Рік Кози (Вівці): новорічне меню «трин-трава»

Новорічне меню в рік Кози (Вівці)
Серпантин і переливається вогнями ялинка, запах апельсинів і бризки шампанського – все це варто доповнити накритим за традиціями сходу святковим столом. А щоб задобрити символ року – Козу (Вівцю), – відоме всім травоїдна тварина, новорічне меню складемо відповідним. Страви на Новий рік Кози більше будуть схожі на вегетаріанське меню, хоча лякатися не варто, м’ясні страви і рибу ми також будемо використовувати для приготування гарячого і закусок.

Сервіровка і декор столу

Для підтримки святкової атмосфери нам обов’язково треба заздалегідь подбати про сервіровці столу: посуді, скатертини і серветки.

В яких кольорах будемо оформляти стіл?

Перше правило – ніяких розмитих фарб! Вибираємо насичений синій, жовтий або зелений колір. Також можна вибрати варіанти яскравих блакитного, смарагдового, салатового, або фіолетового.

Увага!
І скатертину, і тканинна індивідуальна серветка повинні бути підібрані одного кольору і з одного виду і тканини (бавовна або льон).

Як правильно підібрати скатертину або скласти серветку, пропонуємо вам почитати в наших статтях, які присвячені темі вибору скатертини або майстер класів, які навчать оригінально складати новорічні серветки.

  • Як підібрати скатертину для новорічного столу
  • Як скласти тканинну серветку у вигляді свічки
  • Як скласти паперову серветку у вигляді айстри
  • Як скласти паперову серветку у вигляді метелика
  • Як скласти тканинну серветку у вигляді троянди

Як сервірувати стіл до святкування Року Кози

І, звичайно ж, не варто забувати про традиційний прикрасі новорічного столу, про свічках. Так як 2015 рік – це рік Дерев’яною Кози, підсвічники можуть бути вирізаними з дерева. Не зайвою буде на столі і фігурка дерев’яної Козочки або Овечки, під бій курантів у якій можна буде просити благополуччя своєї сім’ї і загадати бажання.

Що ж стосується посуду, то сходознавці рекомендують традиційно святкову, чисто білу посуд, дерев’яні тарілки для фруктів, хліба, штучного десерту (печиво, цукерки).

Скатертина, серветки, посуд, предмети сервіровки і декору – це основні цеглинки, які допоможуть закласти фундамент святкового настрою, приємних приготувань напередодні наступаючого Нового року.

салати

Для новорічного столу в рік Кози салати це найпопулярніший розділ меню: зелень і овочі, фрукти і різні види сирів виявляться справжніми паличками-виручалочками в підборі страв.

Листя салату, капуста, морква і буряк – це основні інгредієнти салатних міксів, які ми будемо використовувати. Пропонуємо наступну добірку святкових рецептів, яка допоможе визначитися з вибором.

  • Зелений салат з консервованими ананасами
  • Салат з консервованим горошком
  • Грецький салат з сіртакі
  • Грецький салат з фетаксой
  • Грецький салат з бринзою
  • Салат з морської капусти «Морський прилад»
  • Салати з китайської капусти
  • Салати з сирого буряка
  • Салати з вареного буряка
  • Салат з буряка з часником
  • Буряк по-корейськи
  • Морква по-корейськи
  • Огірки по-корейськи
  • Салат з авокадо і огірком
  • Салат з капусти з огірком
  • Салат з буряка з чорносливом і волоським горіхом
  • Салат з помідорами та базиліком
  • Грузинський овочевий салат
  • Класичний «Гранатовий браслет»
  • Оселедець під шубою

Прикрашаємо салат

Щоб догодити Козу не тільки готуємо тематичні салати, але обов’язково використовуємо для прикраси овочі і різну зелень.

Традиційним вважається прикраса салатної тарілки петрушкою, кропом, зеленню цибулі або листям салату. Ми пропонуємо вам ще дві ідеї для прикраси: карвінг і посипання закуски продуктами різної кольорової гами.

салат аленка

Прикраса кольоровими продуктами

Щоб отримати бажаний колір, використовуємо для посипання цілі або подрібнені (натерті) продукти:

  • зелений – зелений солодкий перець, огірки, вся листова зелень, горошок, нестиглі маслини;
  • бузковий колір – сік сирого буряка;
  • фіолетовий – червонокачанна капуста.
  • рожевий колір – сік з журавлини;
  • насичений бордовий – варена буряк;
  • червоний колір – червоний солодкий перець, томати, журавлина, гранат;
  • жовтий – жовтий солодкий перець, жовток яйця, консервована кукурудза;
  • помаранчевий – томатна паста, свіжа морква або її сік;
  • білий – варену картоплю, білок яйця, редиска, сметана, сир, рис;
  • блакитний – сік червонокачанної капусти.

карвінг

Вирізання оригінальних прикрас з продуктів стало сьогодні популярним: це може бути порційна кошик для салату (з помідора або апельсинової шкірки) або цікаві фігурки, які розміщують зверху салатних тарілок, тарілок з нарізкою або холодними закусками.

Лебідь з яйця

  • Лебідь з яйця
  • Ланцюг з огірка
  • Квіти з перцю
  • Лілія з лука
  • Кошик з помідора
  • Золота рибка з лимона

Новорічні фігурки

Атрибути Нового року також завжди залишаються затребуваними на новорічному столі: салати або нарізка у вигляді ялинки, смішні фігурки сніговиків або іграшок завжди будуть радувати, і створювати святковий настрій і у дорослих, і у дітей.

Новорічні сніговики для столу до святкування Року Вівці

  • Ялинка з апельсина
  • Ялинка з лимона
  • Ялинка з фруктів
  • Сніговик з яєць

Прикрашаємо тарілку з нарізкою

Окремим розділом хочемо запропонувати вам прикраса рибної тарілки, тарілки з м’ясною або фруктової нарізкою. У новорічну ніч наступаючого року Кози (Вівці) овочева нарізка і прикраси з них, як ми вже писали вище, вважаються найпопулярнішими в меню.

Прийнято декорувати нарізку продуктами, які викладені на тарілці: наприклад, рибну тарілку прикрашаємо трояндочкою з сьомги, але ніяк не трояндою з кавуна; на м’ясний тарілці недоречний квітка з риби, краще використовувати прикраси з малосочная овочів (морква, перець) або робити оригінальну викладку нарізки.

Роза з лимона

Детальніше про правила прикрас можна почитати в статтях:

  • Роза з оселедця (рибна тарілка)
  • Трояндочки з сьомги (рибна тарілка)
  • Роза з лимона (закуска)
  • Троянда з помідор (овочева нарізка)
  • Красива нарізка огірків і помідорів (овочева нарізка)
  • Фруктова нарізка

Новорічні закуски

Закуски в новорічне меню на рік Кози (Вівці) можуть бути підібрані як з традиційних страв, так і з оригінальних новинок. Можливо, через деякий час такі новинки стануть вашими сімейними частуваннями.

Пропонуємо вам кілька рецептів нетрадиційних закусок, які порадують символ наступаючого Нового року – Вівцю:

  • Ікра з червоного буряка
  • Грузинська капуста «Дарія»
  • бурякові котлети
  • Маринована кольорова капуста швидкого приготування
  • Роли з лососем і огірком
  • Запечені фаршировані помідори
  • Овочі на багатті (варіант святкування Нового року на відкритому повітрі)
  • Фаршировані кабачки в аерогрилі

Овочі на багатті

Основне блюдо

Задобрити примхливу Овечку можна не тільки салатами або закусок із зелені і овочів, а й всенародно улюбленим, запеченим в духовці м’ясом по-французьки або курочкою із золотистою скоринкою.

При подачі основного блюда:

  1. прикрашаємо блюдо салатним листям (вистилає дно страви);
  2. створюємо композиції з гілочок зелені (використовуємо петрушку, кінзу, кріп, Руколла, гілочки зеленого і синього базиліка).

Дотримуючись цих правил, ми вбиваємо двох зайців: чоловіки тануть в захваті від приготовленого м’яса, травоїдна Козочка від великої кількості зелені.

  • Свинина з овочами в духовці
  • Зимовий шашлик в духовці
  • Яловичина з печерицями в духовці
  • Свинина з перцем і помідорами
  • Смачна курка в аерогрилі
  • Традиційна курка з грибами в духовці

Курка з грибами в духовці

Увага!

Якщо блюдо з їжею загальне, його найкраще подавати підігрітим, що дозволить їжі на столі довше залишатися теплою (індивідуальні тарілки не підігрівати).

  1. Підігріти страву можна в мікрохвильовці або духовці протягом 2-3 хвилин (! Переконайтеся, що посуд витримує нагрівання).
  2. Прикрашати блюдо в такому випадку треба буде прямо перед подачею, тому зелень і фігурки з овочів готуємо заздалегідь.
  3. Зберігаємо овочеву нарізку в закритому харчовому лотку, помиту зелень – у вологому тканинної серветці.

Напої для року Кози (Вівці)

Бризки шампанського, легке шипіння домашніх лимонадів або незвичайні молочні коктейлі з морозивом – що вибере Коза з напоїв?

При зустрічі цього Нового року на столі повинно бути мінімум алкоголю: шампанське, гарне вино або легкі коктейлі. Для сервіровки і подачі такого вишуканого вибору обов’язково варто правильно підібрати келихи.

Келихи для вина

Як це зробити читаємо в наступних статтях на нашому сайті:

  • Як підібрати келихи для напоїв
  • Келихи для вина

Пам’ятаємо про температуру подаються напоїв:

  • червоні бургундські вина -13 – 14 ° С;
  • червоні туренскими і бордоський вина – 15 – 16 ° С;
  • білі солодкі вина – 5 ° С;
  • білі сухі вина – 10 ° С;
  • шампанське подається холодним, для цього залишаємо пляшку весь вечір в відрі з льодом.

Ну, і, звичайно ж, не забуваємо про фруктових напоях, соках, лимонадах або безалкогольних коктейлях. Для вашого новорічного меню рекомендуємо наступні рецепти:

  • Молочний коктейль з морозивом
  • Молочний коктейль з полуницею
  • Крюшон з кавуна (можна використовувати заморожений кавун)
  • Імбирний лимонад з медом
  • Лимонад з морожених апельсинів
  • лавандовий лимонад
  • Квас з сухофруктами
  • овочеві смузі

Лимонад з лаванди

десерт

У новорічне меню року Кози включаємо такі ж не важкі десертні страви. До кінця застілля ми повинні відчувати себе легкими і повітряними як кізоньки, а не як обважнілі дощові хмаринки.

Замість традиційного кремового торта пропонуємо вам популярну випічку англійської кухні (крамбль) і традиційне новорічне ласощі – морозиво. Крім цього в складі меню будуть доречні фрукти і ягоди.

І так визначаємося зі стравами на десерт:

  • сливовий крамбл
  • полуничний крамбл
  • Крамбл з яблуками
  • Морозиво з кавуна (можна використовувати заморожений кавун)
  • Кавуновий лід з фруктами
  • Домашнє морозиво з молока
  • молочне желе
  • Фруктове желе зі сметани
  • Яблука з горіхами, запечені в духовці
  • Журавлина в цукровій пудрі «Морозко»
  • фруктовий букет

Журавлина в цукрі

Новорічний фуршет

Якщо гостей в новорічну ніч буде багато, тоді варто задуматися про організацію фуршетной вечірки.

Є кілька правил складання меню для фуршету:

  • страви робимо не великими;
  • головний акцент робимо на нарізках (рибна, м’ясна, овочева, фруктова) і закусках (канапе, тартинки, гарячі міні-бутерброди);
  • оформлення страв має бути оригінальним і яскравим.

Все вище запропоновані страви можна приготувати і на фуршет, і на званий обід. Головною відмінністю фуршету від традиційної трапези є подача страв.

  1. Салати повинні бути розкладені в тарталетки, в помідори з попередньо вийнятої м’якоттю, сирні кошики, загорнуті в лаваш і нарізані на порції і ін.
  2. Десерти випікаємо в формочках для кексів, желе розливають у креманки або порційні стакани, фрукти нарізаємо і викладаємо на великі підноси.
  3. Тарілки з нарізками повинні бути прикрашені композиціями з овочів яскравих забарвлень. Але головна умова – у всьому повинні бути присутніми гармонія і в кольорах, і в формах.

Тарталетки з грибами

І так страви для фуршетного столу:

  • Тарталетки з грибами
  • Печериці, запечені з сиром
  • Рулет з лаваша з консервою
  • Рулет з лаваша з грибами
  • Лаваш з помідорами і сиром
  • Яйця, фаршировані печінкою тріски
  • Форшмак з оселедця (намазки для бутербродів)
  • Оладки з яловичої печінки
  • заливні яйця
  • відварна скумбрія
  • М’ясні рулетики з грибами
  • Домашні ковбаски

Дорогі друзі, як ви вже переконалися, новорічне меню на рік Кози (Вівці) – скласти зовсім нескладно, якщо у вас є велике бажання зробити свято для друзів і рідних незабутнім, феєричним. Дотримання правил сервіровки, знання тонкощів фуршетной подачі, вміння зробити будь-яку страву святковим – це вже запорука добре початківця свята.

Нехай новорічна ніч і ранок нового року зустрінуть вас щасливими посмішками рідних і близьких людей! З наступаючим Новим роком!