Цей тарт не можна назвати просто «ягідний», тому що він – чудовий! Не пам’ятаю випадку, коли якусь випічку я готувала 5-6 разів поспіль, як було з цим Тарту. А готується він дуже просто і зі звичайних продуктів. Впевнена, що цей десерт не розчарує вас і підкорить ваших гостей.
необхідно:
(Стакан – 250 мл)
- Ягоди (малина, чорниця, смородина, вишня …) – ок. 400 г (якщо ягоди дуже кислі, можна покласти трохи більше цукру в заливку)
тісто:
- Борошно – 1 скл.
- Маргарин (вершкове масло) – 75 г
- Жовток – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – 1/4 ч.л.
заливка:
- Сметана 15-20% – 1 скл. (Можна використовувати 50/50 з густим йогуртом і навіть просто густий йогурт для зниження калорійності)
- Борошно – 1 ст.л. з невеликою гіркою
- Цукор – 0,5 скл.
- Яйця – 2 шт.
- ваніль
приготування:
Якщо у вас заморожені ягоди, то їх потрібно попередньо розморозити і злити відокремився сік.
З вишні та черешні видалити кісточки.
У мене сьогодні червона і жовта малина.
Готуємо тісто.
Це дуже просто. Борошно змішати з розпушувачем, сіллю і цукром.
Додати розм’якшене масло і жовток.
Замісити руками досить щільне тісто.
Якщо воно у вас не збирається в єдину масу, то не додавайте рідину, а краще поставте на 10 секунд в мікрохвильовку, масло підтане і його буде простіше зліпити в ком. Не вийшло – ще на 10 секунд. Більше 30 сек не рекомендую.
Ми залишаємо тісто відпочити хвилин на 15-20 (накрити завертання). Зазвичай рекомендується покласти в холодильник, але я пробувала і класти, і не класти – результат однаковий 🙂 Головне, не залишайте в холодильнику надовго – масло застигне і буде важко розкачувати тісто.
Готуємо заливку.
Для цього змішаємо віночком всі компоненти.
Я написала, що сметану можна змішувати з густим йогуртом, але рекомендую вам приготувати оригінальний варіант саме зі сметаною, хоча і з йогуртом було смачно.
Муки ось стільки.
збираємо тарт.
Попередньо включаємо духовку розігрітися до 180-200 град.
Тісто розкачати між двома шарами плівки.
(Тісто з маргарином розкочується простіше, ніж з маслом, масляне більш крихкої.)
Краще розрізати поліетиленовий пакет, ніж використовувати стрейч-плівку, з пакетом зручніше, так як він не приклеюється сам до себе.
Розкачуємо трохи більше, ніж розмір нашої форми, щоб вистачило на бортики.
До речі, про форму.
Я готувала тарт на дачі, де мої можливості обмежилися використанням невеликого дека від духовки.
його розмір 29/19, висота 2 см.
Можу порадити вам використовувати форму діаметром 26 або 28 см, а якщо прямокутну, то мені завжди хотілося хоча б ще 0,5 см у висоту, щоб сміливо викладати ягоди і не боятися, що заливка переллєте.
З кожним разом мій тарт в цій формі ставав все краще і готувався швидше 🙂
А готувала я його … дцять разів за це літо.
Прибираємо плівку з одного шару і за допомогою качалки переносимо тісто на форму.
Форму попередньо змазати і присипати борошном.
Плівка повинна бути зверху, як видно на фото.
Якщо у вас не виходить акуратно перенести тісто за допомогою качалки, то можна зробити таку конструкцію:
Тісто покласти на велику дошку або плоске блюдо. Знизу плівку не знімати, а от верхню прибрати.
Покласти на тісто форму дном вгору.
Різким рухом перевернути всю конструкцію.
За допомогою качалки обрізаємо зайве тісто.
До речі, щоб його не викидати, можна розкласти його на дно і рівномірно прим’яти руками.
Прибираємо плівку.
Ось такі рівні бортики у нас вийшли.
Наколюємо тісто виделкою.
Ставимо в духовку на 10 хвилин.
Увага, орієнтуйтеся на вашу духовку, може вистачити і хвилин 7, основа не повинна підгоріти.
Укладаємо ягоди на основу. Дуже великі вишні або абрикоси, наприклад, краще розрізати на шматочки поменше. Важливо, щоб фруктово-ягідна начинка не стирчала над заливкою, інакше вона буде сохнути, та й зовнішній вигляд після охолодження може постраждати.
Не варто відразу класти занадто щільно, інакше не влізе вся заливка. Як я вже говорила, тут треба пристосуватися до вашої формі.
Якщо ви вилили всю заливку і всередині основи залишилося місце, то додайте ще ягід.
Заливка практично «врівень випирає» 🙂
Ставимо тарт з заливкою в духовку ще на 10 хвилин.
Тут теж зверніть увагу – готовий тарт не повинен зарумяніваться.
Як тільки прихопила серединка, а в гарячому вигляді вона може навіть трохи «тремтіти», все готово.
Дістаємо наш чудовий ягідний тарт і обов’язково повністю охолоджуємо.
А найсмачніше він після кількох годин у холодильнику – прохолодний, соковитий, кремовий …
Смачного!
Не забудьте підписатися на наші новинки, ми обов’язково знайдемо для вас що-небудь корисне!
А білок, що залишився можна використовувати для ЦЬОГО печива.