Ситний і освіжаючий суп з великою кількістю овочів і зелені в літні дні виступає практично основною стравою на сніданок, обід і вечерю. Всі звикли вважати нашу традиційну холодну юшку джерелом вітамінів, незалежно від її виду та рецепта приготування, але так чи корисна окрошка на квасі насправді? У цьому питанні ми і постараємося розібратися максимально докладно, торкнувшись всі аспекти цієї страви: від його калорійності до істинної цінності для здоров’я.
Чим корисна окрошка на квасі
Окрошка, безсумнівно, – дуже корисне в господарстві блюдо, адже це, по суті, універсальний кулінарний шедевр на всі випадки життя:
- Окрошка – це і суп, і відмінна холодна закуска, і апаратів.
- Це прекрасний спосіб освіжитися і охолодитися у спеку, а також шикарне ліки від похмілля.
- Окрошка – чудове блюдо для травлення і дієт, яке при правильному рецепті дозволяє швидко скинути зайві кілограми.
- Окрошка – це цілий «банк» вітамінно-мінеральних накопичень, за що окреме «спасибі» потрібно сказати свіжим овочам, зелені, яєць і правильно підібраному квасу.
- Окрошка є досить поживним стравою, адже в ньому міститься достатня кількість білка в таких продуктах як: яйця, м’ясо, а, іноді, і кисломолочні продукти (кефір і сметана).
- Якщо приготувати окрошку своїми руками за класичним здоровому рецептом (без картоплі, ковбаси та майонезу, використовуючи кислий білий квас, як в оригінальній рецептурі), то це буде самий низькокалорійний варіант страви з найбільшою користю для здоров’я.
Особливо важливо це для дієт, адже на окрошка можна сидіти практично необмежений час без шкоди для шлунково-кишкового тракту.
- Окрошка здатна встановити порушений обмін речовин і прискорити метаболізм, а також зарядити енергією на весь день.
Енергетична цінність окрошки на квасі
З настанням спеки, коли організм відмовляється від усього важкого і жирного, на арену виходить окрошка. І ось цей час можна вважати найвдалішим для спалювання жирової клітковини (до 5 кг за місяць). І саме для спалювання жиру, а не для «вигонки» рідини, як діє більшість дієт.
При правильно підібраних рецептах середні показники калорійності окрошки варіюються від 60 до 80 ккал на 100 г, що досить скромно, притому, що блюдо це максимально збалансовано і здатне надовго купірувати почуття голоду.
Однак питання «чи можна поправитися» і «товстіють чи від окрошки на квасі» можуть отримати і ствердну відповідь, якщо готувати в домашніх умовах улюблений літній суп за принципом рідкого олів’є з ковбасою, картоплею, солодким квасом і щедрою майонезной заправкою.
Калорій в одній 200-грамової порції такої окрошки буде вже в два, а то і в три рази більше: 280-350 ккал.
Як зробити окрошку корисної
Щоб бути впевненим в користі річного обіду – слід неупереджено і безжально виключити зі складу все шкідливості, або замінити їх на більш корисні, а головне – менш калорійні продукти.
Варена ковбаса
Це справжній «хімічний завод» в поліетиленовій оболонці. Жиру і різних Е-добавок в цьому продукті стільки, що, потрапляючи в організм, вони стають самої сприятливим середовищем для розвитку атеросклерозу, інфарктів і інсультів.
Краще рішення – це замінити традиційну докторську ковбасу відвареним м’ясом, бажано пісним: куркою, індичкою або телятиною.
Яйця (яєчні жовтки)
Це один з основних постачальників холестерину в наш організм, який негативно впливає на здоров’я судин. Вихід один: додавати до складу окрошки в основному білки і зовсім небагато жовтків.
Наприклад, якщо за рецептом в окрошку слід класти 3 яйця, то на 3 білка слід взяти всього 1 жовток.
варені коренеплоди
Картоплю і моркву мають досить великим глікемічним індексом, що призводить до підвищення рівня цукру в крові і, як наслідок, збільшення секреції інсуліну. В результаті рівень глюкози різко падає, а відчуття голоду навпаки – загострюється.
висновок:
- Ці продукти зовсім не варто додавати до складу окрошки.
- Ці продукти можна замінити більш корисними, наприклад відварною зеленим горохом або сирим авокадо.
- Дія цих продуктів можна нейтралізувати зниженням їх кількості та збільшенням частки зелені, редиски та огірків.
5. Велика кількість свіжих овочів і трав в складі окрошки не тільки несуть вітамінну навантаження, але і утримують ендокринну систему від викиду інсуліну, а також, завдяки високому вмісту грубих волокон, не дозволяють вуглеводів з картоплі і моркви швидко всмоктуватися.
6. Квас для окрошки слід брати тільки кислий білий, а не класичний солодкий. Зробити такий квас можна своїми руками, використовуючи наступні покрокові рецепти.
- Як приготувати світлий квас
- Як приготувати окрошка квас
Окрошка на квасі: користь і шкода
Користь окрошки на квасі грунтується в першу чергу на доброчинних властивості квасу:
- Окрошка покращує обмін речовин;
- Зміцнює серцево-судинну систему;
- Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
- Є джерелом амінокислот, вітамінів, мінералів, ферментів;
- Має антибактеріальний ефект;
- Нормалізує тиск при гіпотонії;
- Допомагає при дисбактеріозі;
- Бере участь в кровотворенні;
- Підвищує імунний захист організму.
Однак не можна забувати, що у будь-якого продукту є свої протипоказання, Тобто вони і у квасу:
- Гастрити з підвищеною кислотністю, виразка шлунка і 12-палої кишки є серйозним приводом, щоб відмовитися від вживання квасу;
- Подагра, цироз печінки і сечокам’яна хвороба. При наявності цих діагнозів в анамнезі, людям не варто вводити в раціон напій бродіння;
- З обережністю до квасу слід ставитися тим, хто страждає підвищеним тиском.
Безсумнівно, користь окрошки на квасі досить велика, проте не варто забувати, що корисним блюдо роблять правильні рецепти, і тільки так цей смачний холодний супчик привнесе свою лепту в ваше здоров’я.