використовувати його в найближчі 3-4 дні. Що робити? Заморозити! Нехай бульйон охолоне, потім перелийте його в об’ємний глибокий пластиковий або скляний контейнер з кришкою (не наливайте до самого верхнього краю, залиште близько 2 см), закрийте кришку і поставте в морозилку. Без проблем простоїть пару – трійку тижнів. В потрібний час дістаєте свій напівфабрикат, краще заздалегідь, щоб бульйон відтанув до рідкого стану при кімнатній температурі (дістаньте ввечері і залиште на ніч на столі). Потім перелийте в каструлю, доведіть до кипіння і прокип’ятіть 5 хвилин, далі, якщо хочете, заправляйте овочами і перетворюйте в суп. Цей спосіб зручний, якщо ви не хочете їсти один і той же суп цілий тиждень, а часу на кулінарні подвиги» мало. Зваріть відразу побільше м’ясного бульйону. Розділіть на 2-3 частини. З однієї зробіть суп, решта заморозьте. Через кілька днів, коли настане пора варити інший суп, використовуйте готовий заморожений бульйон, і процес приготування супу займе не 2 з гаком години, а хвилин 40. Увага! Переконайтеся, що контейнер, в якому ви збираєтеся що-небудь заморозити, придатний для використання в морозильній камері, звертайте на це увагу при покупці контейнера.

Таким же способом, як і бульйон, можна заморозити на кілька тижнів готовий гуляш (рецепт тут) в підливці, якщо ви приготували дуже багато.

Якщо ви робите домашні пельмені або манти (рецепт тут) і наліпили відразу багато, то теж можна частину приготувати відразу, а решта заморозити, розклавши на обробній дошці (коли замерзнуть, можна перекласти в пакет), і приготувати через кілька днів або навіть тижнів. Розморожувати перед приготуванням не потрібно, просто збільшиться час доведення до готовності: кинуті в киплячу воду заморожені пельмені знову закиплять не так скоро, як тільки що зліплені, а час перебування заморожених мантів в мантоварке збільшиться на 15-30 хвилин в залежності від розміру ваших мантів.

Можна заморозити ягоди (наприклад, брусницю, журавлину, чорну смородину, вишню без кісточок, полуницю) і використовувати взимку для морсів, компотів, десертів і тортів.

Якщо ви ходите в ліс за грибами і любите не тільки солоні, мариновані та сушені гриби, а хочете поласувати смаженими зі сметаною в середині зими, то це теж можна собі організувати. Свіжі гриби (краще, звичайно, «благородні»: білі, підосичники, підберезники, але і сироїжки теж не виключаються) потрібно почистити, порізати на шматочки (не дуже дрібно, гриби при приготуванні сильно втрачають у обсязі!), скласти в каструлю, залити холодною водою, поставити на плиту і довести до кипіння. Коли вода закипить, додати сіль (небагато, приблизно 1 столову ложку без гірки» на каструлю ємністю 4-5 літрів), 2-3 лаврових листа і кілька горошин чорного перцю. Зменшити нагрів і варити гриби хвилин 15-20. Потім відкинути гриби на друшляк і дати воді стекти. Коли гриби охолонуть, перекласти їх в контейнер з кришкою для харчових продуктів, закрити контейнер кришкою і поставити в морозилку. А потім, наприклад, під новий рік, дістати з морозилки, дати грибів відтанути при кімнатній температурі (залиште на ніч на столі), викласти на сковороду, на яку додано масло і підсмажити (близько 15-20 хвилин, час залежить від маси грибів), додавши сіль і чорний мелений перець за смаком. При бажанні можна додати в ту ж сковорідку покришену варену картоплю та сметану – і страва готова! А можна подати окремо смажені гриби, окремо варену або смажену картоплю і окремо сметану – і кожен буде розбиратися з цією смакотою хоче на своїй тарілці.

На закінчення зазначимо: що б там не говорили противники подібних заготовок, заморожені напівфабрикати економлять час і сили, а на смакові якості готових страв їх перебування в морозилці майже не позначається.