Серпантин і переливається вогнями ялинка, запах апельсинів і бризки шампанського – все це варто доповнити накритим за традиціями сходу святковим столом. А щоб задобрити символ року – Козу (Вівцю), – відоме всім травоїдна тварина, новорічне меню складемо відповідним. Страви на Новий рік Кози більше будуть схожі на вегетаріанське меню, хоча лякатися не варто, м’ясні страви і рибу ми також будемо використовувати для приготування гарячого і закусок.
Сервіровка і декор столу
Для підтримки святкової атмосфери нам обов’язково треба заздалегідь подбати про сервіровці столу: посуді, скатертини і серветки.
В яких кольорах будемо оформляти стіл?
Перше правило – ніяких розмитих фарб! Вибираємо насичений синій, жовтий або зелений колір. Також можна вибрати варіанти яскравих блакитного, смарагдового, салатового, або фіолетового.
Увага!
І скатертину, і тканинна індивідуальна серветка повинні бути підібрані одного кольору і з одного виду і тканини (бавовна або льон).
Як правильно підібрати скатертину або скласти серветку, пропонуємо вам почитати в наших статтях, які присвячені темі вибору скатертини або майстер класів, які навчать оригінально складати новорічні серветки.
- Як підібрати скатертину для новорічного столу
- Як скласти тканинну серветку у вигляді свічки
- Як скласти паперову серветку у вигляді айстри
- Як скласти паперову серветку у вигляді метелика
- Як скласти тканинну серветку у вигляді троянди
І, звичайно ж, не варто забувати про традиційний прикрасі новорічного столу, про свічках. Так як 2015 рік – це рік Дерев’яною Кози, підсвічники можуть бути вирізаними з дерева. Не зайвою буде на столі і фігурка дерев’яної Козочки або Овечки, під бій курантів у якій можна буде просити благополуччя своєї сім’ї і загадати бажання.
Що ж стосується посуду, то сходознавці рекомендують традиційно святкову, чисто білу посуд, дерев’яні тарілки для фруктів, хліба, штучного десерту (печиво, цукерки).
Скатертина, серветки, посуд, предмети сервіровки і декору – це основні цеглинки, які допоможуть закласти фундамент святкового настрою, приємних приготувань напередодні наступаючого Нового року.
салати
Для новорічного столу в рік Кози салати це найпопулярніший розділ меню: зелень і овочі, фрукти і різні види сирів виявляться справжніми паличками-виручалочками в підборі страв.
Листя салату, капуста, морква і буряк – це основні інгредієнти салатних міксів, які ми будемо використовувати. Пропонуємо наступну добірку святкових рецептів, яка допоможе визначитися з вибором.
- Зелений салат з консервованими ананасами
- Салат з консервованим горошком
- Грецький салат з сіртакі
- Грецький салат з фетаксой
- Грецький салат з бринзою
- Салат з морської капусти «Морський прилад»
- Салати з китайської капусти
- Салати з сирого буряка
- Салати з вареного буряка
- Салат з буряка з часником
- Буряк по-корейськи
- Морква по-корейськи
- Огірки по-корейськи
- Салат з авокадо і огірком
- Салат з капусти з огірком
- Салат з буряка з чорносливом і волоським горіхом
- Салат з помідорами та базиліком
- Грузинський овочевий салат
- Класичний «Гранатовий браслет»
- Оселедець під шубою
Прикрашаємо салат
Щоб догодити Козу не тільки готуємо тематичні салати, але обов’язково використовуємо для прикраси овочі і різну зелень.
Традиційним вважається прикраса салатної тарілки петрушкою, кропом, зеленню цибулі або листям салату. Ми пропонуємо вам ще дві ідеї для прикраси: карвінг і посипання закуски продуктами різної кольорової гами.
Прикраса кольоровими продуктами
Щоб отримати бажаний колір, використовуємо для посипання цілі або подрібнені (натерті) продукти:
- зелений – зелений солодкий перець, огірки, вся листова зелень, горошок, нестиглі маслини;
- бузковий колір – сік сирого буряка;
- фіолетовий – червонокачанна капуста.
- рожевий колір – сік з журавлини;
- насичений бордовий – варена буряк;
- червоний колір – червоний солодкий перець, томати, журавлина, гранат;
- жовтий – жовтий солодкий перець, жовток яйця, консервована кукурудза;
- помаранчевий – томатна паста, свіжа морква або її сік;
- білий – варену картоплю, білок яйця, редиска, сметана, сир, рис;
- блакитний – сік червонокачанної капусти.
карвінг
Вирізання оригінальних прикрас з продуктів стало сьогодні популярним: це може бути порційна кошик для салату (з помідора або апельсинової шкірки) або цікаві фігурки, які розміщують зверху салатних тарілок, тарілок з нарізкою або холодними закусками.
- Лебідь з яйця
- Ланцюг з огірка
- Квіти з перцю
- Лілія з лука
- Кошик з помідора
- Золота рибка з лимона
Новорічні фігурки
Атрибути Нового року також завжди залишаються затребуваними на новорічному столі: салати або нарізка у вигляді ялинки, смішні фігурки сніговиків або іграшок завжди будуть радувати, і створювати святковий настрій і у дорослих, і у дітей.
- Ялинка з апельсина
- Ялинка з лимона
- Ялинка з фруктів
- Сніговик з яєць
Прикрашаємо тарілку з нарізкою
Окремим розділом хочемо запропонувати вам прикраса рибної тарілки, тарілки з м’ясною або фруктової нарізкою. У новорічну ніч наступаючого року Кози (Вівці) овочева нарізка і прикраси з них, як ми вже писали вище, вважаються найпопулярнішими в меню.
Прийнято декорувати нарізку продуктами, які викладені на тарілці: наприклад, рибну тарілку прикрашаємо трояндочкою з сьомги, але ніяк не трояндою з кавуна; на м’ясний тарілці недоречний квітка з риби, краще використовувати прикраси з малосочная овочів (морква, перець) або робити оригінальну викладку нарізки.
Детальніше про правила прикрас можна почитати в статтях:
- Роза з оселедця (рибна тарілка)
- Трояндочки з сьомги (рибна тарілка)
- Роза з лимона (закуска)
- Троянда з помідор (овочева нарізка)
- Красива нарізка огірків і помідорів (овочева нарізка)
- Фруктова нарізка
Новорічні закуски
Закуски в новорічне меню на рік Кози (Вівці) можуть бути підібрані як з традиційних страв, так і з оригінальних новинок. Можливо, через деякий час такі новинки стануть вашими сімейними частуваннями.
Пропонуємо вам кілька рецептів нетрадиційних закусок, які порадують символ наступаючого Нового року – Вівцю:
- Ікра з червоного буряка
- Грузинська капуста «Дарія»
- бурякові котлети
- Маринована кольорова капуста швидкого приготування
- Роли з лососем і огірком
- Запечені фаршировані помідори
- Овочі на багатті (варіант святкування Нового року на відкритому повітрі)
- Фаршировані кабачки в аерогрилі
Основне блюдо
Задобрити примхливу Овечку можна не тільки салатами або закусок із зелені і овочів, а й всенародно улюбленим, запеченим в духовці м’ясом по-французьки або курочкою із золотистою скоринкою.
При подачі основного блюда:
- прикрашаємо блюдо салатним листям (вистилає дно страви);
- створюємо композиції з гілочок зелені (використовуємо петрушку, кінзу, кріп, Руколла, гілочки зеленого і синього базиліка).
Дотримуючись цих правил, ми вбиваємо двох зайців: чоловіки тануть в захваті від приготовленого м’яса, травоїдна Козочка від великої кількості зелені.
- Свинина з овочами в духовці
- Зимовий шашлик в духовці
- Яловичина з печерицями в духовці
- Свинина з перцем і помідорами
- Смачна курка в аерогрилі
- Традиційна курка з грибами в духовці
Увага!
Якщо блюдо з їжею загальне, його найкраще подавати підігрітим, що дозволить їжі на столі довше залишатися теплою (індивідуальні тарілки не підігрівати).
- Підігріти страву можна в мікрохвильовці або духовці протягом 2-3 хвилин (! Переконайтеся, що посуд витримує нагрівання).
- Прикрашати блюдо в такому випадку треба буде прямо перед подачею, тому зелень і фігурки з овочів готуємо заздалегідь.
- Зберігаємо овочеву нарізку в закритому харчовому лотку, помиту зелень – у вологому тканинної серветці.
Напої для року Кози (Вівці)
Бризки шампанського, легке шипіння домашніх лимонадів або незвичайні молочні коктейлі з морозивом – що вибере Коза з напоїв?
При зустрічі цього Нового року на столі повинно бути мінімум алкоголю: шампанське, гарне вино або легкі коктейлі. Для сервіровки і подачі такого вишуканого вибору обов’язково варто правильно підібрати келихи.
Як це зробити читаємо в наступних статтях на нашому сайті:
- Як підібрати келихи для напоїв
- Келихи для вина
Пам’ятаємо про температуру подаються напоїв:
- червоні бургундські вина -13 – 14 ° С;
- червоні туренскими і бордоський вина – 15 – 16 ° С;
- білі солодкі вина – 5 ° С;
- білі сухі вина – 10 ° С;
- шампанське подається холодним, для цього залишаємо пляшку весь вечір в відрі з льодом.
Ну, і, звичайно ж, не забуваємо про фруктових напоях, соках, лимонадах або безалкогольних коктейлях. Для вашого новорічного меню рекомендуємо наступні рецепти:
- Молочний коктейль з морозивом
- Молочний коктейль з полуницею
- Крюшон з кавуна (можна використовувати заморожений кавун)
- Імбирний лимонад з медом
- Лимонад з морожених апельсинів
- лавандовий лимонад
- Квас з сухофруктами
- овочеві смузі
десерт
У новорічне меню року Кози включаємо такі ж не важкі десертні страви. До кінця застілля ми повинні відчувати себе легкими і повітряними як кізоньки, а не як обважнілі дощові хмаринки.
Замість традиційного кремового торта пропонуємо вам популярну випічку англійської кухні (крамбль) і традиційне новорічне ласощі – морозиво. Крім цього в складі меню будуть доречні фрукти і ягоди.
І так визначаємося зі стравами на десерт:
- сливовий крамбл
- полуничний крамбл
- Крамбл з яблуками
- Морозиво з кавуна (можна використовувати заморожений кавун)
- Кавуновий лід з фруктами
- Домашнє морозиво з молока
- молочне желе
- Фруктове желе зі сметани
- Яблука з горіхами, запечені в духовці
- Журавлина в цукровій пудрі «Морозко»
- фруктовий букет
Новорічний фуршет
Якщо гостей в новорічну ніч буде багато, тоді варто задуматися про організацію фуршетной вечірки.
Є кілька правил складання меню для фуршету:
- страви робимо не великими;
- головний акцент робимо на нарізках (рибна, м’ясна, овочева, фруктова) і закусках (канапе, тартинки, гарячі міні-бутерброди);
- оформлення страв має бути оригінальним і яскравим.
Все вище запропоновані страви можна приготувати і на фуршет, і на званий обід. Головною відмінністю фуршету від традиційної трапези є подача страв.
- Салати повинні бути розкладені в тарталетки, в помідори з попередньо вийнятої м’якоттю, сирні кошики, загорнуті в лаваш і нарізані на порції і ін.
- Десерти випікаємо в формочках для кексів, желе розливають у креманки або порційні стакани, фрукти нарізаємо і викладаємо на великі підноси.
- Тарілки з нарізками повинні бути прикрашені композиціями з овочів яскравих забарвлень. Але головна умова – у всьому повинні бути присутніми гармонія і в кольорах, і в формах.
І так страви для фуршетного столу:
- Тарталетки з грибами
- Печериці, запечені з сиром
- Рулет з лаваша з консервою
- Рулет з лаваша з грибами
- Лаваш з помідорами і сиром
- Яйця, фаршировані печінкою тріски
- Форшмак з оселедця (намазки для бутербродів)
- Оладки з яловичої печінки
- заливні яйця
- відварна скумбрія
- М’ясні рулетики з грибами
- Домашні ковбаски
Дорогі друзі, як ви вже переконалися, новорічне меню на рік Кози (Вівці) – скласти зовсім нескладно, якщо у вас є велике бажання зробити свято для друзів і рідних незабутнім, феєричним. Дотримання правил сервіровки, знання тонкощів фуршетной подачі, вміння зробити будь-яку страву святковим – це вже запорука добре початківця свята.