Як і сучасна, класична кухня зводиться до єдиним правилом – зробити страви максимально смачними і апетитними. Але найчастіше улюблені частування не вдаються належним чином і всі зусилля йдуть нанівець – ось чому в цьому матеріалі ми вирішили розповісти, скільки готувати м’ясо по-французьки. Це чи не найулюбленіший і широко використовуваний рецепт для святкової вечері, який виглядає вишукано і привабливо.
Куряче м’ясо по-французьки, скільки запікати курку
Куряче м’ясо і, особливо, філе м’якоті з грудинки пташки – це чи не найулюбленіший продукт для запікання в духовій шафі. По-перше, готувати таке м’ясо простіше, а по-друге, курка стоїть на порядок дешевше, що в нинішніх реаліях вельми корисно для кулінарів.
А ще куряче м’ясо дуже складно зіпсувати в процесі приготування, так і запікати його можна без особливих зусиль, навіть до звичайного сімейного обіду.
Найчастіше мяско птиці запікають не просто під сиром, а ще й разом з скибочками або кружальцями помідора. Взагалі, м’ясо по-французьки давно перестало бути якимось певним або єдиним варіантом, звичайно все зводиться просто до того, що запікається або смажиться м’ясне філе без кістки під шапочкою з сиру. Однак додавати додаткові інгредієнти в блюдо ніхто не забороняє.
Час приготування курячого філе може при цьому трохи відрізнятися.
- Наприклад, якщо ви готуєте досить великий шмат курки, то на запікання йому буде потрібно приблизно 20-30 хвилин, в залежності від товщини.
- У той же час, курочка запікається під сиром набагато швидше, ніж інші види м’яса, що дуже зручно. Так, невеликий, порційний шматочок м’яса, можна приготувати в духовці за все за 15-18 хвилинок.
Взагалі, м’ясо по-французьки спочатку і запікають невеликими скибками, які подаються порційно – так зручніше. Та й, як заведено, запікається така курочка під фольгою, щоб вона не була сухою, а сирок зверху не підгорів.
Після приготування витягніть деко з куркою з духовки, але залиште мяско в фользі, не розкриваючи його, ще на пару хвилинок. Між іншим, подавати до столу його можна прямо так, на підкладці з фольги.
Скільки за часом готується м’ясо по-французьки з яловичини
Яловичина – продукт дорогий, проте в рецептах французького м’яса вона дійсно фігурує як вишукану страву чи не високої кухні. Так що, незважаючи на досить високу вартість, сучасні кулінари готують і з телятини, і з яловичини.
Звичайно ж, запікати такий сорт м’яска по-французьки необхідно в духовці у фользі. Це головна умова, яке дозволить зберегти соковитість м’яса і не пересушити його в момент випікання.
Якщо курочку ви ще можете запекти так, додавши сир ближче до кінця терміну готування, то з яловичиною краще не ризикувати.
Та й готується це м’ясо довше.
- Щоб добре пропеклися внутрішні волокна, буде потрібно не менше 20 хвилин в духовій шафі. При цьому краще відправити в фольгу і скибочки помідорів, хоча це і не обов’язково. Однак така хитрість гарантовано зробить блюдо соковитіше.
- Попередньо перед цим м’яса по-французьки з яловичини скибочки краще відбити для розм’якшення волокон. Якщо ж ви використовуєте НЕ порційні шматочки, а запікаєте великий обріз яловичини або телятини, то тримати її в печі доведеться не менше півгодини.
Час приготування м’яса по-французьки зі свинини
Свинина – смачне і соковите м’ясо, яке у французькій кухні не є основним, проте у наших вітчизняних кулінарів користується великою популярністю. Особливо зручно те, що такий продукт можна і не запікати, а навіть посмажити в сковорідці, якщо є така необхідність.
Свинину перед приготуванням м’яса по-французьки необхідно розрізати на невеликі порційні стейки.
Якщо ви готуєте їх в сковороді, то спершу обсмажте по 2 хвилини скибочки з кожного боку на середньому вогні, а вже потім тушкуйте на повільному під кришкою.
Пам’ятайте, що свинина неодмінно повинна бути приготовлена якісно – якщо м’ясо вийде сируватим, воно може завдати шкоди здоров’ю.
- Запікають свинину приблизно стільки ж, скільки і яловичину – 25-30 хвилинок для середніх шматочків.
Свиняче м’ясо після виймання з духовки краще перевірити на готовність, проткнув зубочисткою в декількох місцях. Якщо вона не забарвилася темним або червоним соком, значить, м’ясо готове.
Скільки часу смажити м’ясо по-французьки в сковороді
Існує думка, ніби посмажити в сковороді м’ясо по-французьки – набагато простіше і швидше, ніж тримати його в печі. Але це не так, оскільки готується страва приблизно однаково і в духовці, і на сковороді.
- Курочку ми смажимо не менше 13-15 хвилин, при цьому спершу обсмажуючи скибки з кожного боку по парі хвилин (які входять в загальну кількість часу на приготування). Чим більше і товщі шматок м’яса, тим довше ми його піддає термічній обробці.
Яловичину необхідно не тільки обсмажити, але і згасити, щоб вона не вийшла гумовою. Навіть більше того – в м’ясі по-французьки цей вид продукту взагалі краще не використовувати для смаження. Але, якщо все ж це необхідно, то готуємо частування за принципом стейків спочатку, а потім вже тушкуємо, уклавши на мяско сир та інші продукти (при бажанні).
- Час готування такого блюда з яловичини становить близько 4 хвилин на обжарку з кожного боку (по 2-2,5 хвилини на один бік стейка) і ще хвилинок 10-14 під кришкою сковороди.
- Свинину в сковороді смажать не менше, ніж курку, так що особливих відмінностей в варіантах готування немає. Також спершу обсмажте шматочки на вогні, після чого догасили (без рідини, звичайно ж) в сковорідці під кришкою до готовності, але не менше 20-22 хвилин в цілому для пишного шматка.
В цілому, скільки готувати м’ясо по-французьки – питання не дуже складний, адже більшість кулінарів вміють і на око відмінно перевіряти готовність страви. А якщо в будинку є дерев’яна зубочистка, то можна скористатися їй. Пам’ятайте, що в готовому м’ясі сік завжди прозорий, а ось рожевий – ознака погано пропеченого або недожаренного страви.