Рецепт тіста для мантів, домашньої локшини, пельменів

Рецепт тіста для мантів нескладний, але має свої маленькі секрети, знання яких допомагає зробити тісто пружним. Це пружне тісто підходить також для приготування пельменів і домашньої різаною локшини.

Звичайно ж, це не єдино можливий варіант тесту для всіх цих виробів є й інші, причому їх безліч: з яйцями і без яєць, тільки з жовтками, на мінеральній воді, навіть на кефірі… Однак ми не будемо тут обговорювати переваги і недоліки різних рецептів тесту. Ми просто пропонуємо вам, як і в інших наших статтях, те, що ПЕРЕВІРЕНО НА СОБІ, причому неодноразово.

Потрібно:

  • Кип’ячена вода (тепла) – 1 стакан (200 мл)
  • Яйце куряче – 1 штука
  • Сіль поварена – приблизно 1 чайна ложка з гіркою»
  • Борошно пшеничне – приблизно 2,5-3 склянки (звичайних гранованих, ємністю 200 мл) всипаємо відразу, але потім треба буде ще додавати при вимішування і розкачування тіста, так що знадобиться ще майже 1 склянку

Приготування:

рецепт тіста для мантів: змішати яйце, воду, сіль, борошноВ глибоку миску наливаємо склянку теплої (але не гарячої!) води, розбиваємо туди ж 1 яйце, додаємо сіль, все перемішуємо. Всипаємо туди 2,5 склянки борошна (в ідеально варіанті, звичайно, треба попередньо просіяти борошно, але, зізнаємося, ми часто цього не робимо – і на якості тесту це не позначається). І починаємо вимішувати тісто руками!). Спочатку тісто буде дуже в’язким і буде дуже липнути до рук – це нормально. Можна додати у процесі вимішування ще приблизно 0,5 склянки борошна.

рецепт тіста для мантів: вимішуємо тістоМісимо тісто досить довго – зазвичай це займає хвилин 10, не менше – до тих пір, поки тісто не почне відлипати від рук і від стінок миски, а коли вже почне – помісити ще хвилини 2-3. Після цього треба накрити миску з тестом плівкою або тарілкою (щоб тісто не обвітрилося) і дати тісту постояти хвилин 20-25, а краще і всі 40, якщо вам дозволяє час.

рецепт тіста для мантів: розкачуємо тісто тонкоТепер тісто можна розкачати. Можна все відразу, але якщо поверхня вашого столу або дошки для розкачування тіста не дуже велика, має сенс розділити тісто на 2-4 частини (ми ділимо на 4, наш стіл невеликий, а розкачати тісто треба дуже тонко). Перед тим як розкачувати тісто його ще раз 5-6 розім’яти. З тієї частини тесту, яку збираємося розгортати спочатку формуємо куля, потім, натискаючи зверху кулаками, перетворюємо його в коржик з тіста (перегляньте наш відео-рецепт!). Корж злегка присипаємо борошном, складаємо навпіл і знову мнемо, збільшуючи її розмір. І так кілька разів. Це потрібно, щоб тісто стало більш пружним і не розривалося, коли ви будете ліпити манти або пельмені. Тепер беремо качалку (не забуваємо присипати поверхню столу або дошки борошном!) і розкачуємо тісто дуже тонко, до товщини 1-2 мм. Це зручно робити, намотуючи його при розкачування на качалку (перегляньте наш відео-рецепт під цією статтею!).

Ну, а далі, коли ви вже вивчили рецепт тіста для мантів і це тісто зробили і розкатали, все просто. Якщо ви збираєтеся робити манти – розрізаємо тонко розкачане тісто на квадрати зі стороною близько 10 см. Для ліплення пельменів з тіста зазвичай вирізають кружечки (діаметр залежить від бажаного розміру пельменів, зазвичай 6-8 сантиметрів).

Якщо ж ви маєте намір приготувати домашню локшину, наприклад, для лагмана, то нарізаємо тонко розкачане тісто на довгі вузькі смужки бажаного розміру (зазвичай тонка локшина має ширину близько 2 мм, широка локшина – близько 5-6 мм, а довжина локшини може коливатися приблизно від 8 до 15 см і навіть більше). В киплячу злегка підсолену воду викладаємо домашню локшину, розмішуємо, знову доводимо до кипіння і варимо хвилин 15-20 (чим товще локшина – тим більше час варіння). Готову локшину так само, як і будь-які макарони, відкидаємо на друшляк і даємо воді стекти. На всяк випадок нагадуємо вам, що домашня локшина – страва дуже «важкий» і ситне, для прагнуть схуднути воно навряд чи підходить. Варити треба стільки локшини, скільки ви в змозі відразу з’їсти. Якщо ви нарізали занадто багато локшини, можна не варити її всю відразу, а, розсипавши на обробній дошці в один шар, висушити локшину до твердого ламкого стану – тоді вона може зберігатися в сухому закритому посуді кілька днів. Час варіння висушеної локшини буде трохи більше.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: