Знаменитий Цвєтаєвський яблучний пиріг. Всесезонний і незмінно смачний! Дуже рекомендую приготувати. Майже на всіх кулінарних форумах він є хітом. Пісочне тісто на сметані, яблука і ніжна кремова заливка. Гармонійно і смачно!
необхідно:
тісто:
- Борошно – 160 г
- Вершкове масло – 100 г
- Сметана 15-20% – 70 г
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Сіль – 1/3 ч.л.
заливка:
- Сметана – 200 г
- Цукор – 150 г (регулюйте за смаком і солодощі яблук)
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 2 ст.л. з гіркою
- Ванілін – за смаком
начинка:
- Яблука – 4-6 шт
приготування:
спочатку готуємо тісто.
Розтопити масло.
Я ставлю на 30 сек в мікрохвильовку.
Додати сметану і сіль, перемішати.
Всипати борошно і розпушувач, замісити тісто, скачати в кулю.
Довго місити не варто, навіть якщо присутня деяка мармуровість – не страшно, буде невелика приємна слоистость.
Якщо тісто дуже м’яке, то додайте ще борошна.
Тісто потрібно прибрати в холодильник хвилин на 15-20. За цей час можна буде зробити заливку і змастити форму.
готуємо заливку.
Потрібно просто змішати всі інгредієнти.
Форму 26 см в діаметрі потрібно змастити маслом, посипати борошном.
повертаємося до тесту.
Його потрібно розподілити по формі, можна це зробити просто руками.
Я роблю трохи інакше, виходить рівніше, та й швидше, по-моєму.
Розміщую тісто між двома шарами целофану.
Розкочую в тонкий пласт, який трохи більше дна форми, щоб залишився запас на бортики.
Далі роблю таку конструкцію.
Тісто прямо з целофаном кладу на піднос.
Верхню плівку знімаю.
Зверху кладу форму догори дном.
Перевертаю все різким рухом.
Притискаю бортики. Забираю плівку.
Якщо потрібно, то ще поправляю бортики.
Отже, тісто в формі, заливка готова, духовка гріється до 180 гр.
В останню чергу починаємо займатися яблуками, щоб вони не потемніли.
Яблука очистити від шкірки і насіння.
Мої яблука дуже великі. Якщо у вас подрібніше, то може знадобиться і п’ять, і навіть шість.
Нарізати тонкими скибочками, приблизно 3 мм. Різати можна і вздовж, і впоперек, як вам подобається.
Укласти яблука всередину тесту.
Залити заливкою.
Поправити бортики, опустивши їх до рівня яблук. Просто руками.
Ставимо в духовку на 50-60 хв.
Температура – ок. 170-180 гр.
Орієнтуйтеся по своїй духовці.
Якщо верх почне підгоряти – накрийте фольгою.
Мені Цвєтаєвський пиріг більше подобається холодним.
Хоча тісто перестає бути хрустким, але зате начинка перетворюється в дуже смачний крем. Пиріг легко ріжеться і добре тримає форму.
Смачного!
Якщо любите пироги та десерти з яблуками, зверніть увагу:
Шарлотка з яблуками в мультиварці
Самбук яблучний
Яблучний пиріг на кефірі
Мармелад пластової яблучний
Яблучний «Панчо» за 20 хвилин
Рулет яблучний «Шарлотта«
яблучна пряник
Варення «Яблучні дольки«