Я завжди так чекаю сезону баклажанів! Якщо ви любитель цього овоча, то пропоную вам дуже простий рецепт овочевого рагу, в якому баклажан виконує соло. Не потрібно чекати зими, щоб відкрити заготовлену баночку – можна все літо об’їдатися смачними баклажанами.
Виходить приблизно 2 літри готового продукту, але каструльку для приготування бажано брати 3,5-5 літрів.
необхідно:
- Баклажани – 1 кг
- Мокрова – 1-2 шт.
- Лук – 2-3 шт
- Перець болгарський – 2-3 шт.
- Томатна паста – 4 ст.л. з гіркою (130-140 г)
- Часник – 6-7 зубків
- Сіль – 3 ч.л. без гірки + 1 ст.л. для видалення гіркоти з баклажанів
- Цукор – 3 ст. л. з невеликою гіркою
- Лимонна кислота – 1 ч.л. без гірки
- Олія – 2-3 ст.л.
- Вода – 500 мл
- Спеції – за смаком
приготування:
Баклажани нарізати на скибочки приблизно із сірникову коробку, хоча це не принципово, можна інакше, як вам подобається.
посипати 1 ст.л. солі, щоб видалити гіркоту з баклажанів.
Залишити приблизно на 30-40 хвилин.
За цей час підготуємо інші овочі.
Цибулю нарізати кубиками.
Моркву натерти на крупній тертці.
Перець невеликими шматочками.
Робимо зажарку.
Спочатку в розігрітій каструлі з маслом злегка обсмажити цибулю, потім до нього додамо моркву.
Можна смажити на окремій сковороді, але я не бачу сенсу її бруднити 🙂
Додаємо в зажарку пасту, сіль, цукор, лимонну кислоту.
Якщо хочете, додайте гострий перець і інші спеції на ваш смак.
Заливаємо водою.
Часник нарізати або видавити через прес і покласти в соус, туди ж кладемо нарізану перець.
Доводимо до кипіння.
Поки готувався соус, приспіли і наші баклажани.
Промиваємо їх від солі, даємо стекти воді і кладемо в соус.
На цьому етапі баклажани не покриті соусом – це нормально, потім вони осядуть.
Воду додавати не варто. Якщо вам захочеться більше соусу, то можна додати в кінці.
Тушкуємо баклажани під кришкою на повільному вогні приблизно 30-40 хвилин.
Я зазвичай тушу 30, але бувають більш жорсткі сорти, дивіться по ситуації.
В кінці додамо зелень.
Подавати такі баклажани можна і в теплому, і в холодному вигляді.
Як гарнір або як закуску. Для вегетаріанців такі баклажани можуть бути повноцінним другим блюдом, чудово поєднуються з картоплею. Відмінно підійдуть до шашликів – тут і соус, і овочі.
Якщо злегка «вжікнуть» занурювальним блендером, то вийде чудова ікра, яку зручно мазати на хліб.
До речі, їх і консервувати можна, якщо розкласти киплячу масу в стерильні банки і закатати сухими стерильними кришками.
Смачного!
А ТУТ рецепт баклажанів зі свіжими помідорами.