У погребі вже гордо вишикувалися нескінченні рівні ряди літніх закруток, а в саду ще повнісінько плодів. Якщо урожай фруктів перевершив всі очікування, і їх уже нікуди класти, саме час дізнатися, як в домашніх умовах робиться яблучне вино сидр, і приготувати його. Маючи в запасі вільну скляну тару і велика кількість свіжої сировини, можна освоїти древній спосіб отримання натурального напою «з градусом».
Сидр це? ..
Далеко не будь-яке вино з яблук можна сміливо називати сидром. Так, «градусні» напої, зроблені на горілці або іншому хімічному алкоголі, виключаємо відразу. Щоб отримати саме те, що французи, які знають толк у випивці, з любов’ю називають cidre, знадобляться кращі плоди яблучного дерева. Їх мельчат, а потім зброджують отриману фруктову кашку древнім природним способом.
Існує всього близько півсотні еталонних сортів, з яких може вийти першокласне вино. Серед офіційно визнаних «сідрових» – Чорний Кінгстон, Ярлінгтон Міл і інші. Звичайно, це не означає, що не можна вино сидр зробити з яблук інший сортовий приналежності, але смак втратить свою витончену бархатистість.
Сортова мозаїка визначає не тільки смакові особливості улюбленого напою стародавніх кельтів, яким приписують його геніальне відкриття. Отримати бажаний смак, зберігши при цьому ніжний природний аромат літа і корисність, – справжнє мистецтво. Починати його освоєння варто з базового рецепта.
Класичний покроковий рецепт яблучного вина сидр

складові
- Плоди стиглих яблук – 10 кг + –
- Цукор-пісок білий – близько 1,5 кг + –
- Вода – до 1 л + –
Як самостійно зробити смачне вино сидр з стиглих яблук
Технологія отримання «тихого» і газованого напою відрізняється тільки на завершальному етапі насичення його вуглекислотою. Так що за цим рецептом можна робити відразу два різновиди cidre. Для отримання ніжного і в той же час досить яскравого смаку потрібно взяти третину кислих плодів і в два рази більше солодких.
При бажанні отримати по-справжньому натуральний сидр цукор краще не сипати, поклавшись на природну солодкість плодів.
- Плоди, відібрані для виноробства, мити не варто, адже вода змиє з шкірки плодів найцінніші «дикі» дріжджі, без яких не отримати шуканого напою. Їх потрібно просто гарненько протерти чистою ганчіркою.
- Перед подрібненням з яблук потрібно прибрати все листя і черешки.
- Тепер настав час переробити наш урожай, перетворивши його в однорідну кашку. Ідеальний варіант – звичайна (або на електриці) м’ясорубка.
- Витрачати час на видалення насіння і зняття шкірки не потрібно – перемелює фрукти цілком;
- Якщо плоди в саду залишилися дуже кислі, можна кашку з них долити водою, щоб збити кислотність, але при цьому потрібно знати міру – максимум 100 мл на літрову банку соку мелених фруктів.
- Тепер знадобляться 3-літрові ємності зі скла. Звичайно ж, їх потрібно вимити, а потім чистою ганчіркою видалити зсередини надлишки вологи.
- Заливаємо в них яблучну рідину – не більше 2/3. Інший простір – для газів і піни.
- Потрібно підсолодити сусло. Більш, ніж по 150 г на бутель, цукру сипати не можна, інакше смак вийде настільки ж нудотним, як карамель, а нам це не потрібно.
- Заважаємо, а потім герметизируем горло банок чистими шматками полотна або ж звичайної марлі. Її потрібно ущільнити за рахунок декількох шарів.
- Банки відправляємо в темряву на 3-4 доби. При середній кімнатній температурі скоро в них стартує природний процес бродіння, що дуже навіть бажано. Без нагляду їх залишати не можна – потрібно щодня «провідувати» бутлі і перемішувати бродячу в них масу.
- Тепер нам знадобиться таз і великий друшляк з густою сіткою. Через нього пропускаємо пінну масу, відокремивши сік і мезгу. Рідиною заповнюємо чисту тару і натягуємо на горло все ту ж медичну рукавичку з гуми або латексу. Один з пальців на кожній потрібно обережно проколоти голкою – маленької дірочки буде досить для виходу газів.
- Бродити сік буде в кімнатних умовах і темряві близько 2 місяців. Відділення осаду та опадання рукавички – свідоцтва завершення бродіння.
- Знову фільтруємо рідина, осад відправляємо в утиль, а майже готове яблучне вино сидр розливаємо в готову (чисту і суху) порційну тару, закупорюють і залишаємо на дозрівання в домашніх умовах.
- Через три місяці перебування в темряві і прохолоді (не вище 12 оС) «тихий» напій готовий!
На користь натуральності cidre свідчить нетривалість його зберігання. Але воно все одно б не затримався в погребі надовго – настільки ароматним і яскравим виходить смак домашньої яблучної «слабоалкоголки» (7-12%).
Домашнє яблучне вино сидр з газом
Процес отримання пінного напою – такий же, що і негазована до моменту відділення переграв соку від осаду. Його так само розливаємо в пляшки, але тільки залишати вільного місця в них тепер потрібно більше, ніж в першому випадку.
На дно кожної пляшки потрібно насипати по 10 г цукру і тільки потім заповнити їх. Закриваємо ємності і – на 2 тижні в темну кімнату. Щоб уберегти тару від розриву (бродіння викликає вихід газів), потрібно зрідка перевіряти бутлі і вивільняти гази, відкриваючи кришку.
Тримати готовий сидр найкраще в підпіллі або погребі.
Розкрити багатий смаковий потенціал рукотворного напою допомагає неспішна його дегустація в затишному дружньому оточенні. Впевнені: яблучне вино сидр, зроблене своїми руками з власного врожаю, ще більш зблизить і без того рідних за духом людей. Воно не тільки неймовірно смачне і п’ється дуже легко, але ще й не залишає жодного шансу ранкової похмільної мігрені. Те, що треба для суботнього розслаблення без наслідків для здоров’я і відносин!