Дріжджі хлібопекарські

дріжджі хлібопекарські
Деякі інгредієнти в складі страви, при необхідності, можна з успіхом замінити аналогічним продуктом, не ризикуючи при цьому якістю готового виробу. Але є один інгредієнт, без якого вже точно ніяк не обійтися ні кондитерам, ні пивоварам, ні пекарям, ні просто захопленим кулінаркою – хлібопекарські дріжджі. Саме від їх характеристик – якість, термін придатності, фірми-виробника – залежить вид, пишність і смакові особливості вашої випічки.

Вже на протязі тисяч років людство застосовує це найцінніший продукт для своїх потреб. Його використовують при виготовленні алкогольних напоїв, різної здоби, млинців, оладок і ін. Можна нескінченно сперечатися про пОльзе і шкоду дріжджів, але безсумнівно одне: без них на нашому столі було б набагато менше смакоти.

Технологія виробництва і види дріжджів

Цю речовину використовують багато, але лише фахівці знають склад цих прямокутних брусків, які можна купити в кожному магазині. Дріжджі – це особлива колонія грибів, для яких підбирають живильне середовище. Змішуючи в заводських умовах грибкові бактерії з компонентами, стимулюючими їх розмноження, і отримують потрібний продукт. По закінченню процесу бродіння з цієї маси віджимають зайву вологу і спресовують. Виходить еластичний склад зі специфічним запахом, який ми і застосовуємо для випічки пирогів. Ці дріжджі називаються пресованими хлібопекарськими і саме їх найчастіше купують любителі хлібобулочних виробів.

види дріжджів

Дріжджі хлібопекарські, які використовуються в масовому виробництві, найчастіше мають рідку консистенцію, але застосовувати їх в домашніх умовах не зовсім доцільно.

В останні десятиліття все більшої популярності набувають сухі дріжджі у вигляді гранул, які перед замешиванием тесту необхідно "активувати", змішуючи з невеликою кількістю води, і дати трохи постояти. Їх потрібно набагато менше, ніж стандартного пресованого речовини, та й ризик зіткнутися з неякісним або простроченим продуктом істотно нижче.

Корисні властивості продукту

Незважаючи на величезну кількість поширюваної в ЗМІ "чесної і перевіреної" інформації, цей продукт все ж має ряд безсумнівно корисних властивостей і якостей.

  • На 90% дріжджові грибки – це чисті білки, ще 10% припадає на необхідні організму амінокислоти.
  • Цей продукт застосовують для відновлення обмінних процесів травної системи.
  • Ці дріжджові вироби рекомендують вживати в їжу в період важких фізичних навантажень і розумового перенапруження.
  • Препарат добре впливає на стан шкірного покриву, волосся і нігтів.
  • Ці мікроорганізми надзвичайно багаті вітамінами групи B.
  • Вони містять величезну кількість жирних кислот, мікро – та макроелементів.

Корисні властивості дріжджів

Але все-таки не буде правильно так поспішно зводити ці грибкові колонії на п’єдестал – є все ж невелика ложечка дьогтю серед всіх безперечних достоїнств цього виробу.

Останнім часом з’являється все більше і більше "страшилок", які оповідають про шкоду дріжджів для нашого організму. Але, на щастя, не дивлячись на деякі відповідні реальності моменти, велика частина цієї інформації виявляється або помилковою, або просто вирваною з контексту.

До єдиного більш-менш доцільному зауваженням можна віднести той факт, що при промисловому виробництві дріжджових продуктів в них додають багато хімічних речовин. Ці компоненти вводяться в склад грибкових колоній для прискорення процесу бродіння, і, за словами медиків, при попаданні в шлунково-кишковий тракт, можуть привести до печії і загострення гастриту.

Інший причиною проблем, пов’язаних з вживанням дріжджових продуктів, може стати індивідуальна непереносимість цієї культури грибів. З цієї ситуації існує як мінімум два виходи: ви можете або виготовляти закваску самостійно, або вживати борошняні продукти в помірних кількостях. Ці виправдані обмеження можуть звести до мінімуму шкоду дріжджів і їх вплив на наше здоров’я.

Застосування в кулінарії

Одним з основних інгредієнтів будь-якого тесту, поряд з борошном, є дріжджові культури. Вступаючи у взаємодію з іншими складовими рецепту, вони забезпечують вашій страві необхідну пишність і пористість.

Застосування в кулінарії

Звичайно, ви можете замінити звичний продукт розпушувачем або содою з оцтом, але при цьому необхідно врахувати, що і тісто, і готова випічка вийдуть трохи гірше.

калорійність дріжджів

Енергетична цінність цього продукту становить близько 109 ккал (456 кДж) на 100 грамів. Те ж кількість речовини містить:

  • білки – 12, 7 г
  • жири – 8, 5 г
  • вуглеводи – 2, 7 г

Як правильно зберігати дріжджі

Свіжі пресовані дріжджі хлібопекарські добре зберігають свої корисні властивості протягом 12 днів. Тримати їх слід в щільно закритому контейнері в холодильнику – тільки тоді вас порадує результат вашого кулінарного праці.

Зовсім інакше йде справа з сухим гранульованим продуктом – його ви можете зберігати протягом шести місяців при середній кімнатній температурі.

Як вибирати дріжджі

Сьогодні на прилавках ви можете зустріти безліч різновидів цього продукту, що відрізняються формою випуску, фірмою-виробником і ціновою категорією. Найголовніше – завжди звертайте увагу на термін придатності товару, адже саме від його свіжості залежать ваші успіхи в приготуванні здоби.

Також варто пам’ятати, що імпортні гранульовані дріжджові грибки приблизно в два рази активніше, ніж аналоги від вітчизняного виробника, тому для отримання якісного страви їх потрібно менше.

Зверни увагу, що дуже часто в рецепті не вказано, яку саме дріжджову різновид необхідно додавати, а є тільки цифра в грамах. У цьому випадку корисно буде запам’ятати, що одна чайна ложка сухих дріжджів рівнозначна 12-ти грамам пресованої маси.

Як зробити дріжджі самостійно

Звичайно, при наявному зараз різноманітності, готувати дріжджі в домашніх умовах навряд чи виникне крайня необхідність. Але, як експеримент або для повної впевненості в безпеці вироби, ви цілком можете готувати дріжджі своїми руками.

Робимо дріжджі самостійно

Дріжджовий продукт на основі житнього хліба

Складові:

  • Хліб житній – 0, 5 кг
  • Молоко натуральне, кисле – 0, 5 л
  • Пісок цукровий – 3 ст. л.
  • Ізюм – 10 г

приготування:

1. Хліб дрібно розкришити.

2. Змішати його з кислим молоком, цукром і родзинками.

3. Ємність з сумішшю щільно накрити тканиною і поставити в неосвітлене місце на добу.

4. Одержаний склад добре процідити і віджати.

На отриманому складі готують опару, яку залишають "відпочити" ще на три години – виходить таке ж дріжджове тісто, як і при використанні дріжджових продуктів з магазину.

Дріжджі хлібопекарські – незамінний друг і помічник будь-якої господині на кухні. З ними у вас неодмінно вийде не тільки смачна, але і візуально приваблива випічка, яка неодмінно сподобається вашим близьким і гостям!