Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Знаменитий Цвєтаєвський яблучний пиріг. Всесезонний і незмінно смачний! Дуже рекомендую приготувати. Майже на всіх кулінарних форумах він є хітом. Пісочне тісто на сметані, яблука і ніжна кремова заливка. Гармонійно і смачно!

необхідно:

тісто:

  • Борошно – 160 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сметана 15-20% – 70 г
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Сіль – 1/3 ч.л.

заливка:

  • Сметана – 200 г
  • Цукор – 150 г (регулюйте за смаком і солодощі яблук)
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст.л. з гіркою
  • Ванілін – за смаком

начинка: 

  • Яблука – 4-6 шт

приготування:

спочатку готуємо тісто.

Розтопити масло.

Я ставлю на 30 сек в мікрохвильовку.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Додати сметану і сіль, перемішати.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Всипати борошно і розпушувач, замісити тісто, скачати в кулю.

Довго місити не варто, навіть якщо присутня деяка мармуровість – не страшно, буде невелика приємна слоистость.

Якщо тісто дуже м’яке, то додайте ще борошна.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Тісто потрібно прибрати в холодильник хвилин на 15-20. За цей час можна буде зробити заливку і змастити форму.

готуємо заливку.

Потрібно просто змішати всі інгредієнти.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Форму 26 см в діаметрі потрібно змастити маслом, посипати борошном.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

повертаємося до тесту.

Його потрібно розподілити по формі, можна це зробити просто руками.

Я роблю трохи інакше, виходить рівніше, та й швидше, по-моєму.

Розміщую тісто між двома шарами целофану.

Розкочую в тонкий пласт, який трохи більше дна форми, щоб залишився запас на бортики.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Далі роблю таку конструкцію.

Тісто прямо з целофаном кладу на піднос.

Верхню плівку знімаю.

Зверху кладу форму догори дном.

Перевертаю все різким рухом.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Притискаю бортики. Забираю плівку.

Якщо потрібно, то ще поправляю бортики.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Отже, тісто в формі, заливка готова, духовка гріється до 180 гр.

В останню чергу починаємо займатися яблуками, щоб вони не потемніли.

Яблука очистити від шкірки і насіння.

Мої яблука дуже великі. Якщо у вас подрібніше, то може знадобиться і п’ять, і навіть шість.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Нарізати тонкими скибочками, приблизно 3 мм. Різати можна і вздовж, і впоперек, як вам подобається.

Укласти яблука всередину тесту.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Залити заливкою.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Поправити бортики, опустивши їх до рівня яблук. Просто руками.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Ставимо в духовку на 50-60 хв.

Температура – ок. 170-180 гр.

Орієнтуйтеся по своїй духовці.

Якщо верх почне підгоряти – накрийте фольгою.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками

Мені Цвєтаєвський пиріг більше подобається холодним.

Хоча тісто перестає бути хрустким, але зате начинка перетворюється в дуже смачний крем. Пиріг легко ріжеться і добре тримає форму.

Смачного!

Якщо любите пироги та десерти з яблуками, зверніть увагу:

Шарлотка з яблуками в мультиварці

Самбук яблучний

Яблучний пиріг на кефірі

Мармелад пластової яблучний

Яблучний «Панчо» за 20 хвилин

Рулет яблучний «Шарлотта«

яблучна пряник

Варення «Яблучні дольки«

Цвєтаєвський пиріг з яблуками