Дієтичний сніданок

дієтичний сніданок
Ні для кого не секрет, що правильне харчування включає в себе не тільки здорову їжу, але і регулярність її вживання. Дієтичний сніданок – це необхідна складова щоденного раціону кожної людини, що стежить за своїм здоров’ям. У нашій статті ви знайдете кілька смачних, нескладних і дуже корисних ранкових страв на кожен день, що містять оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Чому потрібно снідати?

«Немає часу, не звикли, не хочеться …» Для того, щоб не їсти вранці, знаходиться маса самих різних відмовок, та й насправді – навіщо витрачати дорогоцінний час солодкого ранкового сну на тарілку каші або метушню з омлетом. Але щоб по-справжньому розбудити організм, йому потрібно запропонувати не струс у вигляді чашки кави, а джерело енергії у вигляді білків і вуглеводів, яким і стане повноцінний дієтичний сніданок.

Регулярний прийом їжі вранці дозволяє вирішити відразу кілька завдань:

  • У півтора рази збільшити працездатність і можливість спокійно дожити до обіду, не думаючи про їжу
  • Поліпшити увагу і пам’ять
  • Контролювати апетит протягом дня і, особливо за вечерею
  • нормалізувати вагу

Тільки уявіть, якщо людина стабільно пропускає сніданок, то між вечірнім прийомом їжі і ранковим проходить 14 – 16 годин! У той час, як максимально допустимий час складає не більше 12 і то лише за умови, що ми не економимо на сні.

Справа в тому, що не отримуючи вранці енергію у вигляді калорій, що поступають, організм починає черпати її з м’язів, так як з них зробити це набагато простіше, ніж з жиру. А ось вдень і, особливо, ввечері, коли можна дозволити собі фізично і психологічно розслабитися після трудового дня, ми починає «добирати» згаяне вранці з надлишком. На жаль, організм, пам’ятаючи про стабільну ранкової «голодування» починає запасати калорії про запас і, звичайно, відправляє їх зовсім не в м’язи, а – на жаль – в жир.

Як бачите, тільки правильний, повноцінний, але не дуже калорійний або солодкий дієтичний сніданок здатний зробити нас не тільки більш привабливими, але здоровими і енергійними.

Варіанти дієтичного сніданку з яєць

Одним з кращих ранкових прийомів їжі небезпідставно вважаються яйця. Їх живильна і енергетична цінність така, що пара яєць, з’їдених вранці, забезпечать силами до самого обіду.

Яйця не дають різких стрибків цукру в крові, як будь-яка солодка їжа, після якої апетит значно посилюється через 1,5 – 2 години. Не дивлячись на всі розмови про надмірне холестерин, поява якого провокує вживання яєць, було доведено, що в їх складі ненасичених жирних кислот значно більше, ніж насичених, що робить яйця ідеальним варіантом для дієтичного сніданку.

яйця пашот

Рецепт цієї страви простий, а користь набагато вище, ніж у звичайного яйця всмятку. Завдяки більш проварені білку, воно легше перетравлюється і краще засвоюється, а також має жовчогінну дію і покращує перистальтику.

складові

  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Оцет – 1 ст. л на літр води
  • Вода – 1 – 1,5 л

dieticheskij-zavtrak2

приготування

  1. Наливаємо в каструльку воду і ставимо на вогонь. Не варто солити воду, так як в прісній білок зможе краще коагулировать (згорнутися) навколо жовтка.
  2. У ледь кипляче воду розбиваємо яйця по черзі з шкаралупи. Зробити це найкраще так: розбиваємо яйця як можна ближче до поверхні води і, широко розкривши шкаралупу виливаємо. Якщо білок починає розливатися навколо, тут же підкручуємо лопаткою або ложкою яйце, щоб обернути його навколо жовтка.
  3. Даємо поваритися на невеликому вогні, щоб вода ледве кипіла, рівно 4 хвилини. Це час дозволить білку «схопитися», а жовтка залишитися рідким.
  4. Дістаємо шумівкою з окропу і перекладаємо в холодну воду. Це потрібно для того, щоб змити оцет і охолодити яйця – гарячий білок продовжує впливати на жовток і варити його.
  5. Викладаємо яйця на тарілку, солимо, перчимо – готово!

Яйцям-пашот чудову компанію складе цільнозернові тости з натуральним джемом або банан з чашкою еспрессо. Такий дієтичний сніданок надовго зарядить бадьорістю тіла і ясністю думки.

* Рада кухарчуком
– Щоб яйця вийшли красивою округлої форми, не дивлячись на те, що варяться вони в «вільному польоті» без шкаралупи, необхідно, щоб вони були максимально свіжими. Перевірити це легко – розбийте одне яйце на блюдце і подивіться: якщо білок розтікається калюжею, то продукт їстівний, але не свіжий, якщо ж він виступає навколо жовтка компактної «гіркою» – перед вами відмінна сировина для яєць-пашот.
– Якщо не хочеться так возитися щоранку, зваріть кілька штук з вечора. Яйця – пашот прекрасно зберігаються в холодильнику 2-3 дні в ємності з водою в холодильнику. Щоб їх розігріти, досить на кілька хвилин опустити в гарячу підсолену воду, а й холодні вони дуже смачні.

Омлет з овочами

Також для дієтичного сніданку підійде омлет з овочами. Можна використовувати як свіжі, так і заморожені напівфабрикати: зелений горошок, кукурудзу, брокколі, цвітну капусту або стручкову квасолю – все разом або окремо.

Овочі без будь-якої розморожування обсмажуються на рослинній олії (фактично гасяться), а потім заливаються сумішшю збитих яєць з сіллю і молоком. Дожарівать такий омлет добре під кришкою, а подавати, посипавши зеленню.

Варіанти дієтичного сніданку з сиром

На відновлення наших сил перед денним марафоном знову «поспішають» корисні білки. Сир не вище 8% жирності не перевантажити організм зайвим жирами, але забезпечить його кальцієм – в знежирених кисломолочних продуктах його майже немає.

Сирники в духовці

Блюдо з дитинства – ароматні, підсмажені сирники, политі згущеним молоком або сметаною, в якості дієтичного сніданку представляються слабо, але ми і пробувати не будемо, адже наша мета не поласувати, а зарядитися енергією!

Секрет в тому, що ми робимо їх в духовці і замість цукру використовуємо стевію. Цей натуральний цукрозамінник підходить навіть діабетикам, тому що не сприяє викиду інсуліну. Продається в порошку, в таблетках і в сиропі в аптеках і спеціалізованих магазинах. Так як стевія в 300 разів солодше цукру, на упаковці завжди пишеться дозування, і ви не помилитеся з кількістю.

складові

  • Нежирний сир – 250 г
  • Курячий жовток – 1 шт.
  • Натуральний йогурт без добавок – 3 ст.л
  • Вівсяні висівки (перемелені в кавомолці або блендері пластівці теж підійдуть) – 1,5 ст.л
  • Ванілін на кінчику ножа
  • Стевія

dieticheskij-zavtrak1

приготування

  1. У чаші блендера перемішуємо сир, жовток, стевію і 1 ст. л. йогурту. Потім додаємо висівки, ванілін і знову перемішуємо.
  2. Викладаємо сирну масу у вигляді оладок на деко або в силіконову форму для кексів, залишивши 2/3 висоти вільними.
  3. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і печемо близько півгодини.

Повністю остудивши, подаємо, посипавши корицею або полив залишилися йогуртом. Так як сирники потрібно їсти повністю охолодженими, їх також можна успішно приготувати з вечора і вранці вас чекатиме поживний дієтичний сніданок!

Якщо ж так возитися хочеться тільки у вихідні, то в будні з сиром можна придумати масу найпростіших, але від того не менш смачних рецептів швидкого сніданку. Зазвичай його рекомендують змішувати з ягодами, фруктами і солодким йогуртом, але, пам’ятаючи про те, що швидкі вуглеводи завжди дають «енергетичний відкат», ми рекомендуємо вам спробувати сир … з сіллю. Так-так, це дуже смачно!

Змішайте в глибокій тарілці 100 – 150 г сиру, посоліть, додайте зелені і намажте на цільнозернові або житні дієтичні хлібці. Якщо хочеться чогось гостріше, перед тим, як наносити на хліб сир, намажте тонким шаром аджику або гірчицю – вийде не тільки підкріпитися, але і здригнутися перед робочим днем!

Варіанти дієтичного сніданку з вівсянки

Звична всім нам вівсяна каша може бути набагато смачніше і цікавіше приготовлена, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей.

Оладки з вівсянки

складові

  • Вівсяні пластівці або «Геркулес» – 3-6 ст.л
  • Банан – 1 шт.
  • Кориця (за бажанням)
  • Борошно (найкраще обдирне) – 1-2 ст.л
  1. Замочуємо на ніч висівки в холодній воді так, щоб вони були покриті повністю. Вранці додаємо до них розім’ятий банан, борошно і корицю. Злегка подсаливаем.
  2. Смажимо на сковороді з антипригарним покриттям, так вдасться уникнути додаткового жиру в страві.

dieticheskij-zavtrak3

Замість банана можна використовувати будь-який інший фрукт або ягоди, головне робити це поступово, щоб консистенція не вийшла дуже рідкою. В цьому випадку додамо ще борошна.

Також, вівсяні пластівці можна замочити з вечора не в воді, а в натуральному йогурті. Тоді на ранок перед нами буде ідеальний дієтичний сніданок. Їх можна підсолодити крапелькою меду або стевії, додати горіхів і сухофруктів. Така їжа буде дійсно смачною, поживною і не дуже калорійною.

Рецептів дієтичного сніданку дуже багато і вони дуже різні. Всіх їх об’єднує лише одне – швидка засвоюваність, поживність і здоров’я, які вони нам дарують. Не важливо, худнете ви чи ні, але якщо вам не байдуже, що ви їсте і коли, зверніть увагу на корисний сніданок. Відсутність зайвих жирів і цукрів якраз і роблять його дієтичним.