У період зимових свят завжди з’їдається велика кількість цитрусових, в тому числі і апельсинів. Частина, що залишилася шкірка, як правило, нещадно відправляється в сміття, а даремно! Багато хто не знає, що їй можна знайти вдале застосування і зробити домашні цукати з апельсинових кірок – універсальну добавку до випічки і десертів.
У кулінарії існує безліч варіантів використання готового продукту. Апельсинові цукати можна додавати в будь-які кекси, в тому числі і ШТОЛЛ, а також паски, сирні запіканки або шоколадні ласощі на зразок італійського панфорте. При частому кип’ятінні помаранчева шкірка втрачає природну гіркоту, а при подальшій варінні в солодкому сиропі і зовсім перетворюється. Цукати з апельсинових кірок завжди надають виробам легкий і приємний цитрусовий аромат, а також ледь помітні терпкі нотки.
Складові:
- апельсинова шкірка – 120 г (2-3 апельсина);
- вода – 100 мл;
- цукор – 170 г.
Цукати з апельсинових кірок в домашніх умовах рецепт
- Апельсини розрізаємо на дольки, знімаємо шкірку і нарізаємо її тонкими смужками. Можна накопичити потрібну кількість корок заздалегідь – шкірка цитруса відмінно зберігаються в холодильнику в закритому посуді протягом тижня.
- Складаємо помаранчеві смужки в каструлю з товстим дном, паралельно кип’ятимо чайник. Заливаємо крутим окропом апельсинові кірки – стежимо, щоб вся шкірка виявилася покрита рідиною. Тримаємо на вогні трохи нижче середнього 5-7 хвилин.
- Потім зливаємо всю рідину, покриваємо шкірку новою порцією окропу. Знову тримаємо на вогні протягом 5-7 хвилин. Зливаємо воду і ще раз повторюємо процедуру. Після третього кип’ятіння пробуємо шкірку на смак – повинна зникнути гіркоту. Якщо цього не відбулося, кип’ятимо по вищеописаному способу ще пару раз.
- Залишилося проварити вже позбавлену гіркоти шкірку в солодкому сиропі. Для цього всю порцію цукру (170 г) розчиняємо в окропі (100 мл) – розмішуємо до повного зникнення крупинок. Заливаємо отриманим сиропом шкірку і варимо на мінімальному вогні без кришки до випаровування рідини. Періодично злегка струшуємо каструлю. В середньому процес варіння в сиропі займає 20-30 хвилин, але все залежить від сили вогню і товщини дна / стінок посуду. Важливо не упустити момент, інакше шкірка пригорить і прилипне до дна каструлі!
- Викладаємо майже готові цукати з апельсинових кірок на деко або велику тацю, застелений пергаментним папером. Розкладаємо шкірку, зберігаючи невелику дистанцію між заготовками. Ми залишаємо при кімнатній температурі на 1-2 дні, щоб цукати підсушити. У готовому вигляді шматочки шкірки повинні бути гнучкими, легко гнеться, але при цьому не прилипають до пальців.
- Зберігаємо цукати з апельсинових кірок в закритому контейнері в сухому темному місці. Використовуємо за призначенням – нарізаємо на дрібні шматочки і додаємо в випічку або, наприклад, покриваємо розтопленим шоколадом і вживаємо як самостійний десерт.
Цукати з апельсинових кірок готові! пригощаємося!