Класична аджика без варіння з помідорів – це традиційна кавказька закуска, яка прийшла родом з Абхазії. Цей продукт такий смачний і корисний, що зараз аджика досить популярна в усьому світі. Гостра закуска з часнику і перцю зміцнює імунітет і відмінно відтіняє своїм смаком м’ясні страви. Ми зібрали для вас 8 рецептів приготування класичної аджики без варіння на зиму з фото покроково.
Класичний рецепт аджики без варіння на зиму
Гостра, пряна, пекуча аджика – це класика кавказької кухні. Завдяки тому, що готується ця страва без термічної обробки, всі корисні речовини продуктів будуть збережені в баночці. Обов’язково спробуйте приготувати ароматну аджику за цим рецептом, якщо любите гостру палючу їжу.
Інгредієнти
- Перець солодкий 2 кг
- Перець чилі 5 шт.
- Цукор-пісок 6 ст.л.
- Оцет столовий 9% 100 мл.
- Сіль 2 ст.л.
- Часник 3 головки
- Аспірин ½ таблетки
Приготування
-
Як заготовити аджику без варіння на зиму з помідорів і часнику за класичним рецептом? Перед початком приготування гострої сирої аджики потрібно підготувати всі необхідні для цього продукти. Відміряйте оцет, цукор і сіль; часничок очистіть, зважте солодкий перець.
-
Червоний солодкий перець вимийте й очистіть його від насіння та перегородок, наріжте на пластинки або шматочки. Перець чилі обробляйте в рукавичках; насіння можна не виймати, для додаткової гостроти страви.
-
Часник і перці прокрутіть через м’ясорубку разом; замість м’ясорубки підійде кухонний комбайн або може бути блендер. Подрібніть продукти до такої міри, щоб вам подобалося і було комфортно їсти приправу.
-
У часниково-перцеву масу всипте цукровий пісок, сіль, а також влийте оцет і гарненько перемішайте інгредієнти. Зверніть увагу, що миска з аджикою має бути пластикова або скляна, але не металева. Аджику залиште настоюватися близько години, а за цей час підготуйте банки з кришками.
-
Посуд для закачування аджики потрібно ретельно простерилізувати зручним способом, а також прокип’ятити кришки. Настояну аджику розкладіть по сухих стерильних банках, у кожну з яких покладіть по 0,5 таблетки аспірину, прямо поверх аджики. Стерильні кришки герметично закрутіть на банках.
-
Готову аджику з часнику і перцю без варіння можна зберігати в холодильнику або хорошому погребі протягом року. У зимовий час для зберігання підійдуть полиці на лоджії. Подавати закуску можна як самостійно, з хлібом, так і в компанії м’яса, картоплі або різних супів.
Смачного!
Аджика з помідором, часником і гострим перцем
Гостра, але при цьому ніжна за консистенцією аджика виходить із помідорів із гострим перцем і часником. Дивовижна закуска, родом із Кавказу, нікого не залишить байдужим холодного зимового або осіннього дня.
Інгредієнти:
- Томати стиглі – 1,5 кг.
- Перець гострий червоний – 6 шт.
- Часник – 4 головки
- Оцет столовий 9% – 100 мл.
- Кінза – ½ пучка
- Базилік – ½ пучка
- Селера (листя) – 1 пучок
- Сіль кухонна – 3 ст.л.
- Цукровий пісок – ¼ ст.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте і викладіть на стіл усі продукти, які потрібні для приготування аджики. Сіль, цукор і столовий оцет відразу ж відміряйте в потрібній кількості, а часник очистіть від лушпиння. Зелень обполосніть і дайте їй обсохнути.
Крок 2. Зробіть на кожному помідорі неглибокі надрізи, щоб лопнула шкірка томатів. Закип’ятіть у чайнику воду, а потім ошпарте плоди і зніміть з них шкірку. Помідори відкладіть убік і займіться перцями.
Крок 3. Одягніть тонкі рукавички й акуратно вимийте гострий перець чилі. Видаліть плодоніжки у плодів, а насіння можете не виймати – так закуска буде більш гострою. Перчики наріжте на довільні шматки і пропустіть через м’ясорубку разом із часником і зеленню.
Крок 4. Помідори можете збити в блендері або подрібнити в м’ясорубці до отримання пюре. Томатну масу відправте в будь-який глибокий неметалевий посуд і потім почніть змішувати аджику.
Крок 5. Подрібнені часник і гострий перець із зеленню додайте в ємність із томатами, після чого всипте кухонну сіль, цукровий пісок і влийте оцет. Інгредієнти перемішайте і дайте суміші настоятися протягом години на кухні.
Крок 6. Поки настоюється ваша томатно-часникова гостра аджика в мисці, простерилізуйте скляні банки і кришки для них. У стерильний і абсолютно сухий посуд розподіліть аджику і швидко закрутіть кришки.
Крок 7. Закуска, приготована таким способом, може зберігатися в холодильнику або холодному погребі до року. Подавати закуску можна соло або в компанії м’ясних і картопляних страв.
Покроковий рецепт приготування аджики з болгарським перцем
Більш м’якої текстури аджика набуває при додаванні до її складу помідорів. У міру гостра й ароматна аджика припаде до смаку навіть тим, хто не може з’їсти багато гострих закусок. Сира аджика в банках захистить ваш імунітет у холодну пору року краще за всякі вітаміни.
Інгредієнти:
- Томати стиглі – 1 кг.
- Перець солодкий червоний – 1 кг.
- Часник – 4 головки
- Оцет столовий 9% – 100 мл.
- Кінза – ½ пучка
- Базилік – ½ пучка
- Сіль кухонна – 3 ст.л.
- Цукровий пісок – ¼ ст.
Процес приготування:
Крок 1. Усі продукти, необхідні для приготування аджики підготуйте та викладіть на стіл. Сіль, цукор і столовий оцет відміряйте, а часник очистіть і промийте. Овочі вимийте.
Крок 2. Зробіть на кожному помідорі надрізи хрест-навхрест. Закип’ятіть у чайнику воду, а потім ошпарте томати, щоб легко зняти з них шкірку. Помідори відкладіть убік і займіться перцями.
Крок 3. Вимиті в проточній воді перці очистіть від насіння і перегородок, видаліть плодоніжки. Наріжте перці на шматки довільного розміру. Перець разом із часником пропустіть через м’ясорубку або кухонний комбайн.
Крок 4. Помідори можете збити в блендері або пропустити через м’ясорубку, щоб вийшло пюре. Потім дрібно порубайте кінзу і базилік (обов’язково вимиті) і з’єднайте з томатним пюре.
Крок 5. Подрібнені часник і перець додайте в посудину з томатами і зеленню, а потім додайте всю сіль, цукровий пісок і оцет. Інгредієнти перемішайте і дайте суміші настоятися протягом години в кімнаті.
Крок 6. Поки настоюється аджика в мисці, простерилізуйте скляні банки і кришки для них. Посуд має бути стерильним і абсолютно сухим. По банках розподіліть аджику і швидко закрутіть кришки.
Крок 7. Готову закуску зберігайте в холодильнику або холодному льосі до року, подалі від тепла і сонячних променів. Подавати закуску можна соло або в компанії м’ясних і картопляних страв.
Дуже смачна гостра аджика з хроном на зиму
Аджика з хріном вирізняється своєю терпкістю і пікантністю, а готується вона водночас дуже легко і просто. Смачна гостра закуска без варіння і стерилізації прекрасно зберігається в холодильнику або погребі. Ця закуска частково нагадує хріновину, але все ж відрізняється деталями та інгредієнтами.
Інгредієнти:
- Томати – 0,5 кг.
- Болгарський перець – 0,2 кг.
- Перець гіркий – 50-70 гр.
- Часник свіжий – 1 головка
- Хрін (корінь) – 50-70 гр.
- Базилік – ½ пучка
- Кінза – ½ пучка
- Цукровий пісок – 2 ст.л.
- Сіль кухонна – 1 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Всі овочі, зелень і коренеплоди промийте під проточною водою, після чого очистіть корінь хрону від шкірки, очистіть від лушпиння часник і зробіть хрестоподібні надрізи на помідорах.
Крок 2. Томати ошпарте окропом, після чого зніміть з них шкірку і відправте очищені плоди в м’ясорубку або блендер. Корінь хрону наріжте на довільні шматочки. У гіркого перцю видаліть плодоніжки і насіння, а потім наріжте його на шматочки теж.
Крок 3. Болгарський перець разом із часником, хроном, базиліком і кінзою подрібніть у спеціальній чаші блендера або за допомогою кухонного комбайна. Ступінь подрібнення продуктів контролюйте на свій розсуд, щоб консистенція аджики вам подобалася.
Крок 4. У ємність із подрібненими до стану пюре томатами викладіть подрібнені інгредієнти з комбайна або блендера. Додайте в ємність з усіма інгредієнтами цукровий пісок, сіль і оцет. Всі складові аджики потрібно гарненько перемішати і почати готувати посуд для зберігання.
Крок 5. Ретельно вимиті в гарячій воді банки простерилізуйте в мікрохвильовій печі або духовці, а також прокип’ятіть кришки-закрутки. Сиру аджику розкладіть по сухих гарячих банках і швидко закрутіть кришки. Закуску можна зберігати в холодильнику або погребі, приблизно близько одного року.
Смачного та кулінарних успіхів!
Простий і смачний рецепт аджики з яблуками
Аджика з яблуками в складі, відрізняється своєю свіжістю і легкою кислинкою, в присмаку. Оскільки рецептів приготування аджики існує нескінченна безліч, то і цей спосіб має право на існування. Якщо сезон видався яблучним, то цілком можна використовувати фрукт і для такої страви.
Інгредієнти:
- Томати – 1 кг.
- Перець солодкий – 350 гр.
- Яблука – 250 гр.
- Перець гіркий – 2 шт.
- Часник – 1 головка
- Зелень будь-яка – 1 пучок
- Оцет 9% – 100 мл.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Томати вимийте і зробіть на них хрестоподібні надрізи, щоб зняти шкірку. Ошпарте окропом плоди, а потім акуратно зніміть шкірку з них. Солодкий перець вимийте й очистіть від насіння та перегородок, плодоніжки видаліть теж.
Крок 2. Очистіть часник від лушпиння, зелень промийте і дайте їй стекти та обсохнути. Скориставшись тонкими рукавичками промийте і очистіть гіркий перець, насіння можете залишити або видалити – на ваш розсуд.
Крок 3. У м’ясорубці прокрутіть гіркий і солодкий перець із часником і зеленню. Потім пропустіть через м’ясорубку томати й очищені яблука. Можете додатково збити яблука з томатами в блендері, щоб основа аджики була максимально кремовою.
Крок 4. У неметалевій ємності з’єднайте томатно-яблучне пюре і суміш перців, зелені та часнику. Всипте в ємність цукор, сіль і влийте оцет. Відправте суміш інгредієнтів настоюватися в холодильнику години три, щоб смак закуски наситився.
Крок 5. Перед тим як закривати сиру аджику в банки, посуд потрібно ретельно простерилізувати. Ідеальний спосіб – це мікрохвильовка або духовка. Аджику потрібно розподілити в ще гарячі, абсолютно сухі ємності та закрутити стерильними кришками.
Крок 6. Готову кавказьку закуску приберіть у холодильник або льох для тривалого зберігання, але пам’ятайте, що зберігати її можна не більше року.
Сира аджика з морквою на зиму
В аджику можна додавати майже все що завгодно, залежно від ваших особистих уподобань. Морква прекрасно поєднується з основними інгредієнтами закуски і надає їй більш цікавої структури. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Томати – 1 кг.
- Перець солодкий – 350 гр.
- Морква свіжа – 250 гр.
- Перець гіркий – 2 шт.
- Часник – 1 головка
- Зелень будь-яка – 1 пучок
- Оцет 9% – 100 мл.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Томати вимийте і, зробивши на них хрестоподібні надрізи, зніміть шкірку, попередньо ошпаривши плоди окропом. Солодкий перець і моркву вимийте; перець очистіть від насіння і перегородок, плодоніжки видаліть теж. Моркву просто очистіть від шкірки.
Крок 2. Очистіть часник від лушпиння, а вашу улюблену зелень промийте, дайте їй стекти і добре обсохнути. Гострий перець мийте й очищайте, попередньо надівши на руки рукавички. Якщо ви не видалите насіння з перцю, аджика буде ще більш гострою.
Крок 3. У м’ясорубці прокрутіть гіркий і солодкий перець, моркву з часником, зелень. Потім пропустіть через м’ясорубку томати або подрібніть їх за допомогою блендера, щоб надати аджиці більш кремової консистенції.
Крок 4. У неметалевій ємності з’єднайте томатне пюре і суміш перців, моркви, зелені та часнику. Всипте в ємність з усіма продуктами цукор, сіль, а також влийте оцет. Аджику відправте в холодильник щонайменше години на дві-три, для того щоб страва настоялася і наситилася смаком.
Крок 5. Ідеальний спосіб стерилізації банок для закриття сирих закусок – це стерилізація в мікрохвильовці або духовці. Свіжу аджику потрібно розподілити в ще гарячі, абсолютно сухі ємності та закрутити стерильними кришками.
Крок 6. Закуску зберігайте в холодильнику, погребі або (в зимовий час) у шафі на лоджії. Термін придатності продукту – один рік, при дотриманні всіх умов зберігання і приготування.
Простий рецепт приготування аджики без оцту
З тих чи інших причин може виникнути потреба в приготуванні заготовок без використання оцту. Думка, що без оцту заготовки швидко псуються і погано зберігаються – це міф. Потрібно лише уважно дотримуватися інструкції з приготування, і тоді будь-яка заготівля без оцту, зокрема аджика, буде відмінно зберігатися.
Інгредієнти:
- Помідори – 2,5 кг.
- Перець солодкий – 0,5 кг.
- Перець гострий – 7-8 шт.
- Часник – 250 гр.
- Сіль кухонна – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно вимийте всі овочі в гарячій проточній воді, після чого наріжте їх на шматочки довільного розміру. Перці солодкі та гіркі попередньо очистіть від насіння і перегородок. Часник звільніть від лушпиння.
Крок 2. Усі інгредієнти для сирої аджики відправте в подрібнювальний прилад, наприклад, у м’ясорубку, блендер або кухонний комбайн. Залежно від того, наскільки кремова або фактурна аджика вам до смаку, можете подрібнити всі складові страви кілька разів.
Крок 3. В аджику додайте кухонну сіль, ретельно перемішайте і залиште настоюватися, а в цей час простерилізуйте баночки і кришки зручним для вас способом. Баночки мають бути сухими та стерильними.
Крок 4. Аджику розкладіть по ємностях, накрийте кришками і помістіть банки в широкий таз для пастеризації. Наберіть теплу воду до плічок ваших банок, а потім помістіть ємність із банками на вогонь. Пастеризуйте півлітрові баночки буквально хвилин п’ятнадцять, після чого швидко закрийте кришки.
Крок 5. Банкам з аджикою дайте охолонути під ковдрою або пледом, а потім приберіть їх на зберігання в холодильник. Така заготівля не буде зберігатися дуже довго, але близько півроку в холодильнику цілком проживе.
Смачного!
Солодка аджика з помідорів і часнику на зиму
Апетитна гостро-солодка закуска чудово підійде до будь-якої м’ясної страви. Простота приготування цієї страви полягає в тому, що аджику за цим рецептом варити зовсім не потрібно. Приготування займе у вас не більше ніж півгодини в сумі.
Інгредієнти:
- Томати – 2 кг.
- Гострий перець чилі – 5 шт.
- Оцет столовий 9% – 100 мл.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Часник – 4 головки
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком приготування солодкої сирої аджики потрібно підготувати всі необхідні для цього продукти. Оцет, цукор і сіль потрібно відміряти, потім очистити часник.
Крок 2. Перець чилі потрібно вимити (обробляйте його в рукавичках) і вийняти насіння, щоб аджика не вийшла занадто гострою.
Крок 3. Часник і гіркий перець прокрутіть через м’ясорубку; замість м’ясорубки відмінно підійде і кухонний комбайн або блендер. Продукти подрібнюйте до такої консистенції, щоб вам подобалося і було комфортно їсти приправу.
Крок 4. Томати ретельно промийте в гарячій воді, а потім перебийте за допомогою блендера або м’ясорубки до прийнятної вами консистенції. Потім додайте томатне пюре до інших інгредієнтів.
Крок 5. Всипте в ємність з аджикою цукровий пісок, сіль, а також влийте оцет і гарненько перемішайте інгредієнти. Залиште закуску настоюватися близько години, а в цей час підготуйте банки з кришками.
Крок 6. Банки для закачування сирої аджики ретельно простерилізуйте зручним для вас способом, а також прокип’ятіть кришки. Готову аджику розкладіть по сухих стерильних банках, а стерильні кришки герметично закрутіть на банках.
Крок 7. Готову гостро-солодку аджику з часнику і томатів без варіння можна зберігати в холодильнику або холодному погребі протягом року. Закуска прекрасна з хлібом або картоплею, а також вона чудово поєднується з м’ясом.