Заморожений десерт – це завжди найшвидший, простий і безпрограшний спосіб порадувати себе і своїх близьких смакотою. Тим більше домашній пломбір дійсно найкращий і найсмачніший з усіх, що ви могли спробувати, але ж зробити морозиво зі збитих вершків в домашніх умовах зовсім не важко. І в цій статті ми постаралися зібрати рецепти морозива для кожного виду вершків, щоб навіть при наявності самих маложирних «молочних вершків» ви зуміли приготувати це частування.
В ідеалі для приготування морозива всього-то й потрібно, що жирні (30% і більше) вершки, яйця та цукровий пісок. Тільки при такому розкладі збивати вершки будуть відмінно, пишно і щільно, що і потрібно для морозива. Але не завжди є можливість купити саме такі насичені «вершки» з молока, ну або просто хтось мріє про малокалорійну десерті. Тоді можна замінити їх більш легким продуктом, або зовсім перейти на суху суміш. Так, і на цей випадок у нас прихований відмінний рецепт.
Морозиво з сухого молока
Складові
- Молоко коров’яче 3,2% – 400 мл + –
- Цукор-пісок білий – 80 г + –
- Сухе незбиране молоко – 25 г + –
- Крохмаль кукурудзяний – 10 г + –
- Ванільний цукор – 1 пачка + –
Як робити вершкове морозиво в домашніх умовах
Найчастіше в маленьких містечках і селах покупка такого компонента, як вершки перетворюється на справжню гонку з переслідуванням – ну ніде їх не знайти. Забігаючи вперед, відразу скажемо, з сухих вершків морозиво у нас 100% не вийде, оскільки в цьому порошку немає навіть натяку на молочку, суцільні хімікати і синтетичні добавки.
А ось з сухого молока будинку можна зробити просто шикарний десерт, прямо як справжній вершковий пломбір.
- Підготуємо суху суміш. Порошкове молоко змішуємо з ваніллю і цукровим піском в невеликій емальованій посудині.
- Потім заливаємо отриманий склад молоком (350 мл). А в молоці, що спочатку розводимо крохмаль, а потім вводимо все в загальну ємність.
- Ставимо каструльку на середній вогонь і, збиваючи ручним віночком, доводимо масу до закипання, а потім, не перестаючи заважати, варимо все до консистенції киселю і знімаємо з плити.
- Молочний відвар остуджують до кімнатної температури, а потім заливаємо в контейнер і прибираємо в морозильник.
- Тепер кожні 15-20 хвилин, поки морозиво застигає нам потрібно збивати його міксером, щоб воно не перетворилося в крижаній кругляк, а було м’яким і повітряним.
Через пару годин морозиво буде готово.
Морозиво з 10 процентних вершків
Вивчаючи різні рецепти холодного десерту з вершками, сам собою напрошується висновок, що для справжнього домашнього вершкового морозива, який готується в домашніх умовах і без будь-яких допоміжних агрегатів, вершків 10% жирності буде недостатньо.
Однак наш покроковий рецепт готовий оскаржити цей факт і підкріпити свої доводи доказами – найсмачнішим пломбіром.
Складові
- Вершки 10% жирності – ½ л;
- Цукровий пісок – 50 г;
- Жовток курячого яйця – 3 шт .;
Як приготувати вершкове морозиво пломбір в домашніх умовах
- Наше приготування морозива почнемо з того, що відділимо яєчні жовтки від білків. Білки нам не знадобляться, їх ви можете пустити на приготування безе. А жовтки, засипавши цукром, збиваємо міксером до білої пінки.
- Далі вливаємо в яєчну масу сильно охолоджені вершки, все змішуємо і на водяній бані при регулярному помішуванні виварюємо склад.
- Після цього ємність з вершковою масою потрібно різко охолодити, поставивши в тазик з крижаною водою. При цьому масу потрібно не перестаючи збивати, щоб вона не згорнулася. Довго вимішувати не потрібно, буквально 5 хвилин, поки стінки ємності не охолонуть.
Нам залишилося лише розкласти основу для морозива по контейнерах і прибрати в морозильну камеру на 4 години. Однак протягом усього цього періоду кожні 20-30 хвилин потрібно виймати з морозилки морозиво і збивати міксером, щоб руйнувати кристалізацію. Так десерт вийде м’яким і ніжним.
Морозиво з 20 процентних вершків
Зробити своїми руками домашнє вершкове морозиво з жирних вершків простіше простого, а от намішати класичний шоколадний пломбір з вершками 20% і молока вже важко. Але тільки не для тих, у чиєму розпорядженні є морозильний міксер – мороженица. Вже з цієї помічницею у вас точно не виникне проблем з взбиванием маложирних вершків.
Ну а якщо ви тільки-тільки обзавелися виготовлення морозива, то наш рецепт буде направляти вас на кухні покроково, як дороговказ.
Складові
- Вершки 20% – 0,35 л;
- Молоко 6% – 150 мл;
- Цукрова пудра – 150 г;
- Ваніль – 5 г;
- Какао порошком – 2 ст.л .;
Як зробити вершкове морозиво вдома
- У глибоку чашу заливаємо охолоджені вершки, холодне молоко, засипаємо цукрову пудру, какао і ваніль. Всі компоненти на найменшій швидкості роботи міксера змішуємо буквально 1-2 хвилини.
- Тепер підготовлену суміш для морозива виливаємо в ємність для виготовлення морозива, вставляємо лопаті і виставляємо таймер роботи на 50 хвилин. Така техніка готування морозива прийнятна для повністю автоматизованої виготовлення морозива, яка нагнітає холод самостійно.
- Якщо ж у вас більш проста модель, в якій холод всередині агрегату тримається за рахунок відерця для виготовлення морозива, яке спочатку слід кілька годин витримати в морозильній камері, то заливати склад для морозива слід вже в процесі роботи міксера для виготовлення морозива. Це потрібно для того, щоб у холодній чаші вершкова суміш не замерзла ще до того, як буде запущений міксер.
40-50 хвилин цілком вистачить для приготування щільного морозива, яке потім слід розкласти по контейнерах і прибрати в морозильну камеру. Або з’їсти відразу.
Морозиво вершкове в морожениці по ГОСТу
Згідно з державним стандартом найякісніше вершкове морозиво містить в собі жирні вершки, молоко сухе незбиране і, а також цукор і нерастітельного жири.
При всьому при цьому масова частка жиру пломбіру повинна бути не менше 10%. І це говорить лише про одне: для справжнього морозива потрібно брати вершки не менше 35% жирності і тільки натуральні продукти. На цьому постулаті і будується наш рецепт.
Складові
- Вершки жирні (35-40%) – ½ л;
- Коров’яче незбиране молоко (3,2-6%) – 0,6 л;
- Молоко незбиране сухе – 70 г;
- Цукор-пісок – 1 ст .;
- Солодка ваніль – 10 г;
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л. з гіркою;
Як готувати вершкове морозиво
- Сухе молоко, цукровий пісок і ваніль змішуємо в металевій ємності, вливаємо півлітра молока і ставимо на маленький вогонь.
- Постійно помішуючи склад, доводимо його до кипіння і вливаємо залишилися 100 мл молока з розведеним в ньому крохмалем. Продовжуємо варити масу до консистенції киселю, а потім вимикаємо.
- Коли вариво трохи охолоне, пропускаємо його через ситечко і відправляємо в холодильник на 1 годину, попередньо прикривши ємність герметичною кришкою або вакуумної плівкою.
- Через годину можна приступати до збивання вершків. Самі вершки перед цим потрібно тримати в холодильнику не менше години, щоб вони були дуже холодними. Збивати вершки слід до стійкої пишної маси, але тут головне не перестаратися, щоб білкова маса не стала маслом.
- Тепер можна змішати вершки з охолодженим молочним киселем і відразу ж викладаємо отриману суміш в мороженицу.
- Таймер роботи міксера встановлюємо на півгодини і після закінчення зазначеного часу готове морозиво розкладаємо по чашках, закриваємо герметично і прибираємо в морозилку для загартування на пару годин.
Зробити в домашніх умовах морозиво з вершків можна досить просто і швидко, тим більше, якщо є під рукою мороженица. А якщо ви хочете урізноманітнити смак традиційного вершкового пломбіру, то до складу морозива на етапі змішування компонентів можна додати будь-які додаткові інгредієнти, наприклад, сливове варення, свіжу малину, шоколадний або інший ваш улюблений сироп. Оригінальних варіантів дійсно дуже багато, все залежить від ваших гастрономічних уподобань і кулінарної фантазії.