Артишок

Артишок
Через незнання цього «брата» можна прийняти за красивий і дивовижний, ще бутон квітки, настільки незвичайний його вид. Однак в кулінарних колах він відомий досить давно, завдяки своїй універсальності, і крім того овоч артишок корисні властивості має ну просто безмежні. З ним можна готувати вітамінні салати, цілющі рагу, дуже смачні пироги і піцу, подавати як гарнір, але як же все-таки мало ми про нього знаємо.

Щоб заповнити цю прогалину, ми просто зобов’язані познайомитися з цим незвичайним двометровим рослиною під назвою артишок, який, як виявилося, не дарма виглядає, як бутон квітучого будяків, адже належать вони до одного сімейства і найближчі родички цих двох трав – красуні-айстри. Але про все по порядку.

Звідки ти, артишок?

Люди познайомилися з цією рослиною вже більше 5 тисяч років тому. Першими з його шанувальників стали греки, єгиптяни і італійці, в колі яких даний овоч уславився нечуваним делікатесом, що володіє неведано силою афродизиака. Та й сьогодні берегова лінія Середземного моря вважається «артішоковим» магнатом, адже саме тут його вирощують у величезних кількостях.

Як виглядає артишок

Але, незважаючи на це, тепер ці овочі поширили свій ареал далеко за межі своєї історичної батьківщини. Артишок припав до душі і в Америці, переважно в Каліфорнії, де його обробляють в неймовірних обсягах. А в 1949 році в якості артішоковой королеви була обрана неперевершена світова красуня – Мерилін Монро.

Крім того і європейці розсмакували смак артишоку, який в сирому вигляді більш нагадує волоські горіхи, і стали зводити у себе плантації цих чертополохових побратимів.

Енергетична і харчова цінність артишоку

Артишок може по праву гарантувати на звання самого дієтичного продукту. І це не ставиться під сумнів, адже в ньому всього-то 28 ккал / 100 грам, з яких вуглеводам приділяється основна частина – 23 ккал, що робить його, незважаючи на таку мізерну калорійність, досить енергоємним і поживним.

З цих цветкообразних плодів навіть примудряються робити десерти і пекти хліб на радість тих, що худнуть панночкам. І що особливо важливо, так це чудовий вітамінно-мінеральний склад цих різьблених «бульб». Так, про це рослина можна з упевненістю сказати: «Їж артишок. Худни з користю! ».

Застосування артишоку в кулінарії

Артишок корисні властивості протипоказання

Якщо детально розкласти артишок, так би мовити, на молекули, то стане недивний то факт, що з найдавніших часів даний овоч використовувався в якості цілющого рослини, і багато лікарі віддавали йому перевагу в лікуванні багатьох недуг.

У плодах цієї рослини зібралася чимала частка таблиці Менделєєва: I – для щитовидки і Fe – для гемоглобіну, разом з ними K – вкрай корисний для серцево-судинної системи, Na – для водного балансу і нервової системи, Ca, який необхідний нашим кісткам і зубкам, а також не менш значущі F, Zn і Cu, P і Mg.

Разом з тим артишоки можуть похвалитися і багатим вітамінним вмістом (С, В1, В2, В3, Р, A), а також наявністю в складі таких важливих для здоров’я органічних кислот, як гліцеринова та кофеїнова, хінна, хлоргеновая і гліколева. Звичайно, це здорово, що стільки всього дивно прекрасного і оздоровчого сконцентрувалося в цьому зеленому «бутоні», однак хочеться знати конкретно, чим же корисний артишок.

Корисні властивості артишоку

Одним з найактивніших елементів артішокового суцвіття є цинарин, саме на ньому і базується основна цілюща сила всього рослини. Цьому глікозиди під силу впорається з гепатитом і сечокам’яною хворобою, холециститом і атеросклерозом. Він виступає в ролі вірного сторожа печінки і жовчного міхура, захищаючи їх від токсинів, виводячи шлаки, важкі метали і солі, а також відновлюючи клітинну будову цих органів.

Напарником цинарин є магнію, заліза та – інулін, готовий допомагати всім діабетикам, а також стимулювати травлення, обмінні процеси в організмі і винищувати шкідливий холестерин. З цим же впораються на ура і листя артишоку, користь яких укладена в ефірних маслах, які надають рослині приємний горіховий присмак, і плюс до всього стимулюючих роботу центральної нервової системи.

А тепер увага, цінна інформація 18+ від артишоку: свіжовіджатий сік суцвіть цієї рослини є дуже потужним підсилювачем лібідо, як у чоловіків, так і у жінок. Так що будьте обережні з цим підступним овочем, а хто його знає …

Протипоказання

Як ми бачимо, користь артишоку очевидна, але не було ще жодної такої бочки меду, в яку б не був накапати дьоготь, і тому навіть такий чудовий овоч може надати шкоду аллергетиків, гіпотонікам і особам, страждаючим гастритом зі зниженою кислотністю.

Харчова цінність артишоку

Вибираємо найкращий артишок

Дуже часто в магазинах недобросовісні торгаші намагаються надурити наївних покупців і всучити товар м’яко сказати не найпершою свіжості. Оскільки основна частина корисних речей міститься саме в свіжих плодах артишоку, то і вибирати нам необхідно саме такий, міцний, красивий і явно щойно зірваний екземпляр. Взагалі правил в цій справі самий мінімум, так що розібратися з якістю товару нам не важко буде.

  1. Перше на що варто звернути увагу – це зовнішній вигляд. Ну і це зрозуміло, зустрічають-то по одягу. У новенького суцвіття листочки повинні бути міцними і соковитими. Підсохлі конечкі і пожухлі листочки явно кричать нам про «вихід на пенсію» цього продукту.
  2. Другий важливий аспект – це забарвлення. Рівномірна зелень – це те, що нам потрібно. Ніяких крапочок, цяток і інших «леопардових забарвлень» не повинно бути і в помині. Виняток становлять лише деякі фіолетові гармонійні включення.
  3. Ще один параметр вибору – це звук. Ні, вони не співають, чи не нявкають і не квакають, але зате скриплять, якщо бульба злегка здавити в долоні. Саме незначне поскрипування вказує на свіжість продукту.
  4. Ще один пункт полягає в щільності овоча. Якщо листочки сильно притиснуті до серцевини плода, то тоді все відмінно і такий овоч можна брати. У того ж примірника, пелюстки якого так і норовлять відвалитися, шансів на покупку зовсім немає, оскільки він провалявся на вітрині вже кілька днів.

Як чистити артишок

Ось, в принципі, і всі поради. Вже з таким багажем знань ви точно повернетеся додому з прекрасними покупками.

Як зберігати артишок

Закупивши середземноморських овочів, потрібно не відкладаючи справу в довгий ящик, приготувати якусь вкусняшку, оскільки всі цілющі соки артишоку стрімко тануть прямо пропорційно його зберігання.

Взагалі в свіжому вигляді ці зелені бутони можуть пролежати в холодильнику до 7 днів. Зіпсуватися за цей час вони не встигнуть, але стануть кілька волокнистими і менш корисними. Однак якщо ви вже приготували якесь екзотичне блюдо з цих плодів, то постарайтеся його вжити протягом доби. Тримати артішоковую куховарство навіть в рефрижераторі більше 1 дня не бажано.

З цими дивовижними плодами можна приготувати безліч смачних і нових страв. Краса і нетривіальність даної рослини дозволить створити на столі прекрасний екзотичний пейзаж і що найважливіше, такі овочі, як артишоки, корисні властивості мають просто безмежні, головне знати, як правильно їх вибрати, приготувати і зберігати.