Баклажани в томаті з овочами

Баклажани в томаті з овочами

Я завжди так чекаю сезону баклажанів! Якщо ви любитель цього овоча, то пропоную вам дуже простий рецепт овочевого рагу, в якому баклажан виконує соло. Не потрібно чекати зими, щоб відкрити заготовлену баночку – можна все літо об’їдатися смачними баклажанами.

Виходить приблизно 2 літри готового продукту, але каструльку для приготування бажано брати 3,5-5 літрів.

необхідно:

  • Баклажани – 1 кг
  • Мокрова – 1-2 шт.
  • Лук – 2-3 шт
  • Перець болгарський – 2-3 шт.
  • Томатна паста – 4 ст.л. з гіркою (130-140 г)
  • Часник – 6-7 зубків
  • Сіль – 3 ч.л. без гірки + 1 ст.л. для видалення гіркоти з баклажанів
  • Цукор – 3 ст. л. з невеликою гіркою
  • Лимонна кислота – 1 ч.л. без гірки
  • Олія – ​​2-3 ст.л.
  • Вода – 500 мл
  • Спеції – за смаком

приготування:

Баклажани нарізати на скибочки приблизно із сірникову коробку, хоча це не принципово, можна інакше, як вам подобається.

Баклажани в томаті з овочами

посипати 1 ст.л. солі, щоб видалити гіркоту з баклажанів.

Залишити приблизно на 30-40 хвилин.

За цей час підготуємо інші овочі.

Баклажани в томаті з овочами

Цибулю нарізати кубиками.

Баклажани в томаті з овочами

Моркву натерти на крупній тертці.

Баклажани в томаті з овочами

Перець невеликими шматочками.

Баклажани в томаті з овочами

Робимо зажарку.

Спочатку в розігрітій каструлі з маслом злегка обсмажити цибулю, потім до нього додамо моркву.

Можна смажити на окремій сковороді, але я не бачу сенсу її бруднити 🙂

Баклажани в томаті з овочами

Додаємо в зажарку пасту, сіль, цукор, лимонну кислоту.

Якщо хочете, додайте гострий перець і інші спеції на ваш смак.

Баклажани в томаті з овочами

Заливаємо водою.

Баклажани в томаті з овочами

Часник нарізати або видавити через прес і покласти в соус, туди ж кладемо нарізану перець.

Доводимо до кипіння.

Баклажани в томаті з овочами

Поки готувався соус, приспіли і наші баклажани.

Промиваємо їх від солі, даємо стекти воді і кладемо в соус.

На цьому етапі баклажани не покриті соусом – це нормально, потім вони осядуть.

Воду додавати не варто. Якщо вам захочеться більше соусу, то можна додати в кінці.

Тушкуємо баклажани під кришкою на повільному вогні приблизно 30-40 хвилин.

Я зазвичай тушу 30, але бувають більш жорсткі сорти, дивіться по ситуації.

В кінці додамо зелень.

Баклажани в томаті з овочами

Подавати такі баклажани можна і в теплому, і в холодному вигляді.

Як гарнір або як закуску. Для вегетаріанців такі баклажани можуть бути повноцінним другим блюдом, чудово поєднуються з картоплею. Відмінно підійдуть до шашликів – тут і соус, і овочі.

Якщо злегка «вжікнуть» занурювальним блендером, то вийде чудова ікра, яку зручно мазати на хліб.

До речі, їх і консервувати можна, якщо розкласти киплячу масу в стерильні банки і закатати сухими стерильними кришками.

Смачного!

А ТУТ рецепт баклажанів зі свіжими помідорами.

Баклажани в томаті з овочами