Незабутні дні для дітей – це дні, проведені в селі, де немає ніяких правил, обмежень, а тільки розваги і свіжі натуральні продукти.
Ну і, звичайно ж, як не згадати про бабусині млинці на молоці до сніданку, подані прямо з печі разом з какао – відірватися від такої смакоти просто неможливо. На жаль, для нас, дорослих, ці дні пішли далеко в минуле, але ми цілком можемо передати аромат і смак улюбленого колись нами ласощі нашим дітям.
Бабусині млинці на молоці: рецепт без соди
Складові
- Сіль крупного помелу – 1/2 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – 3 ст. + –
- Масло вершкове – 5 ст.л. + –
- Молоко – 4 ст. + –
- Рослинна олія – 50 г + –
- Цукор-пісок – 3 ст.л. + –
- Вершки – 1/2 ст. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
Як приготувати млинці на молоці, як у бабусі
- Просіваємо в більшу тару борошно через сито. Забиваємо в неї яйця, кидаємо цукор-пісок і сіль. Змішуємо продукти.
- Вливаємо в сипучу масу молоко і збиваємо тісто до однорідного стану. Ретельно відстежуємо всі грудочки і відразу їх розтираємо.
- Вливаємо в борошняну масу вказану кількість вершків. Масло вершкове переводимо в рідкий стан (розтоплюємо), трохи охолоджуємо і додаємо в тісто. Остаточно з’єднуємо разом всі продукти.
- Випікаємо млинці з однієї і другої сторони до апетитною золотистої скоринки. Робочу поверхню (дуже гарячу) посуду для смаження обов’язково змащуємо маслом або іншим жиром в невеликій кількості.
Подаємо такі млинці зі солодкимипідливою, також вони добре підходять для загортання начинки, так як виходять дуже тонкими і еластичними.
Печемо млинці: поради з випікання
- Рідку складову борошняної маси (молоко, кефір або воду) потрібно брати теплою. Так, всі складові будуть добре замішуватися і менше буде з’являтися грудочок.
- Посуд для приготування млинців потрібно вибирати спеціальну, з антипригарним покриттям. Якщо є в будинку стара чавунна сковорода, то можна використовувати і її. Тільки перед використанням її потрібно добре прожарити і посипати сіллю.
- Борошно, перед додаванням в тісто, потрібно в обов’язковому порядку просіяти. Також, бажано, використовувати борошно різних сортів: половину порції брати борошна першого сорту, а половину – другого. Вважається, що так борошняне блюдо буде більш корисним.
- Всі інгредієнти повинні бути свіжими, особливо, яйця і молоко.
- Для приготування десертних млинців або млинчиків з солодкою начинкою слід додати трохи ванільного цукру прямо в борошняну суміш – так ви досягнете непередаваного аромату.
Бабусині млинці на молоці: рецепт з содою
Цей рецепт ідеальний для приготування майже прозорих, ніжних і дірчастих млинчиків. Такий ефект дає, погашена оцтом, сода. Їх добре подавати з різними доповненнями – пересмаженим на маслі грибочками (печерицями, лісовими або вешенками), фаршем з рубаним луком, солодким сиром і т.д.
За бажанням, млинчики зверху поливають нежирною сметаною.
Складові
- Борошно пшеничне – 7 ст.л .;
- Молоко – 700 мл;
- Оцет – 1 ч.л .;
- Яйця (курячі) – 3 шт .;
- Сода харчова – 1/2 ч.л .;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Олія – 2 ст.л;
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
Печемо бабусині млинці на молоці
- Підігріваємо на розігрітій плиті молоко (якщо воно у вас домашнє, то його попередньо потрібно закип’ятити).
- Заздалегідь просіюємо через сито потрібну кількість борошна.
- В окрему тару (бажано глибше) вбиваємо яйця, кладемо цукор-пісок і потрібну кількість солі, а після – збиваємо вінчиком масу так, щоб вона придбала рівномірно однорідний характер.
- Невеликими порціями вливаємо 1/2 (трохи більше – 370-400 мл) від загального обсягу молока, продовжуючи збивати вміст тари.
- Беремо невелику миску, кладемо в неї соду і наливаємо оцет. Збовтуємо все ложкою, щоб сода погасилася, після чого переливаємо отриману масу в молочно-яєчну суміш.
- Пересипаємо борошно в рідку масу, акуратно все поєднуючи віночком (можна використовувати вилочку). Тісто має вийти однорідним. В кінці доливаємо залишки молока, але стежимо, щоб тісто не стало занадто рідким.
Оптимальна його консистенція – як сметана, тому якщо ви бачите, що молока багато, то чи не вливайте все.
Випікаємо млинці на розігрітій сковороді, наливаючи порційно молочно-борошняну масу на розпечену поверхню, щоб готові вироби вийшли повітряними і тонкими.
Свіжоспечені вироби рекомендується промащувати вершковим маслом, а після -укладивать один на одного. Подавати ж їх можна на свій смак – з начинками або без, солодкими або солоними.
Млинці на молоці: рецепт як у бабусі, з дріжджами
Млинці, спечені з застосуванням дріжджовий заправки, виходять дуже пишними, схожими на оладки. Досить багато часу витрачається на приготування тіста, але результат окупає всі зусилля.
Подавати такий варіант випічки найкраще зі солодкимипідливою – варенням, джемом або соусом.
Складові
- Рослинна олія – 0,5 склянки;
- Манка – 0,5 склянки;
- Молоко – 1 л;
- Борошно пшеничне – 600-700 г;
- Цукор-пісок – 3 ст.л .;
- Дріжджі – 1 пачка;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Яйця (курячі) – 5 шт.
Випікаємо млинці на молоці, як у бабусі
Замішуємо тісто на млинці і даємо йому настоятися
- Відбираємо в невелику ємність (в якій легко кип’ятити рідини) близько 750 мл молока і ставимо його прогріватися на плиту. Греєм трохи, а потім переливаємо у велику каструлю для замішування тіста.
- Всипаємо порційно манку, кладемо дріжджі, цукор-пісок і сіль. Все добре перемішуємо вінчиком або злегка збиваємо міксером.
- Заздалегідь просіюємо борошно, потім додаємо її в миску до решти інгредієнтів, добре все вимішуючи. Готове тісто повинно вийти досить густим, трохи густіше, ніж на оладки. Прикриваємо його чистим рушником і прибираємо на час в сторону, в тепле місце. Тісто має підійти і стати більше в обсязі рази в три.
- Як тільки це сталося, збиваємо окремо курячі яйця і акуратно вливаємо їх в тісто, потім все вимішуємо до тих пір, поки не утвориться однорідна маса.
Прибираємо тісто в тепле місце, щоб воно повторно підійшло
- Слідом відміряє потрібну кількість рослинної олії, вливаємо його і втручається в масу. Залишки молока кип’ятимо на плиті і відразу переливаємо в тісто. Остаточно замішуємо тісто, накриваємо його і відставляємо в сторону на півгодини, щоб воно ще раз підійшло.
Випікаємо тонкі млинці за бабусиним рецептом
- Приступаємо до приготування млинцевих виробів. Змащуємо кожен раз посуд для випічки будь-яким жиром (Не можна лити, а саме змащуємо). Запікаємо млинці з однієї і другої сторони до коричневого кольору і складаємо стопкою на тарілці.
Приготовлені на молоці бабусині млинці краще подавати до столу відразу, поки вони гарячі і свіжі. Якщо на дворі літо, то свіжі ягоди і фрукти підійдуть до них, як не можна краще. Обов’язково заваріть кави, чай або какао і насолоджуйтеся смачним десертом під гарячий аромат улюбленого напою.
Смачного!