Чудовий ягідний тарт

Чудовий ягідний тарт

Цей тарт не можна назвати просто «ягідний», тому що він – чудовий! Не пам’ятаю випадку, коли якусь випічку я готувала 5-6 разів поспіль, як було з цим Тарту. А готується він дуже просто і зі звичайних продуктів. Впевнена, що цей десерт не розчарує вас і підкорить ваших гостей.

необхідно:

(Стакан – 250 мл)

  • Ягоди (малина, чорниця, смородина, вишня …) – ок. 400 г (якщо ягоди дуже кислі, можна покласти трохи більше цукру в заливку)

тісто:

  • Борошно – 1 скл.
  • Маргарин (вершкове масло) – 75 г
  • Жовток – 1 шт.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Сіль – 1/4 ч.л.

заливка:

  • Сметана 15-20% – 1 скл. (Можна використовувати 50/50 з густим йогуртом і навіть просто густий йогурт для зниження калорійності)
  • Борошно – 1 ст.л. з невеликою гіркою
  • Цукор – 0,5 скл.
  • Яйця – 2 шт.
  • ваніль

приготування:

Якщо у вас заморожені ягоди, то їх потрібно попередньо розморозити і злити відокремився сік.

З вишні та черешні видалити кісточки.

У мене сьогодні червона і жовта малина.

Чудовий ягідний тарт

Готуємо тісто.
Це дуже просто. Борошно змішати з розпушувачем, сіллю і цукром.

Чудовий ягідний тарт

Додати розм’якшене масло і жовток.

Чудовий ягідний тарт

Замісити руками досить щільне тісто.

Якщо воно у вас не збирається в єдину масу, то не додавайте рідину, а краще поставте на 10 секунд в мікрохвильовку, масло підтане і його буде простіше зліпити в ком. Не вийшло – ще на 10 секунд. Більше 30 сек не рекомендую.

Чудовий ягідний тарт

Чудовий ягідний тарт

Ми залишаємо тісто відпочити хвилин на 15-20 (накрити завертання). Зазвичай рекомендується покласти в холодильник, але я пробувала і класти, і не класти – результат однаковий 🙂 Головне, не залишайте в холодильнику надовго – масло застигне і буде важко розкачувати тісто.

Готуємо заливку.

Для цього змішаємо віночком всі компоненти.

Я написала, що сметану можна змішувати з густим йогуртом, але рекомендую вам приготувати оригінальний варіант саме зі сметаною, хоча і з йогуртом було смачно.

Муки ось стільки.

Чудовий ягідний тарт

збираємо тарт.

Попередньо включаємо духовку розігрітися до 180-200 град.

Тісто розкачати між двома шарами плівки.

(Тісто з маргарином розкочується простіше, ніж з маслом, масляне більш крихкої.)

Краще розрізати поліетиленовий пакет, ніж використовувати стрейч-плівку, з пакетом зручніше, так як він не приклеюється сам до себе.

Розкачуємо трохи більше, ніж розмір нашої форми, щоб вистачило на бортики.

До речі, про форму.

Я готувала тарт на дачі, де мої можливості обмежилися використанням невеликого дека від духовки.

його розмір 29/19, висота 2 см.

Можу порадити вам використовувати форму діаметром 26 або 28 см, а якщо прямокутну, то мені завжди хотілося хоча б ще 0,5 см у висоту, щоб сміливо викладати ягоди і не боятися, що заливка переллєте.

З кожним разом мій тарт в цій формі ставав все краще і готувався швидше 🙂

А готувала я його … дцять разів за це літо.

Чудовий ягідний тарт

Прибираємо плівку з одного шару і за допомогою качалки переносимо тісто на форму.

Форму попередньо змазати і присипати борошном.

Плівка повинна бути зверху, як видно на фото.

Чудовий ягідний тарт

Якщо у вас не виходить акуратно перенести тісто за допомогою качалки, то можна зробити таку конструкцію:

Тісто покласти на велику дошку або плоске блюдо. Знизу плівку не знімати, а от верхню прибрати.

Покласти на тісто форму дном вгору.

Різким рухом перевернути всю конструкцію.

Чудовий ягідний тарт

За допомогою качалки обрізаємо зайве тісто.

До речі, щоб його не викидати, можна розкласти його на дно і рівномірно прим’яти руками.

Прибираємо плівку.

Чудовий ягідний тарт

Ось такі рівні бортики у нас вийшли.

Чудовий ягідний тарт

Наколюємо тісто виделкою.

Чудовий ягідний тарт

Ставимо в духовку на 10 хвилин.

Увага, орієнтуйтеся на вашу духовку, може вистачити і хвилин 7, основа не повинна підгоріти.

Чудовий ягідний тарт

Укладаємо ягоди на основу. Дуже великі вишні або абрикоси, наприклад, краще розрізати на шматочки поменше. Важливо, щоб фруктово-ягідна начинка не стирчала над заливкою, інакше вона буде сохнути, та й зовнішній вигляд після охолодження може постраждати.

Не варто відразу класти занадто щільно, інакше не влізе вся заливка. Як я вже говорила, тут треба пристосуватися до вашої формі.

Якщо ви вилили всю заливку і всередині основи залишилося місце, то додайте ще ягід.

Чудовий ягідний тарт

Заливка практично «врівень випирає» 🙂

Чудовий ягідний тарт

Ставимо тарт з заливкою в духовку ще на 10 хвилин.

Тут теж зверніть увагу – готовий тарт не повинен зарумяніваться.

Як тільки прихопила серединка, а в гарячому вигляді вона може навіть трохи «тремтіти», все готово.

Дістаємо наш чудовий ягідний тарт і обов’язково повністю охолоджуємо.

А найсмачніше він після кількох годин у холодильнику – прохолодний, соковитий, кремовий …

Чудовий ягідний тарт

Чудовий ягідний тарт

Смачного!

Не забудьте підписатися на наші новинки, ми обов’язково знайдемо для вас що-небудь корисне!

А білок, що залишився можна використовувати для ЦЬОГО печива.

Чудовий ягідний тарт