Англійська різдвяний кекс з сухофруктами, вимоченими в коньяку, ромі або бренді – ще один спосіб створити чарівну атмосферу напередодні наступаючих свят. Ідеально підходить для зимових посиденьок, доповнює теплі затишні вечори за чашкою гарячого чаю або келихом пряного глінтвейну. Ця випічка є традиційною європейської, і так само, як і німецький штоллен, перед дегустацією передбачає тривалу витримку. Необхідно набратися терпіння і дати полежати кексу кілька тижнів – за цей час він повністю «дозріє» і окупить час очікування своїм насиченим збалансованим смаком.
Рецепт налічує не одне століття, і як це буває, з плином часу придбав різні варіації начинки. Для англійського різдвяного кексу підійдуть будь-які сухофрукти, горіхи та інші добавки – в нашому прикладі використовуємо два види родзинок, апельсинові цукати і мигдаль. Готовий виріб оформляємо глазур’ю і ягодами, додаючи образу зимовий настрій.
Складові:
тісто:
- вершкове масло – 180 г;
- яйця – 3 шт .;
- цукор – 150 г;
- сіль – пучку;
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка;
- борошно – 180 г.
добавки:
- апельсинова цедра – 1 ч. ложка;
- мигдаль – 50 г;
- апельсинові (або інші) цукати – 100 г;
- суміш темного і світлого родзинок – 150 г;
- коньяк (або ром / бренді) – 100 мл;
- борошно – 2 ст. ложки (для сухофруктів);
- кориця мелена – ½ ч. ложки;
- ммбірь мелений – ½ ч. ложки.
Для оформлення (за бажанням):
- цукрова пудра – 50 г;
- сік апельсина – 1-2 ст. ложки;
- будь-які ягоди або фрукти.
Англійська різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами рецепт
[Ad # first]
[Ad # second]
- Сухофрукти і цукати заливаємо коньяком або іншим ароматним алкоголем за кілька годин до початку приготування (можна залишити на ніч).
- Мигдаль очищаємо. Заливаємо горіхи окропом і залишаємо на 5-10 хвилин. Потім зливаємо воду і знімаємо розпарену коричневу оболонку. Якщо чистка відбувається з працею, заливаємо мигдаль окропом повторно.
- Очищені ядра викладаємо на розпечену сковороду без додавання масла. Постійно перемішуємо мигдаль. Сильно засмажувати горіхи не потрібно – досить лише підсушити їх. Знімаємо з вогню, охолоджуємо.
- Переходимо до тесту. М’яке, полежати при кімнатній температурі масло, збиваємо з цукром і дрібкою солі до утворення єдиної пишної маси.
- По одному вводимо яйця, продовжуючи працювати міксером.
- Остиглий мигдаль подрібнюємо за допомогою блендера і завантажуємо до масляною масою. З апельсина знімаємо цедру шляхом натирання на дрібній тертці – не чіпаємо білу тяжкої долі, задіємо тільки тонкий помаранчевий шар шкірки. Додаємо цитрусових стружку в робочу миску, злегка збиваємо суміш.
- Справжньому цукати і сухофрукти відкидаємо на друшляк (залишки алкоголю можна зберегти для просочення кексу). Перемішуємо добавки з двома ложками борошна, а потім завантажуємо до масляної суміші. Розмішуємо вміст миски, розподіляючи добавки більш-менш рівномірно.
- Борошно з’єднуємо з розпушувачем, імбиром і корицею. Просіявши, частинами додаємо борошняну суміш до масляної.
- Розмішуємо ложкою, видаляючи всі сухі грудки. Отримуємо досить густе, липке тісто.
- Викладаємо в’язку масу в відповідну форму для випічки кексу, злегка натер дно і стінки маслом. У нашому прикладі англійський різдвяний кекс буде приготовлений у вигляді кільця, але можна використовувати і прямокутну витягнуту форму (як цегла). Випікаємо при температурі 160 градусів приблизно 40-60 хвилин (час може бути різна). Перевіряємо готовність, проткнув м’якуш дерев’яною шпажкою – вона повинна залишатися сухою. Кекс, що містить таку велику кількість добавок і розрахований на тривале зберігання, виходить щільним – тісто досить важке, тому сильного підйому не буде.
- Остужаем готовий кекс. За допомогою шпажки робимо часті глибокі проколи, а потім поливаємо випічку коньяком (2-3 ст. Ложки). Як тільки алкоголь вбереться, щільно обертаємо різдвяний кекс пергаментом, а потім фольгою. Ми залишаємо на пару-трійку тижнів в сухому прохолодному місці до остаточного «дозрівання». Раз на тиждень можна розгортати випічку і знову просочувати алкоголем.
- Перед подачею можна оформити різдвяний кекс. В Англії подібну випічку прикрашають глазур’ю, марципаном. У нашому прикладі кекс покритий апельсинової помадкою. Для її приготування до цукровій пудрі поступово підливати сік апельсина, вимішуємо до отримання густої, але стікає з ложки маси. Заливаємо поверхню випічки, викладаємо ягоди або шматочки фруктів.
- Англійська різдвяний кекс з сухофруктами готовий!
Приємного чаювання!