Рецепт сациві з курки нескладний, але приготування займає досить багато часу, проте, повірте, страва того варте! Сациві призведе ваших гостей в захват.
Скажімо спочатку кілька слів про те, що сациві – це популярний холодна страва грузинської кухні, може готуватися з курки, індички і навіть риби. По суті сациві – це гострий пряний соус з волоськими горіхами і зеленню, яким м’ясо буде заливатися і просякати. У цієї страви, як і в багатьох інших, є «класичні» та некласичні варіанти. Для класичного варіанту сациві, як стверджують багато (до речі, пропонують РІЗНІ «класичні» рецепти), потрібні обов’язково імеретинський шафран, спеціальна «справжня» аджика, свіжі волоські горіхи, сік лимона або граната… Ми пропонуємо вам спуститися з небесних висот кавказьких гір на російські рівнини, і приготувати, може бути, не зовсім класичне, може бути, «лінивому» варіанті, але дуже смачне сациві з тих інгредієнтів, які ми завжди можемо знайти навіть далеко від Грузії. Важливо: готувати сациві краще напередодні того дня, коли ви збираєтеся подати його на стіл, щоб м’ясо могло як слід просочитися соусом.
Потрібно:
- Курка – близько 1,3-1,5 кг (можна цілу курку, можна купити стегенця або стегна, ми звичайно вважаємо за краще останнє)
- Цибуля ріпчаста – 2 великі цибулини
- масло – 50 г
- Борошно – 1 столова ложка з гіркою
- Волоські горіхи помельченные – 0,5 склянки або трохи більше.
- Яйця курячі – 2 штуки (точніше, потрібні тільки 2 жовтки)
- Кориця мелена – 0,5 чайної ложки
- Перець червоний гострий мелений – 0,5 чайної ложки
- Часник – 3-4 великих зубчики
- Оцет столовий (9 %) – 3 столові ложки
- Кріп – близько 50 грамів
- Кінза (або петрушка) – близько 50 грамів
- Сіль – 1 столова ложка без гірки при варінні курки і 0,5 столової ложки без гірки в соус
- Цукор – 1 чайна ложка без гірки
Приготування:
Спочатку треба зварити курку до готовності в підсоленому бульйоні (Як це зробити ви можете подивитися тут). Радимо поварити курку трохи довше, ніж ви просто варили б курячий суп, мінімум 1 годину після моменту закипання, можна годину з чвертю – буде легко відокремлюватися від кісток і розриватися на частини.
Поки курка вариться, можна подрібнити очищені від шкаралупи і перегородок волоські горіхи. Нам здається, що простіше всього потовкти у ступці або, за відсутністю такої, розім’яти толкушкой для пюре в будь мисці. Насипте горіхи на дно шаром близько 1 см і товчіть, процес займе 1-2 хвилини, повторюйте процес, поки не буде потрібної кількості товчених горіхів.
Зверніть увагу: нашим завданням не є перетворити всі горіхи в пил або в порошок. Можна зупинитися, коли серед дрібно розім’ятих горіхів ще залишаються шматочки в 3-4 мм.
Підготуйте зелень (кріп, кінзу, петрушку). Зелень потрібно вимити, дати їй підсохнути, потім дрібно нарізати.
Тим часом наша курка зварилася. Виймаємо курку (або шматки курки, якщо ви купили стегна або стегенця), і даємо курячому м’ясу трохи охолонути до теплого стану, щоб ми могли розбирати його руками, не обпалюючись.
Поки курка остигає, у невеликій мисці змішуємо товчені горіхи, два сирих яєчних жовтки, корицю, червоний перець і роздавлений в давилке або подрібнений іншим способом часник. Все це треба ретельно перемішати.
Охолоджену курку розбираємо і розриваємо руками на невеликі шматочки, відокремлювали від кісток, курячу шкіру викидаємо, ножем ми при цьому не користуємося. Складаємо шматочки курки в салатник, здатний витримати потім гарячий соус (підійде, наприклад, керамічний або фарфоровий, наш ідеальний варіант – скляний контейнер з кришкою, який можна ставити в мікрохвильову піч). Салатник повинен бути достатньо великим, щоб шматочки курячого м’яса займали лише близько половини його об’єму.
Очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю. У глибокій сковороді на вершковому маслі підсмажити (обсмажуємо) цибулю до золотистого кольору на сильному вогні / нагріванні.
Коли цибуля стане золотистою, треба посипати його борошном і перемішати, рівень нагріву зменшити до маленького.
Вливаємо в сковороду з цибулею 3 склянки (200 мл) теплої курячого бульйону, в якому варилася курка (Бульйон у вас, звичайно, ще залишиться і після цього кроку. Бульйон, що залишився потім можна подати до столу з будь-якими солодкими пиріжками або з грінками). Додаємо в сковороду суміш з горіхів, жовтків, перцю, кориці і часнику. Все ретельно перемішуємо.
Продовжуючи нагрівати суміш на маленькому рівні нагріву, додаємо дрібно нарізану зелень, оцет, сіль, цукор. Все перемішуємо. Постійно помішуючи, доводимо суміш до кипіння (ви побачите рідкісні побулькивающие бульбашки на поверхні соусу) і буквально через 1-2 хвилини після цього вимикаємо плиту (причому ці 1-2 хвилин ваш соус практично не кипів, а прогрівався, так як нагрів маленький, площа сковороди велика, і ви весь час його помешивали, не давайте соусу раскипеться і распузыриться).
Гарячим соусом залийте шматочки курки в салатник і все як слід перемішайте (зручніше вливати соус за кілька прийомів, кожен раз перемішуючи). Важливо: спочатку дайте сациві охолонути до кімнатної температури і лише після цього накривайте салатник кришкою (якщо кришки немає, підійде тарілка відповідного розміру, можна затягнути харчовою плівкою) і прибирайте в холодне місце. Якщо ви накриєте блюдо теплим – у страві з’явиться вода, що погано, соус повинен трохи загуснути і застигнути. Остигле сациві, накриту кришкою, на ніч прибираємо в холодильник. Тепер ви знаєте рецепт сациві з курки, точніше, один з його численних варіантів.
Дістаньте страву з холодильника за 2-3 години до подачі на стіл, щоб воно зігрілось до кімнатної температури.