В середині липня, коли градусник демонструє критичний підйом температури, єдине, чого жадає наш організм – охолодження. І в світлі переважання в літньому меню холодних супів, вельми корисно буде дізнатися, з чим їдять окрошку крім квасу, як правильно її нарізати і як краще зберігати готову страву. З нашими порадами ви зможете не тільки урізноманітнити ваш освіжаючий раціон, але і красиво подати традиційне слов’янське частування не тільки вдома, але навіть на званому обіді.
З чим можна їсти окрошку
Ще з самого появи окрошки її головним компонентом був квас, яким заливали черстві хлібні скибочки, лук і ріпу, і згодом багатші продуктові склади. Сьогодні ж крім квасу для заливки окрошки використовується ціла армія кулінарних ідей.
квас
Для початку варто згадати, що не тільки житній хлібний напій йде для заправки окрошки. Це може бути абсолютно будь-який вид квасу: вівсяний, буряковий, плодово-ягідний та інші різновиди кислого традиційно російського напою.
Буряк
Крім того, в Україні і в Білорусії дуже популярний буряковий відвар або маринад як освіжаючої заправки для літнього супу під назвою холодник.
Якщо маринованого буряка під рукою у вас немає, то можна приготувати бурякову заправку самостійно в домашніх умовах. Рецепт її дуже простий і досить швидкий, а сама окрошка виходить неймовірно смачною. Для цього слід відварити буряк, натерти її на терці і залити крижаною водою. Отриману заправку подсаливаем за смаком, додаємо трохи оцту або лимонної кислоти і дрібку цукру.
Докладний рецепт читайте на нашому сайті.
Як замаринувати буряк для холодного супу
розсіл
Розсіл від маринованих огірочків, квашеної капусти і помідорів також є досить популярним видом Окрошковий заправки ще з незапам’ятних часів. Природно розсіл в чистому вигляді переб’є весь смак самого супу, тому його необхідно розбавити охолодженим окропом за смаком.
кисломолочна продукція
Кефір, сироватка, кисле молоко і навіть ряжанка, а також різні види національних кисломолочних продуктів, таких, як мацоні, тан, айран, катик, кумис найбільш часто використовуються для приготування окрошки в домашніх умовах.
І якщо сироваткові напої цілком справляються з поставленим завданням – надати супу рідку текстуру, то густий кефір або ряжанка потребують розведенні водою простий або газованої в середній пропорції 2 до 1, а по суті – на око.
Хоч і не так часто можна зустріти такий варіант заправки, але все ж багатьом подобається окрошка на молоці зі сметаною.
вода
Вода охолоджена – це класика жанру. Цей вид заправки можна використовувати, так би мовити, за замовчуванням. Однак попередньо водичку необхідно змішати з лимонним соком, оцтом або лимонною кислотою.
Крім того для додання окрошка незаперечного ефекту квасу багато домашні кулінари вдаються до використання сильногазованою або мінеральної води в ролі заливки. Разом з тим воду часто використовують для розведення кисломолочних продуктів і надання супу належної рідкої консистенції.
Як приготувати окрошку на мінералці
Суха заправка
Будь покроковий рецепт окрошки не обходиться без сметани або на крайній випадок без майонезу. Ці компоненти залишаються при будь-якому вигляді заливки найважливішими складовими літніх супів.
Щоб рівномірно розвести сметану або майонез в рідкої заправці, їх слід попередньо змішати з основними накришеними в салат компонентами, а вже потім все заливати квасом, кефіром або водою.
Крім того є ще одна додаткова ароматична добавка для окрошки, яка готується з суміші варених яєчних жовтків (2 шт.), Перетертих з гірчицею (2-4 ч.л.) або хріном (2-4 ч.л.), щіпкою солі і цукровим піском за бажанням. Така заправка додасть готовому страві пікантності і апетитну гостроту.
Як приготувати окрошку з хріном
Соки і відвари
Крім того часто зустрічаються і зовсім дивовижні види заправок – плодово-ягідні настої і відвари, в які навіть примудряються додати цукровий пісок і лимонний сік за смаком. Напевно така окрошка теж має своїх шанувальників, і буде незайвим випробувати такий рецепт в домашніх умовах. А раптом і нам сподобається.
Як правильно різати продукти на окрошку
Класичний рецепт окрошки по-російськи, в якому поряд з огірками і редискою також використовується м’ясо, яйця, зелень і картопля, висуває свої вимоги щодо подрібнення інгредієнтів.
- Так, за негласним регламентом, картопля, заявлений м’ясний продукт і огірок необхідно подрібнювати рівними кубічними скибочками.
- Редиску прийнято шинкувати спочатку тонкими кружальцями, які потім розрізають на дві половинки або на четвертинки, в залежності від розміру коренеплоду.
- Зелень ж просто дрібно робиться за допомогою ножа.
- Що стосовно яєць, то жовтки, як правило, використовуються для приготування заправки, де вони просто мнуться виделкою або труться на дрібній тертці. Білки ж слід нарізати такими ж кубиками, як і інші інгредієнти, або крупно натерти.
Якщо ми звернемося до національними рецептами закордонних літніх супів на зразок окрошки, то там техніка подрібнення компонентів може відрізнятися від нашої. Зазвичай використовується нарізка тонкою соломкою або брусочками.
Термін зберігання окрошки
Коли ми плануємо приготування окрошки, то ми не обмежуємося однією-двома порціями, а нарізаємо відразу цілу каструлю супу про запас, щоб холодна страва можна було їсти протягом усього дня, а то й назавтра. Однак перед тим, як готувати окрошку, необхідно дізнатися, скільки вона може зберігатися в холодильнику.
- Почати потрібно з того, що заправлена, так би мовити, повністю готова до вживання окрошка зберігається набагато менше, ніж просто наструганний салатний варіант без заправки.
- Якщо в сухому вигляді салатна заготовка для літньої юшки може зберегти свою свіжість протягом двох діб в холодильнику в герметично закритому контейнері, то окрошка на квасі не протягне більше 8 годин.
- А у випадку з холодником на кефірі термін зберігання і зовсім слід обмежити 3 годинами, щоб уникнути отруєнь.
Зберігання окрошки в морозильній камері
Як відомо, морозильна камера здатна значно продовжити «життя» багатьом продуктам і напівфабрикатів. Звідси ж і виникає нове запитання, а чи можна заморозити окрошку?
- Природно, зрадити кріоконсервації окрошку в вигляді заправленого супу – ідея, м’яко кажучи, сумнівна. А ось заморозка окремих компонентів для цього холодного супчика практикується деякими господинями. Однак якщо стосовно якості і смаку розмороженої зелені ніяких розбіжностей немає, то вже огірки і редиску після снігового сховища перетворюються на якусь подобу мокрої ганчірки, яка знищить геть всю окрошку.
Вердикт. Окрошку зберігати в морозильнику не варто! Та й навіщо, якщо сьогодні навіть взимку можна знайти в продажу за доступною ціною всі необхідні інгредієнти для цих ласощів.
Оригінальна подача окрошки
Окрошка – страва просте, дісталося нам в спадок від селян, які вже точно в останню чергу замислювалися про красу його подачі. У наших будинках окрошка теж подається, як найпростіший суп, де єдиною прикрасою може бути хіба що посипання подрібненою зеленню і часточка вареного яйця по центру тарілки.
А ось розглядаючи фото з ресторанів, де пропонується цей літній суп, можна взяти для себе на замітку кілька оригінальних прийомів, для підвищення рівня кулінарної естетики в домашніх умовах.
комплексна подача
Найбільш популярним в ресторанах залишається метод комплексної подачі, коли вам підносять на підносі окрему поглиблену ємність з красиво укладеними у вигляді салату подрібненими інгредієнтами окрошки з оригінальним декором.
Також в комплекті йде невеликий соусник або молочник з кефіром, квасом або іншим видом заливки. І також в багатьох ресторанах подається в окремій піалі крижана крихта, гірчиця або хрін, сметана, майонез або інший вид заправки, щоб клієнт зміг самостійно під свій власний смак заправити річний суп.
крижана посуд
Мабуть, найбільш екстравагантним і оригінальним способом подачі окрошки залишається використання крижаної посуду. Зазвичай піалу намагаються робити з досить товстого шару замороженої води, щоб клієнт міг неспішно насолодитися справді крижаним супом, не боячись того, що посудина швидко почне протікати.
Детальніше про крижаних виробах можна почитати в нашій статті.
Як використовувати форми для льоду для окрошки
Крім того деякі кулінарні стилісти пішли ще далі і прикрасили крижану начиння інгредієнтами окрошки – огірками, редискою або зеленню, заморозивши їх безпосередньо в стінах супниць.
Супові чаші
І найпростіший варіант – це подача вже готової і заправленої окрошки в супових чашах, з креативним карвінг – прикрасою.
І в даному випадку ще при замовленні страви слід обумовити з офіціантом, з чим саме ви хочете їсти окрошку, щоб піднесені блюдо на кефірі не стало для вас сюрпризом, коли ви мріяли про холодному квасі.