Смачні і дуже популярні в італійській кухні баклажани «Пармеджано» представляють собою своєрідну овочеву запіканку з томатним соусом і сиром. За традиційним рецептом страва збирається з обсмажених баклажановий скибочок, які укладаються рядами один на одного, прошаровуються провареної сумішшю подрібнених помідорів і ароматних добавок, а також доповнюються моцарелою і / або пармезаном. Після «збирання» багатошарові вироби відправляються в духовку для розплавлення сиру і з’єднання апетитних ароматів.
Ніжна м’якоть головного інгредієнта – баклажана помітно перетворюється в поєднанні з базовим томатним соусом. Шматочки зелені не тільки надають яскраві фарби, а й підсилюють смак. Вигідно доповнює блюдо і тягучий плавкий сир. Спробуємо приготувати цю смачну суміш в домашніх умовах, звичайно, адаптуючи оригінальний рецепт під наші реалії і продукти місцевих супермаркетів.
Складові:
- баклажани – 500 г;
- моцарелла – 200 г;
- яйця – 2 шт .;
- молоко – 2 ст. ложки;
- борошно – 50 г;
- панірувальні сухарі – близько 100 г;
- сир «Пармезан» або т.п. – близько 80 г;
- рослинне масло (для смаження).
Для соусу:
- свіжі помідори – 500 г;
- болгарський перець – 100 г;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- часник – 1-2 зубці;
- зелений базилік або петрушка – 3-4 гілочки;
- цукор – ½ ч. ложки;
- сіль, перець – за смаком.
Баклажани «Пармеджано» рецепт з фото крок за кроком
[Ad # first]
[Ad # second]
- Нарізати баклажани для «Пармеджано» можна уздовж довгими пластинами або кружальцями завтовшки 7-10 мм – в нашому прикладі другий варіант. Складаємо нарізку в миску, посипаємо сіллю, перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин.
- Тим часом готуємо томатний соус. Помідори очищаємо від шкірки – для цього робимо хрестоподібні розрізи, заливаємо плоди окропом і залишаємо на 5-10 хвилин. Потім обполіскувати холодною водою, знімаємо розм’якла шкурку.
- М’якоть помідорів дуже дрібно нарізаємо або прокручуємо в чаші блендера з ножами.
- Беремо сотейник з високими бортами або толстодонную каструлю / ківш. Прогріваємо ємність, покривши дно тонким шаром рослинного масла. На гарячу поверхню викладаємо цибулю, заздалегідь очищений і порубаний дрібними кубиками. Обсмажуємо нарізку до м’якості і прозорості. Чи не дозволяємо цибулі потемніти і пригоріти – для цього не забуваємо його помішувати, а також підтримуємо помірний вогонь.
- Перець очищаємо від насіння, ріжемо невеликими кубиками. Додаємо до розм’якшення цибулі. Час від часу перемішуючи, обсмажуємо суміш протягом 5 хвилин. Масло насититься апетитним ароматом цибулі і перцю, ретельно оживляти овочевий мікс.
- Додаємо помідори. Тримаємо соус на вогні при слабкому кипінні близько 10-15 хвилин – до легкого загустіння і випарювання зайвої рідини. Періодично перемішуємо, в кінці приправляємо цукром, сіллю і перцем за смаком.
- Додаємо нарізані дрібно листочки базиліка або петрушки, вичавлюємо через прес зубці часнику.
- Перемішуємо томатний соус і знімаємо з вогню.
- Готуємо все необхідне для панірування і обсмажування баклажанів. Яйця з’єднуємо з молоком, кидаємо дрібку меленого перцю, злегка солимо. Збовтуємо суміш виделкою до об’єднання компонентів. У різні ємності висипаємо борошно і панірувальні сухарі.
- Справжньому баклажани ретельно промиваємо від солі. Потім опускаємо один гурток в борошно, обвалюють з усіх боків.
- Після борошняної «оболонки» занурюємо баклажан в яєчну суміш, а потім щедро паніруємо в сухарях.
- На великій сковороді розігріваємо щедрий шар рафінованої олії. Викладаємо баклажани в паніровці і обсмажуємо з двох сторін до легкого «обвуглювання». Масло має майже повністю покривати овочеві гуртки. Обсмажені баклажани переносимо на тарілку, покриту паперовими серветками, щоб вбрався зайвий жир.
- На дно форми для випічки викладаємо невелику порцію томатного соусу, потім в один шар розміщуємо третину баклажанів. Зверху змащуємо гуртки соусом.
- Пармезан або інший сир натираємо на дрібній тертці. Частиною сирної стружки присипаємо баклажани.
- На кожен баклажан викладаємо ще один гурток, знову змащуємо соусом, посипаємо сиром. Моцареллу витягаємо з сироватки, нарізаємо кружальцями і по одному викладаємо на кожну овочеву «піраміду».
- Далі формуємо ще один шар баклажанів, змащуємо соусом, накриваємо моцарелою і присипаємо сиром. Отримуємо багатошарові заготовки, що складаються з трьох баклажанових гуртків з прошарками соусу і сиру. Ставимо форму в розігріту духовку. Запікаємо приблизно 20 хвилин при температурі 180 градусів (до розплавлення сиру).
- Баклажани «Пармеджано» можна їсти і гарячим, і охолоджені. Відмінно доповнять і прикрасять блюдо свіжі овочі, зелень.
Смачного!