Сирний салат

Сирний салат може бути різним: ніжним або гострим, з зеленню, часником або ананасами, ситним або більш легким – варіантів багато, вибирайте.

сирний салат на бутербродахІ залежно від того, що ще ви в салат поклали, крім сиру, може бути прекрасною закускою до пива, сухому вину або міцного алкоголю, а може бути намазав (краще товстим шаром!) на ранковий бутерброд і з’їдений під чашечку кави. У будь-якому випадку це буде оригінальний салат, смачний і простий у приготуванні.

У цій статті ми пропонуємо вам кілька простих варіантів сирного салату.

Потрібно для будь-якого варіанту:

  • Сир – 200-300 грамів (зверніть увагу: у різні варіанти салату – різні види сиру!)
  • Майонез – близько 300 грамів (можливо, і більше, це залежить від кількості сиру і інших інгредієнтів; взагалі, сирний салат дуже «майонезоемкий», якщо дозволять нам винайти тут це нове слово, і салат не повинен бути сухим, він повинен розмазуватися з відносною легкістю). Майонез краще брати маложирний, легкий (до 30% жиру), тому що сир і сам по собі має досить високою жирністю

Потрібно в різних поєднаннях для різних салатів:

  • Часник – 2-5 великих зубчиків (кількість за вашим бажанням)
  • Ананас консервований кільцями – 1 банка об’ємом 580 мл зазвичай у такій банку не менше 300 грамів ананаса (можна використовувати і ананас консервований шматочками)
  • Кріп – 1 пучок (40-50 грамів)
  • Петрушка – 1 пучок (40-50 грамів)
  • Яйця курячі – 2-4 штуки (кількість на ваш смак)
  • Кукурудза консервована – 1 банка (вага нетто 340 грамів)
  • Шинка (можна пресовану) або ковбаса типу «Докторської» – 100-200 грамів
  • Свіжий огірок – 1-2 невеликих огірка (можна в деяких варіантах спробувати замінити солоним або маринованим огірком)
  • Сметана

Приготування:

Для будь-якого з варіантів салату з тими інгредієнтами, які збираємося використовувати, робимо наступне:

сирний салат: сир натерти на крупній тертціСир натираємо на крупній тертці.

сирний салат: часник пропускаємо через часникодавкуЗубчики часнику очищаємо від лушпиння і пропускаємо через спеціальну давильця для часнику, або трьом на дуже дрібній тертці або дуже дрібно ріжемо гострим ножем.

сирний салат: ананас нарізати шматочкамиКільця ананаса витягуємо з сиропу і розрізаємо по радіусах на невеликі сектори розміром близько 1-1,5 см по зовнішній частині кола. Якщо ананас консервований шматочками – просто дістаємо шматочки з сиропу і даємо сиропу стекти.

сирний салат: зелень дрібно порізатиКріп і петрушку, як і будь-яку зелень для салату, потрібно вимити, потім розкласти на рушник і дати висохнути (вода нам в салаті не потрібна!), після чого дрібно порізати гострим ножем. Якщо були стебла-«палиці», їх потрібно відрізати й викинути, вони занадто грубі і жорсткі для салату.

Яйця зварити круто, остудити, очистити і натерти на крупній тертці.

Банку кукурудзи відкрити і злити з неї рідину, можна навіть трохи віджати кукурудзу, притиснувши її кришкою.

Шинку або ковбасу можна або натерти на крупній тертці або нарізати дрібними (з ребром 5-7 мм) кубиками.

Огірки ріжемо дрібними кубиками або часточками.

При приготуванні салату потрібні інгредієнти, з якими ми вищевказані операції вже виконали, складаємо в одну миску, перемішуємо, додаємо майонез, знову перемішуємо. Готовий сирний салат викладаємо в салатник або, в бутербродне варіанті, чайною ложкою викладаємо на шматки булки або хліба (можливо, намазані маслом) шаром не тонше ніж сама булка або хліб.

Тепер ми, нарешті, дісталися до самих варіантів сирного салату. Причому зверніть увагу: всередині кожного варіанту ще можливі всілякі варіації, так що ви отримаєте цілу палітру смаків.

Варіант 1 – гострий, відомий під назвою «Фудзіяма». Для цього салату сир потрібен твердих сортів, можна більш пікантним і гострим смаком, можна і з більш м’яким. Можна змішати приблизно в рівних пропорціях з копченим «ковбасних» сиром. Можна спробувати зробити тільки з копченого сиру. До сиру обов’язково додаємо часник (зрозуміло, що чим більше часнику – тим гостріше салат, але не перестарайтеся!) і майонез. Можна додати яйця. Можна додати кріп.

Варіант 2 – більш ситний. Робимо все те ж саме, що і у варіанті 1, і з тих же сирів, можливо, зменшуємо кількість часнику або зовсім виключаємо часник. Додаємо шинку або ковбасу, яйця. Якщо хочемо – кріп. Можна свіжий огірок. Якщо виключили часник, можна додати кукурудзу. Заправляємо майонезом.

сирний салат з ананасомВаріант 3 – ніжний. Для цього варіанту серед твердих сирів потрібно вибирати сир з нейтральним м’яким вершковим смаком. До сиру додаємо тільки шматочки ананаса і майонез. Як не дивно це прозвучить в поєднанні з ананасом, в цей салат для пікантності можна, якщо захочете, додати трохи часнику, буквально один зубчик або навіть половинку. Можна (тільки не разом з часником) додати кукурудзу.

Варіант 4 – м’які сири з зеленню. Як видно з назви, для цього салату ми беремо м’які сироваткові сири типу «Адигейський» або «Моцарелла». Додаємо дрібно порізаний кріп і петрушку. Можна поекспериментувати і з іншою зеленню: додайте трохи базиліка або кінзи, ми навіть пробували додавати м’яту. Цей салат краще заправляти майонезом навпіл зі сметаною або навіть тільки сметаною. Можна також додати часник – буде добре. Можна додати свіжий огірок. Можна навіть солоний або маринований – тільки не всі одночасно – і в цьому випадку краще заправити майонезом. Можна спробувати замінити сир бринзою – тоді краще заправляти сметаною, а солоні або мариновані огірки виключені.

сирний салат в салатникЯк бачите, сирні салати відкривають вам небачені простори для кулінарної творчості, і ви можете придумати свій оригінальний салат з сиром.