Чому куряча печінка гірчить

pochemu-kurinaya-pechen-gorchit
Незважаючи на ряд переваг, лівер птиці відрізняє і один вагомий недолік – він часто має виражений гіркуватий присмак. Чому куряча печінка гірчить, як позбутися від цього неприємного смаку і як взагалі правильно розбирати і готувати печінку до подальшої готуванні – все це ми розповімо нижче. Якщо вірно підготувати цей делікатесний продукт, то ви зумієте порадувати свою сім’ю смачними стравами без натяку на згірклості!

Чому гірчить куряча печінка

Будь-якому організму печінку потрібна для того, щоб брати участь у функції очищення крові і всього організму – це внутрішній орган неймовірно важливий в метаболічних процесах.

Також печінку розщеплює жир завдяки спеціальним гірким ферментам – саме вони і надають неприємний смак субпродуктів. Існує маса способів, щоб зробити лівер смачніше і позбутися гіркого присмаку, але не всі вони добре працюють.

pochemu-kurinaya-pechen-gorchit3

Печінка курки, як і будь-яка інша, також зазвичай містить жовчний – міхур, де в достатку знаходиться жовч, яка і є головним джерелом цього смаку. Але навіть якщо видалити міхур з жовчю або купити вже підготовлену печінку кури, це не гарантує того, що вона не буде гіркою.

Багато досвідчені господині прекрасно знають, що з лівером варто звертатися акуратно – при оброблення потрухів печінку особливо акуратно позбавляють від жовчного, щоб він ні в якому разі не пошкодився, інакше м’ясо може гірчити навіть після промивання.

Якщо ж вам все-таки не пощастило, і набутий субпродукт сильно гіркий – не впадайте у відчай. Все можна виправити за допомогою ряду кулінарних хитрощів.

Що зробити, щоб куряча печінка не гірчить: добірка рад

  • Найголовніше – правильно почистити інгредієнт. В цьому криється запорука успіху – свіжа печінка курочки містить багато гіркої крові, і поки ви від неї не позбудетеся, продукт буде залишатися гірким.
  • Для цього, якщо ви купили свіжу тушку кури або ж придбали субпродукт окремо, його необхідно спершу охолодити в холодильнику. В охолодженому лівер кров почне згортатися, і її можна буде легко вимити під краном.
  • Ніколи не готуйте теплу, свежевинутую печінку. Особливо, якщо курка була забита в цей же день – її тельбухи будуть гіркими і несмачними.
  • Після того, як внутрішній орган придбав рівномірну холодну температуру, його можна промити під краном. Потім потрібно дуже обережно видалити жовчний, якщо він є. Також виріжте сполучну тканину і плівки – вони надають страві негарний вигляд, важко жують і теж можуть привносити нотку гіркоти.
  • Коли печінка курки промита та почищена, зверніть увагу на її колір. Свіжий субпродукт повинен мати рівномірний темний червоний або злегка фіолетового відтінку. Якщо лівер дуже блідий або, навпаки, має дивний забарвлення, то інгредієнт може виявитися несвіжим або навіть відверто простроченим.
  • Якісна печінку гладка і волога зверху, пружна, має однорідний колір темної крові.

pochemu-kurinaya-pechen-gorchit1

  • Якщо ви виявили у продукту зеленуваті плями, їх необхідно вирізати – зазвичай ці місця містять жовч і дають той самий гіркий смак. Тому оглядайте курячью печіночку перед цим особливо ретельно.
  • Якщо печінка вся покрита зеленими плямами або має безліч таких вкраплень, найкраще її не готувати – швидше за все, цей продукт неякісний.

Як прибрати гіркоту з курячої печінки за допомогою замочування

Самий вірний і надійний спосіб очистити тельбухи курки від гіркоти і зробити їх смачніше – це замочити їх у холодній воді. Причому тут буде важлива навіть температура рідини.

  • Найкраще опустити курячий субпродукт в миску з водою, яка має температуру нижче кімнатної – приблизно близько 30 градусів. Найчастіше це температура звичайної холодної води з-під крана.
  • Ні в якому разі не можна тримати лівер птиці в теплій або, тим більше, гарячій воді!
  • Щоб домогтися правильного результату, спершу обмийте печінку кури під проточною водою як слід, після чого підготуйте містку миску з холодною водою. Додайте в неї половину або одну чайну ложку солі, в залежності від розміру миски і кількості продукту. Розмішайте воду і опустіть в неї печінку.
  • Причому робити це краще в один ряд, щоб шматки ліверу НЕ громадилися один на одному – так вони швидше позбудуться гіркого присмаку і вимокнуть.

pochemu-kurinaya-pechen-gorchit2

  • Чекаємо близько півгодини, щоб потрохи як слід почистилися під впливом солоної води, після чого зливаємо воду в раковину. Якщо вона виявилася помітно «кров’яною» або навіть брудною, темної, то краще знову замочити курячу печінку в новій чистій воді з сіллю.

Якщо ж вода була лише злегка рожевою, то лівер курки можна промити від солі під холодною водою і починати підготовку.

Як замаскувати гіркий смак печінки курки

Іноді, незважаючи на всі кулінарні старання і прийоми, лівер все одно залишається гірким, і це помітно псує смак страви. В цьому випадку можна піти на хитрість і приховати це за допомогою вміло підібраних спецій і приправ.

Наприклад, якщо після багаторазового вимочування печінку кури все ж залишається з гірчинкою, просто використовуйте соус з волоськими горіхами. Цей компонент оберне гіркий присмак вам на користь, і це стане невеликий родзинкою страви.

Можна також додати в блюдо більше пряних трав, спецій з вираженим смаком. Або навіть нотку кислинки.

А ось з солодкими приправами краще не ризикувати – гірко-солодка куряча печінка навряд чи взагалі будь-кому сподобається. У кулінарії не прийнято маскувати смаки протилежними – найчастіше такі експерименти не вдаються.

Як знайти курячий лівер без гіркого смаку

Щоб не нарватися на неякісний продукт, найкраще вибирати печінку у перевіреного продавця або в хорошому м’ясному відділі. При цьому вважається, що найкращим вибором буде придбати субпродукт окремо, так як при оброблення тушки птиці своїми руками є велика ймовірність пошкодити жовчний.

Купуйте печіночку на вагу і не бійтеся оглядати кожен шматок перед тим, як зважити його. Причому оглядати лівер необхідно з усіх боків, розгортаючи його.

Якщо він всередині такого ж кольору, що і зовні, без темних плям і зелені, то гірким бути він не повинен.

Тепер ви знаєте, чому куряча печінка гірчить і що з нею робити, щоб поліпшити смакові якості продукту. Безумовно, найважливіше – знайти і купити якісні тельбухи, тому багато чого буде залежати саме від цього етапу.