Які асоціації викликає у нас Японія? Саке, сакура, чай, гейші, бойові мистецтва, робототехніка і численні довгожителі, які легко переступають 80-ти річний рубіж. Давайте закріпимо в цьому ряду і ще одну родзинку – апетитні японські пельмені Гедза, рецепт яких ми опишемо в нашій статті. Різноманітні начинки, естетичний зовнішній вигляд, секрети швидкої ліплення і приготування – все це чекає вас в сьогоднішньому оповіданні.
Яки Гедза – під такою назвою ми найчастіше зустрінемо дане блюдо в будь-якій кулінарній книзі з країни сонця, що сходить. Читаючи інструкцію, відразу ж звертає на себе увагу один з найпопулярніших способів приготування – обсмажування в кунжутному маслі. Саме цей варіант японських пельменів дуже гарний зовні і незвичайний на смак.
Але чи можна приготувати вдома таку ж ароматну і рум’яну краса? Безумовно, так! Достатньо всього лише розібратися в декількох тонкощах і дотримуватися точність при підборі інгредієнтів.
П’ять особливих інгредієнтів для пельменів по-японськи
- Кунжутне масло, в тому числі для обсмажування.
- Тертий корінь імбиру.
- Устричний соус.
- Саке.
- Пагони часнику.
Звичайно, ви можете замінити названі продукти на щось близьке. Однак для класичного страви варто хоча б зрідка дотримуватися оголошеного переліку.
Адже в цьому особлива принадність творчих експериментів з екзотичною кухнею – домогтися максимальної відповідності смаку, не будучи аборигеном.
З таким підходом можна влаштовувати тематичні трапези для всієї родини під далекосхідну музику, переодягаючись в кімоно і сервіруючи низькі столики прямо на підлозі. Такі перевтілення дуже подобаються дітям і прекрасно вписуються в атмосферу романтичного вечора для люблячої пари.
Де ж роздобути особливі компоненти рецепта?
- Устричний соус, корінь імбиру і кунжутне масло можна купити у великому супермаркеті.
- Пагони часнику виростити так само просто, як і зелена цибуля – зі звичайної цибулини. Закріпимо часникову голівку в невеликому стаканчику з водою і залишимо на підвіконні проростати соковитою зеленню «з верхівки».
Японські пельмені Гедза: традиційний рецепт
Складові
- Борошно пшеничне – 180 г + –
- Вода питна гаряча – 50 мл + –
- Сіль – щіпка або за смаком + –
Для начинки
- Фарш зі свинини – 120 г + –
- Цибуля ріпчаста – 50 г + –
- Часник – 2 зубки + –
- Цукор-пісок білий – 1 ч.л. + –
- Пекінська капуста – 120 г + –
- Часникові пагони – 50 г + –
- Соєвий соус – 1/2 ст.л. + –
- Кукурудзяний крохмаль – 1/2 ст.л. + –
- Саке – 1 ст.л. + –
- Кунжутне масло – 1/2 ст.л. + –
- Імбир кореньтертий – 1/2 ч.л. + –
- Устричний соус – 1/2 ст.л. + –
на соус
- Яблучний оцет – 1 ч.л.
- Соєвий соус – 2 ст.л.
- Кунжутне масло – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
для обсмажування
- Кунжутну олію
Як готувати пельмені Гедза
готуємо тісто
- Спочатку 1-2 рази просіваємо борошно, це додасть їй потрібну легкість.
- Додаємо в борошно сіль і підливати гарячу воду – тонкою цівкою.
- Добре вимішуємо тісто – еластичне на дотик.
- Обмотуємо харчовою плівкою і залишаємо на півгодини.
змішуємо начинку
- Дрібно рубаємо часник і його пагони.
- Дуже дрібно ріжемо листя пекінської капусти.
- Трьом імбир на дрібній тертці.
- З’єднуємо соєвий і устричний соуси, саке і кунжутне масло.
- В отриману суспензію вводимо залишилися сипучі компоненти – кукурудзяний крохмаль, сіль, перець, цукровий пісок, подрібнені часник, капусту і корінь імбиру.
- Отриману суміш об’єднуємо з фаршем і акуратно вимішуємо, щоб добре розподілити спеції і овочі всередині м’ясної маси.
- Відправляємо начинку на півгодини в холодильник.
Готуємо соус для пельменів по-японськи
- Активно змішуємо виделкою або вінчиком кунжутне масло, цукор, оцет і соєвий соус.
- Пробуємо. Якщо смак відчувається як дуже сильний, потроху розбавляємо водою.
- При тязі до експериментів в соус можна додати дрібно рубані пагони часнику, перець чилі, паприку.
Ліплення японських пельменів
- З тіста розкочуємо ковбаску – з діаметром близько 2 см.
- Розрізаємо валик на однакові шматочки – так, щоб з них сформувати кружечки приблизно 8 см в діаметрі.
- Кружечки розгортаємо качалкою – плацдарм для начинки готовий.
- Розкладаємо начинку на заготовки і ліпимо пельмені.
- Ліплення японських пельменів схожа на звичні для нас вареники. Защипи можна робити точно такі ж, створюючи дугового шов по довжині вироби зверху.
обсмажуємо пельмені
- Глибока сковорода і добре розігріте кунжутне масло – ось і все, що вам знадобиться для завершення праць на нашу рецептом.
- Пельмені Гедза укладаємо вгору защипом і прожарюємо в маслі – до яскравої золотистої скоринки на помірному вогні.
- Прикрутивши вогонь, додаємо воду до середини висоти пельменів і даємо їм нудитися під кришкою ще 15 хвилин.
- Подаємо страву на великих тарілках в супроводі високих чашок з соусом. Японські пельмені їдять, вмочуючи в соус.
Крім описаної класики – з відгомонами смажених вареників з м’ясною начинкою – в Японії популярні і інші способи приготування пельменів Гедза:
- Повністю варені;
- Смажені у фритюрі без додавання води;
- Японські пельмені приготовані на пару;
- Зібрані на шампур в вигляді шашлику.
Ми описали для вас найпоширеніший спосіб термічної обробки і начинки.
Однак згадаємо, з чим ще асоціюється Японія? З багатим рибним раціоном харчування, де морепродукти займають значну частину щоденного меню.
Японські пельмені Гедза з креветками
Тому наостанок ми вирішили познайомити вас з ще одним шиком – японські пельмені з креветками. Приготувати їх дуже просто, дотримуючись інструкції вище.
Досить використовувати замість свинячого фаршу варені очищені креветки, дрібно порубані ножем або злегка подрібнені в блендері. Така креветочная начинка найбільш пікантна в пельменях, обсмажених у фритюрі.
Ось і все на сьогодні. Тепер ви маєте в своєму розпорядженні всією необхідною інформацією. Один ідеальний рецепт японських пельменів Гедза, варіантів для творчості з плитою, паром і відкритим вогнем і дві кращі начинки – по фундаментальним канонам екзотичної кухні.
Сподіваємося, ваші клопоти над смачною трапезою за мотивами країни висхідного сонця будуть вдалими, а вечір в результаті них – неспішним і затишним!