Тим, хто не боїться труднощів і готовий поклопотатися на кухні, порадувавши рідних смачною домашньою випічкою, пропонуємо рецепт симпатичного, в міру солодкого десерту.
Вишневий торт «Монастирська хата» поєднує в собі тестяние трубочки з кисло-солодким ягідної начинкою, рясне кількість сметанним кремом і шоколадну крихту, яка застосовується для оформлення готового кулінарного виробу. У підсумку виходить ефектна, апетитна випічка, що підходить як для свята, так і для буденного сімейного чаювання.
Складові:
Для тіста:
- сметана – 200 г;
- вершкове масло – 250 г;
- харчова сода – 1/3 ч. ложки;
- борошно – 3,5-4 склянки;
- цукор – 1 склянка;
- сіль – пучку.
Для начинки:
- заморожена вишня без кісточок – 500-600 г;
- крохмаль – 1 ст. ложка.
Для крему:
- сметана (жирністю не менше 20%) – 700 г;
- цукрова пудра – 1 стакан;
- ванільний цукор – 10 г.
Для прикраси:
- темний шоколад – 50 г.
Торт «Монастирська хата» рецепт з фото крок за кроком
- Починаємо процес з приготування тіста. Для цього 200 г сметани будь-якої жирності змішуємо з харчовою содою (гасити попередньо не потрібно).
- Необхідну порцію вершкового масла тримаємо годину-півтори при кімнатній температурі. Потім, додавши дрібку солі, збиваємо міксером до пишноти.
- Не припиняючи роботу міксера, тонкою цівкою всипаємо цукор. Слідом додаємо сметану з содою в солодку масляну суміш. Акуратно перемішуємо до отримання максимально однорідного складу.
- Частинами підсипає просіяне борошно, замішуючи м’яке тісто без грудок.
- Дозування борошна регулюємо при замісі, домагаючись ніжної і пластичної текстури. Отримане в результаті тісто обертаємо харчовою плівкою і прибираємо на 1,5-2 години в холодильник.
Як зробити крем для торта «Монастирська хата»
- Щоб не втрачати час, заздалегідь підготуємо нескладний крем. Для цього сметану кілька хвилин збиваємо вінчиком з цукровою пудрою і ванільним цукром. Спочатку крем може здатися занадто рідким, але в цьому немає нічого страшного – коли ми промажем торт і залишимо його на ніч для просочення, крем гарненько застигне.
- Ємність з підготовленим сметанним кремом поки прибираємо в холодильник і повертаємося до охолодженого тесту, яке, позбавивши від харчової плівки і злегка вимісити, розрізаємо на три рівні частини.
- Дві заготовки прибираємо назад в холодильник, а решту розгортаємо на присипаної борошном робочій поверхні в прямокутне «полотно» розміром приблизно 20х30 см.
- Гострим лезом ножа розрізаємо пласт тесту на 5 однакових смужок. Вишню без попередньої розморозки змішуємо з крохмалем. Якщо ягода дуже кисла, можна додати трохи цукрового піску або пудри. Далі наносимо ряд Вишеньок на кожну смужку тесту.
- Ретельно защипуємо краю, ховаючи соковиту ягоду всередину. Викладаємо отримані «колоди» швом вниз на деко, застелений пергаментом. Випікаємо при температурі 180 градусів близько 20-25 хвилин. Готові злегка підрум’янені вироби охолоджуємо. Аналогічним чином формуємо і випікаємо наступну партію заготовок.
Як зробити торт «Монастирська хата»
- Коли будуть готові всі 15 «бревнишек» для «Монастирській хати», приступаємо до «зборці» торта. На велику плоску тарілку укладаємо 5 трубочок з вишневою начинкою, рясно заливаємо основу торта сметанним кремом. Зверху викладаємо 4 трубочки і знову наносимо кремову прошарок.
- Кожен наступний шар буде менше попереднього – випічка збирається у вигляді трикутника, який і служить імітацією хатинки. Відповідно, наступним шаром викладаємо 3 трубочки. Промащуємо борошняні вироби солодким кремом, а потім розміщуємо 2 трубочки.
- В черговий раз наносимо крем і укладаємо останню трубочку. Змащуємо верх і боки отриманої в результаті багатошарової випічки залишками сметанним кремом. Прибираємо практично готовий виріб на ніч в холодильник для просочення.
- Готовий торт покриваємо шоколадом, попередньо натертим дрібної або великої стружкою. Також для оформлення можна застосувати кілька Вишеньок і / або листочки м’яти.
Вишневий торт «Монастирська хата» готовий! Подаємо випічку порційно до чаю / кави. Приємного вам апетиту!