Всі ви, напевно, знаєте, що при будь-яких захворюваннях слід дотримуватися правильного раціону харчування, повністю відмовившись від шкідливих продуктів. Багато хто задається питанням, чи можна їсти курячий бульйон при панкреатиті, адже це блюдо вважається досить легким і корисним. Давайте розберемося, чи дійсно це так, в чому користь такого відвару з курочки, і як правильно його готувати при захворюванні підшлункової залози.
Чи можна їсти курячий бульйон при панкреатиті або ж немає
Для початку давайте поговоримо про спеціальну дієту, якої лікарі рекомендують дотримуватися тим, кому поставили діагноз панкреатит. Підшлункова залоза, робота якої порушується при даному захворюванні, грає в організмі людини важливу роль – з її допомогою виробляється незамінний гормон інсулін, а також спеціальні ферменти, необхідні для переварювання їжі.
Коли у людини є проблеми з цим органом, лікарі проводять комплексне лікування, яке, крім лікарських препаратів, включає в себе прийом особливих трав’яних настоїв і дотримання дієти.
Повністю виключаються з раціону алкогольні напої, солодку газовану воду, а також смажені, солоні, гострі і жирні страви.
Що ж тоді можна їсти людині, хворій панкреатитом? Основний його раціону стають легкі супи і бульйони з додаванням овочів, нежирних сортів риб і курки. Виходить, що відповідь на питання, можна чи ні їсти курячий бульйон при панкреатиті, буде позитивним.
Бульйон з курочки – це відмінне перше блюдо для тих, хто за рекомендацією лікаря дотримується спеціальну лікувальну дієту. В даному блюді містяться білки, які легко засвоюються організмом, а також вітаміни і мінеральні речовини, завдяки яким процес одужання прискорюється.
В яких випадках бульйон з курки їсти не можна
Однак, як і у всіх інших продуктів харчування, у розсолику з пташки є і протипоказання.
Наприклад, є його можна тільки при легких і хронічних формах панкреатиту, а ось якщо у вас гостра форма захворювання або ж загострення хронічної хвороби – то від курячого бульйончик доведеться відмовитися.
З чим же пов’язані такі протипоказання? Тут все дуже просто.
- По-перше, первинний бульйон може виявитися дуже жирним, а кількість жирів, як ми вже говорили вище, при панкреатиті потрібно скорочувати.
- По-друге, наваристий бульйон з курки може спровокувати виділення великої кількості шлункового соку, що призведе до нудоти, а в деяких випадках – і блювоті.
І, по-третє, якщо ви неправильно зваріть лікувальний бульйон, додавши в нього сіль і магазинні приправи з хімічними добавками в складі, шкідливі речовини зможуть посилити запальний процес в підшлунковій, а це нам, звичайно ж, не потрібно, адже ми лікуємося, а не прагнемо захворіти ще сильніше!
Є без побоювань курячий бульйон можна лише попередньо порадившись з лікарем.
А якщо лікарі дозволили вживання даного продукту, але після прийняття його в їжу ви відчуваєте неприємні відчуття в шлунку – на час лікування від нього краще все-таки відмовитися. І в будь-якому випадку потрібно готувати курячий бульйон при панкреатиті правильно.
Рецепт домашнього курячого бульйону для лікувальної дієти при панкреатиті
Складові
- Куряча грудка або філе кури – 1 шт. + –
- Свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза) – 0,5 пучка + –
- Сіль – за смаком + –
Як своїми руками приготувати смачний бульйон з курки при панкреатиті
Щоб зробити правильний бульончик, який не зашкодить вашому здоров’ю, вибирайте тільки свіжу курочку. Не використовуйте заморожений продукт. Беріть грудку або філе – в цих частинах птиці знаходиться найменше жиру.
- Спочатку видалимо все «зайве»: сухожилля, хрящики, кістки, шкірку. Навіть якщо ми беремо філе, не забуваємо оглянути його на наявність цих непотрібних нам частин. Справа в тому, що в них можуть міститися хімікати та інші шкідливі речовини, а вони нам зовсім не потрібні, раз ми готуємо лікувальний бульйон.
- Ретельно моєму курочку, після чого обсушуємо її паперовим рушником.
- Наливаємо в каструлю воду так, щоб вона покрила всю нашу купку або філе, ставимо на середній вогонь і чекаємо, поки вода закипить.
- Перший бульйон ми будемо зливати, тому що з’явилася пінку не видаляти. Просто варимо курку двадцять хвилин, а потім промиваємо її, бульйон разом з пінкою виливаємо.
- Кладемо пташку назад в каструлю, після чого знову варимо її до готовності. Для середньої грудки вагою в 500-600 грам, досить буде тридцяти-сорока хвилин після закипання води. Якщо грудка більше – збільшуємо час до моменту, коли м’ясо не стане повністю готовим. Якщо ви варите бульйон з інших частин птиці, то він буде занадто жирним, тому процедуру зливу рідини можна повторити в такому випадку ще раз.
- Після того, як пташка звариться, ми витягуємо її з каструлі, злегка присаливаем бульйон, а потім додаємо в нього подрібнену і промиту свіжу зелень – так відвар вийде більш ароматним.
Такий бульйон з курки при панкреатиті потрібно пити один раз в день в кількості не більше 200 мл.