Тяга до експериментів розвинена у людини на генетичному рівні, і не обходить стороною дана концепція і кулінарну стезю. Здавалося б, бордові щі мають певний склад, але невгамовний ентузіазм прагне все більше збагатити рецепт, і борщ український з квасолею вже нікого не здивує. Поряд з бобовими історичний супчик облагороджували і грибами, і ковбасою, а деякі фахівці примудрилися навіть яблука з чорносливом туди прилаштувати.
Як би там не було, факт залишається фактом, борщ – всьому голова. Що його не свари, чим його не наділи, він все одно виходить неймовірно смачним. Мабуть натура у нього така. Але, а нам же ще й краще, можна з кожним днем ласувати чудовим обідом з новими нотками або навіть нотіщамі. І щоб час не втрачати, приступимо до наших шедевральний кухонним ліплення
Борщ з чорносливом
Чарівний кисло-солодкий присмак з ароматом димку здатний подарувати нашому улюбленому борщу тільки чорнослив. Причому найкраще брати український чи молдовська сухофрукт, трохи підкопчений.
Складові
- Яловичі реберця – 500-700 г;
- Квасоля біла – 1 ст .;
- Капуста – ½ маленького або ¼ великого качана;
- Картопля -3 бульби;
- Буряк – 2 шт .;
- Томат свіжий – 2 шт;
- Томат паста – 1 ст.л .;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
- Морква 1 шт .;
- Чорнослив – ½ ст .;
- Часник – 5 зубчиків;
- Солодкий червоний перчик – 2 шт .;
- Хмелі-сунелі;
- кумин;
- Чорний мелений перець;
- сіль;
- лавр;
- Зелень кропу і кінзи – 1 пучок:
Основна процедура готування будь-якого борщу передбачає кілька етапів:
Перший етап
Варимо бульйон, для чого реберця і промита квасоля відправляються разом з 1 целиковой неочищеної, але помитий цибулиною в каструлю. Вариться бульйон на середньому вогні в 6 літрах води до готовності з періодичним зняттям піни і подсаливаем в середині цього заходу. Після чого цибулька, природно, вилучається із загального «котла».
друга дія
Робимо заправку для борщу, або простіше кажучи, зажарку. Приготування її полягає в послідовному додаванні і пасеруванні овочів на сковороді з розпеченим маслом.
Першим смажити кидаємо нарізану кубиками ріпчасту цибулю, потім подрібнену на крупній тертці моркву, а на дрібній – буряк, помідор, перетертий свіжий і томат-пасту. Після цього наливаємо пару половников бульйону і тушкуємо овочеву суміш п’ять хвилин.
Ось м’ясо і квасолю благополучно зварилися і тепер ми можемо безпосередньо приступити до «фарширування» супу. Нашаткувати тонкими смужками капустку і перчик, відправляємо їх варитися в компанії з брусочками картоплі, промитим і порізаним чорносливом і всіма спеціями.
Коли через хвилин 15-20 вони стануть м’якими, а запах від бульйону буде виходити просто фантастичний, ми зможемо приступити до 4 завершального етапу.
В урочистій обстановці ми виробляємо вивантаження заправки в бульйон, все ретельно перемішуємо і робимо вогонь трохи менше. Поки борщ неспішно намагається закипіти, ми швиденько пресуємо часник, подрібнюємо ароматні зеленушки і умащали наше перше блюдо цими компонентами, які покликані зробити його смак ще більш прекрасним. Як тільки з’являться перші бульбашки, плитку вимикаємо повністю і даємо нашому шедевру настоятися хвилин 10.
Подавати обід слід зі сметанкою і часниковими пампушками.
Борщ чернігівський з квасолею в мультиварці
Складові
- М’ясо яловиче – 500 г + –
- Буряк – 1 шт. велика + –
- Капуста свіжа – 400 г + –
- Квасоля консервована червона – 1/2 банки + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Кабачок – 70 г + –
- Помідори свіжі – 2 шт. + –
- Яблуко зелене – 1 шт. + –
- Петрушка зелень – 1/2 пучка + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сметана – 200 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Спеції за смаком – за смаком + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Лавровий лист – 2-3 листочка + –
Приготування
Ця страва готується за допомогою чудо-техніки, тому не вимагає особливих турбот і витрат часу в процесі виконання. Відмінною рисою цього рецепта червоного борщу з квасолею є наявність в його складі таких нестандартних для цієї страви плодів, як кабачки і яблука, однак ми готуємо під девізом «все незвідане маняще», тому така перспектива нас лише радує, адже завжди хочеться покуштувати чогось свіженького.
- М’ясне філе нарізаємо середніми кубиками і закидаємо в чашу мультиварки, включеної на режим «випічка» і куди попередньо було налито олія соняшникова для смаження. Коли м’ясо зарум’яниться і покриється скоринкою, ми переходимо до овочів.
- Цибуля ріпчаста чистимо від лушпиння, споліскуємо і режим півкільцями, після чого відправляємо до м’яса смажитися. В цей час чистимо від шкірки морква, трьом її на тертці і також викладаємо в чашу апарату. Томати моєму, ріжемо навпіл і трьом на тертці так, щоб пройшла тільки м’якоть, яку ми відправляємо до зажарки, а шкурки на викид. Даємо овочам ще 5 хвилин потомитися і вимикаємо.
- Капусту шаткуємо дрібно, картоплю, яблуко і кабачок відчищаємо і режим кубиками, закладаємо їх в каструльку мультиварки до зажарки, туди ж відправляємо квасоля, все спеції, приправи і сіль.
- Тепер наповнюємо чашу водою доверху і встановлюємо парову насадку, на яку викладаємо розрізану на 6 частин очищену буряк, закриваємо кришку і ставимо режим «гасіння» на 1 годину.
- Коли все буде готово, нам потрібно зняти зварений буряк з решітки, натерти і разом із зеленню і подрібненим часником викласти в суп, перемішати і дати настоятися ще 5 хвилин.
Подавати зі сметаною, прикрашеної маслиною і житніми грінками, натертими сіллю і часником.
Варто зазначити, що таким способом можна приготувати і вегетаріанський борщ, якщо взяти замість м’яса гриби. Крім того, з копченої ковбаски виходить просто чудовий обід, а ще більше казковим його здатне зробити сушене м’ясо зі своїм характерним ароматом, адже саме з ним бобові рослини поєднуються найкраще.
Так чи інакше, борщ український з квасолею рецепт може змінювати в залежності від ваших смакових пристрастей і фантазій, варто лише просто проявити рішучість і кмітливість.