Готуємо смачне і ситне татарське частування на обід. Звісно класичне азу робиться не з курки, а з яловичини, баранини чи прости господи з молодої конини. Але у нас полегшений варіант із курячим м’ясом, але від того не менш смачний і апетитний адаптований до сучасних реалій. Страва хороша тим, що одночасно поєднує в собі гарнір із м’ясом, а за стилем приготування нагадує печеню або рагу
Інгредієнти
- Філе стегна – 500 г
- Картопля – 5-6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 2-3 зубчики
- Огірки солоні – 5 шт.
- Томатна паста – 2 ст. Ложки
- Перець чорний – 0,5 ч. Ложки
- Сіль – 1 чайна л
- Олія рослинна, зелень, лавровий лист
- Вода – 1,5 склянки
Рецепт курячого азу
Ріжемо картоплю часточками, обсмажуємо на пательні до золотистих скоринок на великому вогні до напівготовності 5-7 хвилин і прибираємо зі сковороди
Мета: щоб картопля набула апетитного зовні вигляду але залишилася сирою всередині
Обсмажуємо порізану курку на великому вогні 4-5 хв.
Додаємо порізану півкільцями цибулю, пасеруємо ще 3-4 хвилини
Перемішуємо з томатною пастою і дрібно порізаними солоними огірками
Додаємо сіль, перець, лавровий лист, заливаємо водою
Доводимо курку до кипіння тушкуємо на слабкому вогні під кришкою 5 хвилин
Завантажуємо напівсмажену картоплю продовжуємо тушкувати ще 10 хв.
Вимикаємо плиту, прибираємо лавровий лист, додаємо в азу з курки різану зелень із часником. Даємо страві трохи відпочити і настоятися
Як ви побачили рецепт до неподобства простий і легкий, готується менше години і вийде у будь-кого з першого разу. А головне, як би ви не старалися його неможливо зіпсувати, адже м’ясце з картоплею – це безпрограшний варіант будь-якого обіду
Азу по-татарськи з томатною пастою
Інгредієнти
- Філе курки – 800 г
- Морква, цибуля – по 1 шт.
- Огірки мариновані – 3-4 шт.
- Томатна паста – 3 ст. Ложки
- Цукор, хмелі-сунелі – по 1 чайн л
- Вода – склянка (250 мл)
- Сіль, перець мелений – за смаком
Спосіб приготування
Курку треба нарізати кубиками або брусочками. У класичному азу з яловичини м’ясо ріжуть брусочками як для бефстроганова
Огірки ріжемо кубиком
Огірочки для цієї страви краще брати саме мариновані, а несолоні, що вони будуть гострішими, то буде яскравішим аромат і смак
Розігріваємо сковорідку з рослинною олією, пасеруємо подрібнену цибулю разом із морквою приблизно 3 хвилини
Завантажуємо курку перемішуємо обсмажуємо 5-7 хв.
Закладаємо огірки, вливаємо розведену томатну пасту з водою, сіллю та спеціями. Тушкуємо 20-25 хвилин на слабкому вогні під кришкою
Картоплю не додаю, віддаю перевагу як пюре
Картопляне рагу з курячим м’ясом
Інгредієнти
- Філе – 2 штуки
- Картопля – 6 шт.
- Цибуля, морква, перець болгарський – по 1 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Паста томатна – 2 ст. Ложки
- Соус соєвий – 4 ст. Ложки
- Вода – 2 склянки
- Сіль, перець чорний, паприка, хмелі-сунелі – по 1 чайній л
- Зелень кропу, петрушки
Опис рецепта
Ріжемо м’ясо навскоси поздовжніми брусочками заливаємо соєвим соусом маринуємо 30 хв.
Великими кубиками ріжемо картоплю
Обсмажуємо на сковорідці в рослинній олії не до готовності, але до появи золотистої скоринки
У цій же сковорідці обсмажуємо курку 5 хв. На сильному вогні
Ріжемо цибулю півкільцями, морквину і болгарський перець соломкою, шаткуємо зелень кропу з петрушкою
Перемішуємо грудку з овочами тушкуємо азу ще 5 хвилин
Кладемо пасту, заливаємо 2-ма склянками води, додаємо сіль, спеції, роздавлений часник, доводимо до кипіння
Завантажуємо картоплю, тушкуємо під кришкою на слабкому вогні 20 хв.
По закінченню посипаємо зеленню і даємо страві відстоятися та перепочити
Класичне азу з яловичини з огірками на сковороді
Інгредієнти
- Яловичина, баранина або свинина – 500 гр.
- Ріпчасту цибулю – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Солоні огірки – 3 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Картопля – 1 кг
- Часник – 3-4 зубці
- Паприка – 1 чайна л
- Томатна паста – 100 гр.
- Вода кімнатної температури – 250 мл
- Лавровий лист – 3 штуки
- Сіль, перець, зелена цибулька – за смаком
Покрокове керівництво
Ріжемо м’ясо соломкою обсмажуємо в соняшниковій олії до легкого золотистого кольору
Додаємо порізану пір’ям цибулю і моркву соломкою, пасеруємо 5-7 хвилин
Завантажуємо подрібнені помідори, томатну пасту, огірки та воду кімнатної температури. Тушкуємо під кришкою на середньому вогні 20 хв.
На другій сковороді смажимо картоплю звичайним способом, але не до повної готовності
Перекладаємо до тушкованої курки додаємо сіль, перець, паприку, лаврове листя і роздавлений часник
Делікатно перемішуємо, готуємо азу під кришкою ще 10 хв.
Перед подачею присипаємо страву зеленою цибулькою і наминаємо за обидві щоки. Така смачна трапеза сподобається як дорослим, так і дітям і готується вона практично з будь-яких продуктів
Студентський рецепт азу з тушонкою та картоплею
Спрощений варіант татарської страви рекомендується до ознайомлення
Інгредієнти
- Картопля – 1 кг
- Олія соняшникова – 50 мл
- Цибуля – 2 штуки
- Томатна паста – 1 ст. Ложка з гіркою
- Тушковане м’ясо – 2 банки
- Окріп – 1 склянка
- Огірки солоні – 150 г
- Часник 3 зубці
- Сіль, перець – по 1 чайній л
Рецепт приготування
Ріжемо картоплю великими шматками, це необхідно для того, щоб у процесі готування вона не перетворилася на пюре і зберегла форму
Тепер його необхідно промити у воді краще під проточною в друшляку, а потім обсушити. Це для того щоб у процесі смаження він не злипався від виділеного крохмалю
Викладаємо на гарячу сковороду з олією. Відразу заважати не потрібно дайте утворитися скоринці на перших шматочках
Коли картопля буде злегка обсмажена додаємо порізану пір’ям цибулю, пасеруємо пару-трійку хв.
Робимо в середині невелике порожнє місце і кладемо в нього томатну пасту, обсмажуємо її трохи і все перемішуємо
Ми дісталися до найголовнішого інгредієнта – м’яса
Замість того щоб узяти свіже, зачистити його, порізати й обсмажити ми зробимо набагато простіше. Використовуємо готовий тушкований продукт у банках
Вивалюємо курку на пательню і заливаємо окропом приблизно одну склянку. Ллємо на око щоб продукти сховалися на 90%, додаємо огірки, сіль, перець, часник, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою, тушкуємо хвилинок 10 до готовності картоплі
Знімаємо сковорідку з плити перемішуємо, ще разок пробуємо на солоність і перченість. Посипаємо рясно свіжою зеленню і подаємо на стіл
Рекомендую спробувати приготувати цей найпростіший рецепт азу з готової тушонки за смаком він навіть кращий, ніж зі свіжого м’яса, якщо, звісно, спочатку купити пару банок у перевіреного виробника