Курча табака на сковороді

Курча табака на сковороді класичний рецепт під пресом

Щодо цієї покрокової страви з фото існує багато суперечок. Найпоширеніший це як правильно називати, тютюну чи тапаку. Другий варіант рецепта правильний і має на увазі він всього лише сковороду з кришкою. Ну а перший варіант з’явився в російській мові, бо співзвучний з листям однієї рослини. По суті і те і те правильно. Ще багато хто його плутає з куркою, тут теж усе просто. Будь-яка тушка до 1 кілограма вважається курчам

Інгредієнти

  • Птиця – 600-700 г
  • Аджика (абхазька, грузинська) + сік лимона – по 2 столові л
  • Часник – 3-5 зубчиків
  • Рослинна олія – 50 мл
  • Вершкове масло – 20 г
  • Сіль – 1 чайна л

Приготування табака по-грузинськи

миска зі спеціями для курчати табака

Змішуємо в мисці аджику з роздавленим часником, лимонним соком і столовою ложкою рослинної олії. Відставляємо вбік

відрізання кінчиків крил

Зрізаємо у курчати кінчики крил по суглобу

розрізання курчати вздовж грудей

Розрізаємо вздовж грудної клітки

зрізання зайвої шкіри

Видаляємо шкіру з шийного відділу. Повністю зрізаємо гузку і взагалі всю зайву шкірку

натирання курочки сіллю

Відбиваємо тютюну під плівкою молотком, качалкою або пляшкою, або ламаємо суглоби в гомілках і крилах. Домагаємося плоского стану тушки

курча на сковорідці вниз грудкою

тарілка лежить на курячій тушці

Розігріваємо сковорідку з соняшниковою олією. Класичне курча табака готується на максимальній температурі

Кладемо пташку грудкою вниз, накриваємо тарілкою

прес у вигляді каструлі з водою

Зверху ставимо прес, у моєму випадку це каструля з водою на 3 літри

Смажимо 5 хвилин

курча в сковороді підсмаженою грудкою догори

Перевертаємо на другий бік, ставимо гніт, смажимо ще 5 хвилин

змащування маринадом зсередини курки

вершкове масло додається в сковорідку

Знову перевертаємо курча. Рясно змащуємо часниковим маринадом і одразу перевертаємо назад

Ставимо під прес, зменшуємо температуру до середньої, смажимо табака ще 5 хв. Додаємо в сковороду шматочок вершкового масла

змащування соусом курячої грудки

притискання лопаткою курчати

Знімаємо гніт, змащуємо головну частину курчати маринадом, перевертаємо востаннє. Досмажуємо без преса 5 хв., злегка можна притиснути лопаткою

смажене курча табака на листках салату

Приготування закінчено. Класичний рецепт курочки на сковороді під пресом готовий. Викладайте страву на подушку з салату, виносьте в зал до гостей

Загалом курка готувалася 20-25 хв. Переверталася 4 рази. Маринад наносився на другому етапі за меншої температури, щоб не горіли спеції з аджикою

Як приготувати курча на сковороді зі скоринкою

просте курча табака з хрусткою скоринкою

Інгредієнти

  • Птах – 600-800 г
  • Перець чорний, часничок сухий, орегано – по 1 ч. Л. Л
  • Часник свіжий – 3-5 зубчиків
  • Сік лимона – 1 ст. Ложка
  • Сіль – 1 ч. Л. Ложка без верху

Покроковий рецепт табака

протирання нутрощів серветкою

Ріжемо тушку вздовж грудки, розкриваємо як книжку, промакуємо зайве серветками

Зрізаємо куприк, зайву шкіру з жиром і кінчики крилець

відбивання курчати молотком

Відбиваємо виступаючі частини (кістки), молотком або качалкою

Натирання курчати прянощами

Змішуємо перець, сухий часник, орегано, натираємо курча цілком

прес на сковороді

Кладемо в розігріту сковороду з рослинною олією грудкою вниз

Ставимо класичний прес, смажимо табака по 10 хвилин з кожного боку на середньому вогні

поливання тушки маринадом із часнику

Зачерпуємо 2 столові ложки олії зі сковороди, додаємо роздавлений часничок і сік лимона

Поливаємо або змащуємо пензликом внутрішню частину курчати. Теж саме проробляємо з іншим боком

розрізання курки зі скоринкою ножем

Приготування закінчено, пташка табака на сковороді повністю готова.

За часів СРСР, це був найпоширеніший класичний рецепт. Його готували вдома, подавали в ресторанах і різних кафе

Страва дуже легка в приготуванні, її без зусиль подужає будь-яка господиня. Але не дивлячись на свою простоту виходить смачним із золотистою скоринкою і неймовірно соковитим